Botte!

Maanantaina 7.3.2022 oli jälleen pakkasyön jäljiltä pohjoistuulta (7 m/s) ja pääosin aurinkoista. Lämpötila käväisi 3 asteessa, mutta näkyvä muutto oli edelleen liki olematonta. Staijia 1,5 tuntia plus iltapäivällä tunti ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. 2 haahkaa, 2 allia, tukkakoskelo, 5 ruokkia, 36 riskilää ja kevään ekat 2 haapanaa (k,n). Hamnskärin luodoilla piipersi vielä 28 merisirriä. Saaressa mainittavaa olivat vain närhi, 3 kiurua ja 2 kottaraista.

MERIKOTKIA ON NYT PALJON JA PELOTTELEVAT VÄLIILÄ MYÖS TALVEHTIVIA MERIMETSOJA
MERIKOTKIA ON NYT PALJON JA PELOTTELEVAT AJOITTAIN MYÖS TALVEHTIVIA MERIMETSOJA

Tiistaina 8.3.2022 oli puolipilvistä, heikkoa (5-6 m/s) länsiluoteista tuulta ja lämpöä jo 5 astetta. Staijia taas 1,5 tuntia aamulla ja tunti iltapäivällä, lisäksi kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. laulujoutsen, haahka, 9 allia, 2 tukkakoskeloa, 3 ruokkia, 18 riskilää, 2 haapanaa sekä Hamnskärin luodoilla nyt 30 merisirriä, ehkä sama parvi kuin eilenkin. Merikotkia laskin luodoilta 19 kpl. Saarikierros tuotti mm. 4 kiurua, peukaloisen, punarinnan, luotokirvisen, 18 tilheä, kottaraisen ja itärannalle laskeutuneen pulmusen. Pulmusia täällä Utössä näkee nykyään todella harvoin.

PUNARINTOJA ON TALVEHTINUT KAKSI
PUNARINTOJA ON TALVEHTINUT KAKSI
PULMUNEN ITÄRANNALLA
PULMUNEN ITÄRANNALLA

Keskiviikkona 9.3.2022 oli vaihteeksi täysin pilvistä ja tuuli oli kääntynyt itään, 6-8 m/s. Lämpöä oli vain 0-1 astetta. Staijia taas 1,5 tuntia aamulla ja vajaa tunti iltapäivällä, lisäksi kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla näkyi mm. 4 laulujoutsenta, 2 haahkaa, 23 riskilää ja kevään eka ristisorsa. Saarikierros tuotti mm. 4 sepelkyyhkyä, 6 uuttukyyhkyä, töyhtöhyypän, 4 kiurua, 22 mustarastasta, punarinnan sekä hienona yllätyksenä kaulushaikaran! ”Botte” pelästyi päivälevoltaan lentoon koulun saunan viereisen risumajan reunalta korkeasta heinikosta, lähti lentoon vain n. 10 metrin päästä (emme huomanneet sitä aiemmin risumajan takia)! Lensi suoraan merelle ja kaartoi pohjoiseen kohti Ormskäriä. Outi ehti napata pari kaukokuvaa, minulla botte kaartoi puun ja saunan taakse ennen kuin sain kameran valmiiksi. Jostain kummasta syystä tällainen muuttomatkalla oleva botte menee Tiirassa salatuksi, en ymmärrä miksi. Saattaa olla kevään eka Suomessa. Ensihavainto oli myös Kesnäsissä näkemämme pikimusta kyy. Kevään merkkejä siis tänäänkin.

PARI KUVAA POISLENTÄVÄSTÄ KAULUSHAIKARASTA (Kuvat: Outi Sarjakoski)
PARI KUVAA POISLENTÄVÄSTÄ KAULUSHAIKARASTA (Kuvat: Outi Sarjakoski)
KOKOMUSTA KYY TÄNÄÄN KESNÄSISSÄ
KOKOMUSTA KYY TÄNÄÄN KESNÄSISSÄ

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävänä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...