Etelänpäiväkiitäjä ja pulmussirri

Lämpimän kauniina perjantaina 11.8.2006 starttasin jälleen kohti Utötä – tällä kertaa Outi joutui jäämään muiden asioiden takia kaupunkiin. Ajelin vilkkaassa viikonloppuliikenteessä kohti Pärnäisiä mutta matkalla pysähdyin jo ”tavan vuoksi” kahvila Lanternaan Nauvon kirkolla. Pärnäisissä m/s Eivor’iin tuli runsaasti väkeä, joukossa myös lintumiehiä Jurmoon – mm. Suomen Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Tapani Veistola. Matka, joka alkoi klo 18.15, kuluikin leppoisasti ja auringonlasku oli taas hieno. Tuuli heikko kaakosta, lämpöä yli 20 astetta mutta itätaivaalla näkyi paksuja pilviä. Lintuja matkalla näkyi mm. n. 170 merimetsoa, n. 10 valkoposkihanhea (Jurmon rannassa), 12 merihanhea ja merikihu. Utöseen saavuin klo 22.35, jo pimeässä elokuun yössä. Mökissä oli kuitenkin kaunista, siistiä ja lämmintä ja pienen iltapalan jälkeen unet pian kutsuivatkin.

kaki

Lauantai 12.8.2006 oli lämmin ja aurinkoinen mutta itätuuli nousi päivän mittaan navakaksi ja oli illalla jo noin 12 m/s. Kuuma ja kostea tuuli. Kiertelin pitkin päivää saarta, välillä myös perhosia kuvaten uudella Canonin EF 70-200/f2.8 IS USM kuvanvakaajaobjektiivillani jonka laitoin 20D-runkoon. Mukavasti pelasi. Lintujen syysmuutto oli ottanut pikku harppauksen eteenpäin korkeapaineesta huolimatta – uusia syysmuuttajia olivat mm. kirjosieppo, sirittäjä (yksi aivan tuore myös kuolleena ikkunamme alla), 2 jouhisorsaa, juv-ruskosuohaukka ja kalasääski. Varpushaukkojen muutto oli jo vauhdissa – yhteensä 16 yksilöä, tuulihaukkoja kaksi. Kahlaajista mainittakoon ensimmäiset nuoret suosirrit (2 juv, 1 ad), tundrakurmitsa, kapustarinta, karikukko, pikkukuovi, 5 isokuovia, 12 valkovikloa, 2 mustavikloa, liroja, rantasipi, tyllejä ja illalla luotsiaseman edestä pikkuluodoilta tyllien seurasta löytyneet 3 pikkusirriä ja 1 pulmussirri, viimemainittu vielä kesäpuvussa. Muista havainnoista mainittakoon harmaahaikara, 2 käkeä, 7 keltavästäräkkiä ja punavarpunen. Ihan mukava lintupäivä jota täydensivät monet perhoset – mm. amiraaleja näkyi ainakin 4 ja minulle tuntemattomia perhoslajeja useita… Erikoisin ja ylivoimaisesti harvinaisin oli kuitenkin koulun pihalla korkeassa kukkapenkissä noin 20 minuuttia taukoamatta ilmassa paikallaan hyrrännyt etelänpäiväkiitäjä, jota ahkerasti valokuvasin. Ihan kuin pieni kolibri! Kyitä näkyi tänään vain yksi…Illalla alkoi kaakosta levitä paksuja pilviä – lieneekö huomenna pitkästä aikaa sadetta?

kiitaja

Eipä tullut aamuksi sadetta sillä sunnuntaiaamu 13.8. oli aurinkoinen ja jälleen kovatuulinen: itä yli 10 m/s. Kiertelin aamupäivän saarella mutta lintuja oli vähän eilistä vähemmän – mainittavia mm. 6 valkovikloa, 2 karikukkoa, pikkukuovi, metsäviklo, 2 suosirriä, harmaahaikara, 2 käkeä, 6 varpushaukkaa ja tänään jo kaikkiaan 36 keltavästäräkkiä.

nisari

Etelänpäiväkiitäjäkin löytyi taas samoista kukista – lisää kuvia vaan! Täytyy kai alkaa perhosiakin kuvata kun niin hienoja lajeja on alkanut osua kohdalle: isokultasiipi ja etelänpäiväkiitäjä… Laivan lähtiessä klo 14 kohti Nauvoa alkoivat ensimmäiset sadepisarat putoilla laiturille, matkalla muutama heikko sadekuuro mutta muuten mukavaa vaikka laiva olikin kovin täynnä. Huomennahan alkavat koulut.

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...