Haahkat ja ruokit tulivat

Torstaina 22.3.2018 tuuli oli lännestä, myöhemmin luoteesta, 8-10 m/s ja taivas lähes pilvetön. Yö oli nollassa ja päivällä ”jopa” plus 2 astetta. Nyt muuttoa oli reippaammin ja tänään nähtiin jo 52 lajia – aika hyvä luku tällaisena jää- ja pakkaskeväänä. Staijattiin noin 4 tuntia ja koko saari kierrettiin. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 150 kyhmyjoutsenta, 13 laulujoutsenta, merihanhi, 1550 tukkasotkaa, 9 lapasotkaa, 2500 telkkää, 3 pilkkasiipeä, koiras uivelo, 19 tukkakoskeloa, 500 allia, 192 haahkaa, 40 merimetsoa, 20 riskilää ja edelleen koiras allihaahka paikallisena itärannan ulkopuolella.

MERIMETSOJA TALVEHTI UTÖSSÄ, MUTTA NYT ON JO MUUTTAVIAKIN
MERIMETSOJA TALVEHTI UTÖSSÄ, MUTTA NYT ON JO MUUTTAVIAKIN

Muita havaintoja olivat mm. 23 merikotkaa, 3 varpushaukkaa, 2 harmaahaikaraa, 2 töyhtöhyyppää, tp-naurulokki, 2 huuhkajaa, 3 sepelkyyhkyä, uuttukyyhky, 2 mustavarista ja yhteensä 16 merisirriä länsipuolen luodoilla. Saaressa nähtiin mm. laulurastas, kevään eka kulorastas, punarinta, rautiainen, 3 peukaloista, tundraurpiainen, 3 hemppoa, 2 vihervarpusta, tn isokäpylintu, 4 kottaraista ja koko iltapäivän itärannalla viihtynyt aikainen lapinsirkku. Illalla saareen saapui kohtalaisesti lisää väkeä, mm. luontokuvaajia Jaakko Ruola ja Raimo Sundelin sekä lintuväkeä mm. Ville-Veikko Salonen. Utössä on jäätä enää satamalahdessa ja Kobbanin saarilla – länsi-, etelä- ja itäpuoli ovat lähes kokonaan avoinna.

TALVEHTIVAT PUNARINNAT OVAT ALKANEET LAULAA AAMUISIN
TALVEHTIVAT PUNARINNAT OVAT ALKANEET LAULAA AAMUISIN

Perjantaina 23.3.2018 oli hiljaisempi lintupäivä – aurinkoista, pohjoistuulta 6-8 m/s, ja 1-2 pakkasastetta. Staijia ja komppausta, avoveden myötä Utön alueen vesilinnut ovat vähentyneet. Nyt nähtiin vielä mm. 362 kyhmyjoutsenta, laulujoutsen, 3 merihanhea, 530 tukkasotkaa, 4 lapasotkaa, 1340 telkkää ja merellä 179 haahkaa, 630 allia, 49 tukkakoskeloa, 4 mustalintua, 9 pilkkasiipeä ja 64 merimetsoa. Allihaahkaa ei tänään löydetty. Muita havaintoja olivat mm. 44 merikotkaa, kevään eka kurki, 14 merisirriä lähiluodoilla, 6 uuttukyyhkyä, 4 sepelkyyhkyä ja mustavaris. Pikkulinnuista mainittakoon 30 kiurua, niittykirvinen, jo 3 luotokirvistä, 2 peukaloista, 2 punarintaa, rautiainen, laulurastas, 3 kottaraista ja 3 hemppoa. Myöhään illalla saareen saapui lisää kuvaajia, mm. Westerholm ja Linkolehto, TLY:n linturetkiporukka (12 henkeä) Jorma Hellstenin johdolla, sekä Heidi Tammero.

KEVÄÄN ENSIMMÄINEN KURKI
KEVÄÄN ENSIMMÄINEN KURKI

Lauantaina 24.3.2018 oli puolipilvistä ja kovaa (14-18 m/s) lounaistuulta, aamulla vielä vähän maltillisempaa. Lämpö käväisi tänään jo +3 asteessa. Staijia runsaat kolme tuntia ja saarikierros isohkolla porukalla. Merellä nähtiin mm. 186 haahkaa, merihanhi, 7 laulujoutsenta, 16 tukkakoskeloa, 240 allia, 6 lapasotkaa, uivelo, tp naurulokki ja kevään ensimmäinen ruokkimuutto: yhteensä 40 yksilöä (2-10 yks parvissa). Aamupäivällä muutti myös kevään eka ristisorsa itään. Muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, 3 töyhtöhyyppää, 7 merisirriä, kevään eka lehtokurppa ja 2 sepelkyyhkyä. Pikkulinnuista mainittavia olivat laulurastas, 25 kiurua, 3 kangaskiurua, niittykirvinen, punarinta, rautiainen, 2 peukaloista, 1-2 tundraurpiaista, 2 kottaraista, 12 pulmusta ja 2 hemppoa. Helstolan Jari ja Järvisen Mikko lähtivät aamupäivällä mantereelle.

HAAHKAMUUTTO ON MELKO HYVÄSSÄ VAUHDISSA
HAAHKAMUUTTO ON MELKO HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Sunnuntaina 25.3.2018 oli aamulla utuista, myöhemmin auringonporotusta ja parempi näkyvyys. Tuuli oli lännestä 7-8 m/s ja lämpöä taas +3 astetta. Muutto oli yllättävän hiljaista, vaikka olosuhteet olivat näennäisesti hyvät – jotain kuitenkin nähtiin aamustaijilla ja saarikierroksella. Mainittavia olivat mm. harmaahaikara, kevään eka selkälokki, 4 merihanhea, 33 ruokkia, 2 laulujoutsenta, 4 lapasotkaa, 3 naurulokkia (eka jp), 5 naakkaa ja jälleen löytyi iltapäivällä itärannan telkkien seurasta jo tuttu koiras allihaahka. Vesilinnut katosivat kuitenkin pian taas lähisaarten taakse merikotkien pelottamana. Saaressa nähtiin myös mm. 2 punarintaa, 4 peukaloista, laulurastas, kulorastas, tilhi, 2 sepelkyyhkyä, tundraurpiainen, 3 töyhtöhyyppää, itärannan luodoilla piipersi 3 merisirriä ja itärannalla lensi kevään eka tylli häviten vilkkaasti äännellen Jurmon suuntaan. Mantereelle lähti paljon väkeä, saareen jäi lisäkseni lintuja katselemaan Salosen Ville-Veikko ja Tammeron Heidi.

ALLIHAAHKA VIIHTYY EDELLEEN UTÖN LÄHIVESILLÄ
ALLIHAAHKA VIIHTYY EDELLEEN UTÖN LÄHIVESILLÄ
KETTU PORHALSI SATAMALAHDEN YLI - "RÄVEN RASKAR ÖVER ISEN..."
KETTU PORHALSI SATAMALAHDEN YLI – ”RÄVEN RASKAR ÖVER ISEN…”

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...