Eilatin hienoilla lintumailla

Maanantaina 26.3.2012 lähdimme iltapäivällä Outin kanssa ajelemaan kohti Hesan lentoasemaa, jonka hotelli Glossa yövyttiin ennen seuraavan aamun lentoamme Eilatin lintumaisemiin. Matkalla nautittiin hyvä ateria Design Hill’issä Halikossa ja illalla lasi kuohuviiniä lentoasemalla. Kassit ja laukut saatiin tsekattua jo illalla aamun lennolle. Tiistaina 27.3.2012 heräsimme klo 4, syötiin aamiainen ja tavattiin matkakumppanimme eli Juhani Vilpo, Mari Vanhanen, Sirkku Niemi, Jukka Sirviö sekä Hakalan Jokke ja Ala-Uotilan Pirkko. Lento Eilatiin lähti ajallaan klo 06.05 ja Ovdan kentälle saavuttiin klo 9.25 paikallista aikaa. Aurinko paistoi ja lämpöä oli Eilatissa n. 20 astetta.  Tavarat vaan sisälle Aurinkomatkojen bussiiin ja siirryttiin hotelli Astral Villageen, jonne pian ilmestyi lintureissumme vetäjä Dick Forsman – legendaarinen Eilatin kävijä eli jo n. 40 kertaa 30 vuoden aikana! Huoneet eivät olleet vielä valmiit näin aikaisin, niinpä lähdimme lounaalle ja sen jälkeen maastoon kunnes palasimme hotellille klo 18 maissa.

OSA PORUKASTAMME EILATIN VUORILLA – KUVASTA PUUTTUU OUTI, PIRKKO JA JUHANI

Iltapäivä kierreltiin Eilatin pohjoisessa palmumetsikössä hysyjä katsellen ja kuvaten ja tehtiin pieni kerros Eilatin altaille (Bird Sanctuary) ja illalla North Beachille, jossa oli n. 50 ornia – eri kansallisuuksia. Päivän lintusaalis oli heti hieno: petoja valui korkealla pohjoiseen – pääosin hiirihaukkoja mutta syrjäsilmällä nähtiin myös 2 arokotkaa ja n. 30 haarahaukkaa. Hotellin edustan puistossa oleskeli komea valko-otsalepinkäinen sekä rotkorakkeli ja ruokapaikan pensaissa kähmyili vaaleakultarinta. Altailla ei kummemmin pysähdytty mutta nähtiin mm. 3 lampivikloa, 2 vuorikirvistä, 2 vesipääskyä, 5 pikkusirriä,  n. 15 ruostepääskyä, muutama pitkäjalka, kynsihyyppä ja flamingo sekä kymmeniä kaitanokkalokkeja.

ENSIMMÄINEN LINTULAJI JONKA KUVASIN MATKALLA – VALKO-OTSALEPINKÄINEN HOTELLIN EDESSÄ

Kevät on kuulemma ollut tavallista parempi hysykevät ja niinpä vietettiin hyvä tovi pohjoismetsässä, josta löytyi satoja pikkulintuja, mm. 6 balkaninsieppoa (2 naarasta), ainakin 5 balkaninuunilintua, 2 kyproksentaskua (koiraita), n. 10 rusotaskua, koiras nunnatasku, 2 idänhopeanokkaa, ruokosirkkalintu, ainakin 4 samamisicus-leppälintua ja n. 15 ruostekurkkusirkkua. Feldegg-keltavästäräkkejä tuli myös kuvattua. Päivän listalle tuli myös viiriäinen ja kyläpöllönen. Pohjoisrannalla nähtiin ennen auringonlaskua mm. 2 ruskosuulaa, 2 merikihua, 2 kirjokalastajaa, ylänkökiuru sekä kyyryhaikara. Illallinen oli maittava kuten yöunikin…

BALKANINSIEPPOJA OLI EPÄTAVALLISEN RUNSAASTI TÄNÄ KEVÄÄNÄ

Keskiviikkona 28.3.2012 lähdettiin heti aamiaisen jälkeen ajamaan kohti kiuru- ja taskumaisemia, suuntana Ovdan laakso. Sää oli aurinkoinen, muutama poutapilvi seilaili ja länsituuli raikasti mukavasti lämmintä ilmaa. Matkalla nähtiin mm. 30 kattohaikaraa, arokotka ja n. 10 haarahaukkaa. Laaksossa olikin paljon lintuporukoita (tavattiin mm. Hadoram Shirihai ja Klaus Malling Olsen porukoineen) mutta oli siellä toki lintujakin. Etsimisen jälkeen löytyi yksi pääkohteista eli n. 30 yksilön parvi paksunokkakiuruja – komeita lintuja!

PAKSUNOKKAKIURU OLI ODOTUSLISTALLANI KORKEALLA

Lisäksi nähtiin mm. arabihaukka (nappasi viiriäisen), n. 70 täplähietakyyhkyä, 3 aavikkotulkkua, pikkuaavikkokiuru, 3 aavikkokiurua, 4 ylänkökiurua, n. 200 lyhytvarvaskiurua, mustakurkkukerttu, 2 aavikkotaskua ja harvinaisimpana lajina Israelin kautta aikain 5. havainto basalttitaskusta (surutaskun alalaji). Lintu on jo jonkin aikaa ollut alueella ja siksi ornejakin oli niin paljon paikalla.

BASALTTITASKUSTA SAIN KAUKAA VAIN DOKUMENTIN…
DICK FORSMAN KUVAA HADORAM SHIRIHAITA – KAKSI HUIPPUORNIA!

Jatkoimme laaksosta puoliltapäivin eteenpäin Shizzafonin kibbutsille ja sieltä Neot Semadanin kibbutsille. Näillä havaittiin mm. varpushaukka, kalasääski, 2 nokikanaa, 6 liejukanaa, 6 metsävikloa, kyläpöllönen, 3 afrikankalliopääskyä, 2 nummikirvistä, 3 vuorikirvistä, virtavästäräkki, surutasku, 5 mustapyrstötaskua, 3 arotaskua, kyproksentasku, nunnataskukoiras ja n. 15 rusotaskua. Lisäksi löydettiin ruokosirkkalintu, 2 kivikkorastasta, sinirastas, 3 sinirintaa (joista ainakin kahdella kokonaan sininen rinta ilman täplää, ilmeisesti itäistä magna-alalajia), yli 10 samamisicus-leppälintua, 2 mustaleppälintua, 2 peltosirkkua, 2 isopurppuramedestäjää ja idänorfeuskerttu. Paluumatkalla Eilatiin käytiin vielä Samarin kibbutsilla, josta ei kuitenkaan enää löytynyt paikalla oleskellutta persianpöllöstä. Nähtiin vielä idänorfeuskerttu. Illallisen jälkeen iltahuuto ja nukkumaan. Kilometrejä kertyi tänään 158 ja lajimäärä on tämän päivän jälkeen 94.

KIVIKKORASTASTA KELPAA KATSELLA

Torstaina 29.3.2012 oli lämmin ja aurinkoinen päivä kunnes illansuussa lännestä levisi jopa vähän sadetta! Harvinaista täällä. Ei muutama pikku kuuro meitä haitannut mutta ilta selvästi viileni. Aamu aloitettiin Ofira Parkista ja aamiaisen jälkeen jatkettiin Yotvatan pelloille, sieltä Kibbuz Lotanille, Qeturaan ja uudelleen Yotvataan. Vielä pistäydyttiin K20-altailla ennen paluuta Eilatiin. Päivä tuotti 90 lajia, joista mainittakoon mm. yöhaikara, rääkkähaikara, 2 mustahaikaraa, 7 kattohaikaraa, n. 150 flamingoa, 70 ristisorsaa, 3 ruskosuohaukkaa, sinisuohaukka, varpushaukka, n. 100 hiirihaukkaa, nuori arohiirihaukka, pikkukotka, vanha koiras-pikkutuulihaukka, arabihaukka ja vanha naaras-arosuohaukka, jota kuvasimmekin innokaasti Yotvatan pelloilla.

VANHA AROSUOHAUKKANAARAS PYÖRÄHTI PARI KERTAA LÄHELLÄ

Muista lajeista mainittakoon viiriäinen, kurki, 3 avosettiä, kymmeniä pitkäjalkoja, 5 mustajalkatylliä, 5 lampivikloa, 2 alppikiitäjää, 4 pikkumehiläissyöjää, mehiläissyöjä ja Qeturasta löytämämme kaunis koiras-naamiokyyhky. Pikkulintupuolta nähtiin mm. 3 ylänkökiurua, satoja lyhytvarvaskiuruja, 4 nummikirvistä, n. 20 lapinkirvistä, 8 vuorikirvistä, 3 mustapyrstötaskua, 2 mustapäätaskua, 6 arotaskua, yli 10 rusotaskua, 2 hupputaskua, kalottitasku,  4 sinirintaa, 2 idänorfeuskerttua, 3 punapäälepinkäistä ja 2 valko-otsalepinkäistä. Leppälinnut ovat vähenemässä ja hernekertut lisääntyvät. Illallisella seurassamme olivat myös Karhun Heikki ja Salon Markku. Kilometrejä kertyi tänään 134.

NAAMIOKYYHKY EI OLE PALJOA VÄSTÄRÄKKIÄ ISOMPI!

Perjantaina 30.3.2012 oli helteinen (30 astetta) sää, pilvetöntä ja tuulta kaakosta. Päivä ”pyörittiin” Eilatin lähialueilla – aluksi Holland Park, sitten Wadi Shiomo ja Mt Yhash, seuraavaksi lintupuiston alue, sitten K19 altaat ja lopuksi North Beach. Näkyvä muutto edelleen heikkoa. Päivän havaintoja olivat mm. pikku-uikku, 2 ruskosuulaa, 8 yöhaikaraa, rääkkähaikara, 12 ruskohaikaraa, kattohaikara sekä satoja lapasorsia, haapanoita, heinätaveja ja tukkasotkia. Petoja nähtiin niukasti mutta mainittavimmat olivat ruskosuohaukka, tumma pikkukotka ja nuori vuorikotka (K19 altailla). Muista lajeista mainittakoon koiras-aavikkopyy (Holland Parkissa), 14 vesipääskyä,  9 lampivikloa, 2 heuglinityyppistä selkälokkia, valkosilmälokki, 2 riuttatiiraa ja 2 kauluskaijaa.

NORTH BEACH’IN ”ARKTIKASSA” PÄÄLAJI OLI LAPASORSA

Pikkulintupuolta edustivat mm. 2 vaaleakiitäjää, laulava aavikkokiuru, n. 10 ruostepääskyä, virtavästäräkki, 5 mustapyrstötaskua, 6 rusotaskua, 2 kalottitaskua, 2 sinirastasta ja hienon kuvauksellinen valkotäpläsinirinta (lintupuistossa). Wadi Shiomosta löydettiin vihjeen perusteella koiras kyproksenkerttu ja Holland Parkissa näimme mm. 4 mustakurkkukerttua (2k2n), 3 idänorfeuskerttua, 5 arabiantimalia ja 5 isopurppuramedestäjää. Päivän aikana havaittiiin myös 8 balkaninuunilintua, koiras valko-otsalepinkäinen ja 7 peltotulkkua. Retken lajimäärä on nyt 140 ja kilometrejä tuli tänään vain 55. Hotellilla ovat israelilaisnuoret bilettäneet jo kaksi yötä eli yöunien laadussa olisi nyt toivomisen varaa…

VALKOTÄPLÄSINIRINTA TUNTUI PITÄVÄN LINTUKUVAAJISTA

Lauantaina 31.3.2012 lähdimme auringonnousun aikaan liikkeelle, kohteena K33:n aavikkoalue. Parin tunnin retki tuotti mm. 2 aavikkokiurua, 2 pikkuaavikkokiurua, ad-naaras arosuohaukan, samettipääkertun sekä pari punapäälepinkäistä. Aamiaisen jälkeen käytiin ensin lintupuiston reunalla ja jatkettin sieltä pohjoiseen palmumetsikköön. Päiväkahvin jälkeen kierrettiin vielä K20 altaat ja päädyttiin illansuussa North Beachille. Sää oli helteinen, tuuli etelässä. Päivän havaintoja olivat edellä mainittujen lisäksi mm. 2 ruskosuulaa, räyskä, 2 rääkkähaikaraa, ruskohaikara, kattohaikara, käärmekotka, arokotka, ruskosuohaukka, 16 vesipääskyä, 2 avosettia ja reissulle uusina kahlaajina 3 paksujalkaa, mustapyrstökuiri ja pääskykahlaaja. Lampivikloja nähtiin ainakin 7 ja illansuussa pohjoisrannalla yhteensä 10 valkosilmälokkia.

BALKANINUUNILINTUJA NÄHTIIN MELKO RUNSAASTI

Pikkulinnuista mainittakoon mm. 5 mehiläissyöjää, 4 pikkumehiläissyöjää, 5 käenpiikaa, nunnatasku, 5 rusotaskua, etelänsatakieli, idänorfeuskerttu, 10 balkaninuunilintua, 3 (2/1) balkaninsieppoa, 4 punapäälepinkäistä, 5 valko-otsalepinkäistä, sepeltaskukoiras ja sokerina pohjalla 2 taigakirvistä kuluneissa puvuissa pohjoisessa palmumetsikössä. Sinnikäs yritys tuotti niistä muutaman kuvankin. Vuorilla muutti tänään kuulemma n. 43 000 petoa, pääosin hiirihaukkoja. Kilometrejä tänään 86.

POHJOISESSA PALMUMETSIKÖSSÄ VIIHTYI KAKSI TAIGAKIRVISTÄ eli ”HODARIA”

Sunnuntai 1.4.2012 oli jälleen hieno lintupäivä. Aamiaisen jälkeen lähdimme vierailulle rengastusasemalle, jossa Väisäsen Roni odotteli muutaman muun rengastajan kanssa. Käsipinnoina näytillä oli mm. rastaskerttunen, etelänsatakieli, vaaleakultarinta, balkaninuunilintu ja ruokosirkkalintu. Komppailimme samalla lintuaseman aluetta ja sieltä löytyikin kaksi mukavaa lajia – ensin kääpiöhuitti, joka on oleskellut paikalla jo muutaman päivän, ja toiseksi ruostepyrstö, joka kähmyili aseman ympäristössä. Edellisestä saatiin mukavia kuvia, ruostepyrstöstä enemmän dokumenttitasoa. Jatkoimme auringonpaahteessa Elifazin altaalle, sieltä Yotvataan ja illansuussa vielä K20-altaille. Iltapäivällä tuuli haittasi vähän havainnointia koska hiekkapölyä oli runsaasti ilmassa.

KÄÄPIÖHUITTI NÄYTTÄYTYI MEILLE RENGASTUSASEMALLA

Päivän muita havaintoja olivat mm. 7 yöhaikaraa (4ad3juv), kattohaikara, ruskosuohaukka, 2 sinisuohaukkaa (ad k, n-puk), varpushaukka, arokotka, tumma pikkukotka, 3 kurkea, 3 avosettiä, 3 paksujalkaa (Yotvatassa), n. 12 mustajalkatylliä, 2 vp-kuovisirriä, n. 15 lampivikloa, 11 vesipääskyä, kirjokalastaja, kauluskaija ja 2 räyskää. K20-altailta löytyi hienosti 3 vaihtopukuista aavikkotylliä, joita toki kuvattiinkin. Pikkulinnuista mainittakoon vaaleakiitäjä, 8 pikkumehiläissyöjää, nummikirvinen, muutama aro- ja rusotasku, rastaskerttunen (vapaana), kyproksenkerttu (Elizafissa), idänorfeuskerttu, n. 10 balkaninuunilintua, isopurppuramedestäjä, 3 punapäälepinkäistä, 3 valko-otsalepinkäistä, n. 20 rotkorakkelia ja sepeltaskukoiras. Yotvatan pellolta löysimme aika helposti paikalla oleskelleet 2 aasiankiurua, kuvia en tosin onnistunut niistä saamaan. Petoja muutti tänäänkin vuorilla yli 10.000 ja itsekin näimme satoja muuttajia, lähinnä hiirihaukkoja. Kilometrejä kertyi tänään 117. Kaupunki täyttyi pääsiäisen viettäjistä ja jälleen oli yöllä meteliä…

RENGASTAJAT SAIVAT VERKOISTA USEITA HIIRIHAUKKOJA – VASEMMALLA VÄISÄSEN RONI

Maanantai 2.4.2012 oli viimeinen retkipäivä ennen huomista paluuta talviseen Suomeen. Tämä oli viikon helteisin päivä – reilusti yli 30 astetta ja heikko tuuli, pilvetön taivas. Aloitettiin Holland Parkista, sitten käytiin Eilatin vuorilla (mm. Mt Kapasella), sieltä Amrams Pilareille, K20-altaille ja lyhyt käynti vielä North Beachilla. Lintuja oli tänään niukemmin kuin aiempina päivinä, johtuneeko helteestä…

AMRAMS COLUMNS’IN ALUEELLA ON HIENOJA KALLIOMUODOSTELMIA

Mainittavimpia olivat mm. ruskosuula, retken ekat lehmä- ja jalohaikara, 8 ruskohaikaraa, kattohaikara, 10 vesipääskyä, muuttava ad-pikkukorppikotka, 2 ruskosuohaukkaa, varpushaukka ja muutama kymmenen hiirihaukkaa. Holland Parkissa oli paikallisena komea koukkunokkainen arabihaukka, 4 kauluskaijaa ja 5 arabiantimalia. Aavikkopyitä löytyi 5, lisäksi altailla oli mm. räyskä, 3 avosettia, n. 10 mustajalkatylliä, n. 15 lampivikloa, mustapyrstökuiri ja hienot 4 pääskykahlaajaa, joista sain jonkinmoisia kuviakin. Paikalla oli pari tuntia aiemmin nähty kaspiantylli, mutta nyt sitä ei mikään porukka enää löytänyt.

PÄÄSKYKAHLAAJIEN MUUTTO OLI VASTA ALUILLAAN

Pikkulinnuista mainittakoon 2 pikkumehiläissyöjää, kuningaskalastaja (North Beachilla), kirjokalastaja, 3 aavikkokiurua, ruostepyrstö (Holland Parkissa), vaaleakultarinta (hotellilla), 5 mustakurkkukerttua, idänorfeuskerttu, n. 12 balkaninuunilintua, 8 isopurppuramedestäjää, 8 arabiantimalia, 2 punapää – ja 3 valko-otsalepinkäistä. Kilometrejä tänään 83.  Retkemme lajimääräksi Eilatissa tuli 161 lajia. Not bad!

MUSTAKURKKUKERTUT VIIHTYIVÄT HOLLAND PARK’ISSA

Tiistaina 3.4.2012 lähdimme aamiaisen jälkeen hotellilta klo 8.20 kohti Ovdan lentokenttää. Päivän mainittavin havainto oli lentokentän luona kaarrellut nuori arokotka. Finnairin lomalento lähti ajallaan klo 11.45 ja Helsinki-Vantaalle saavuttiin klo 16.30, Turkuun klo 19 – lumisen takatalven keskelle. Hieno matka, josta suurin ansio kuuluu Dickille erinomaisesta paikallis- ja asiantuntemuksesta ja aivan loistavasta retkiseurasta – kuten myös koko muulle porukallemme!

KYYRYHAIKARA TUIJOTTI MEITÄ NORTH BEACH’ILLA

 

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...