Helle hellitti – linnut liikkeelle

Tiistai 20.7.2010 oli paljolti aiempien toisinto sään ja lintujenkin suhteen. Tuuli oli napakka 10 m/s lounaasta, taivas pilvetön. Itäniityn rannassa 55 suosirriä, 11 kuovisirriä, 4 taivaanvuohta, punakuiri, 3 valkovikloa ja mustaviklo. Itäniityllä lenteli käki pitkin päivää ja kylällä oli pikkukäpylintu. Keskiviikko 21.7.2010 oli läkähdyttävän kuuma, aurinko porotti pilvettömältä taivaalta ja tuuli oli heikko. Aamulla luotsiasemalla tunnin staijaus, iltapäivällä ja illalla pari kierrosta itäpäässä. Havaittiin mm. 9 ruokkia, pikkukuovi, 45 suosirriä, 7 kuovisirriä, jp-isosirri, 2 punakuiria, 4 taivaanvuohta, 4 valkovikloa ja jälleen käki. Myös luhtakerttunen oli edelleen katkonaisesti äänessä itärannalla ja kirjokerttu rätisi tolpan lähellä. Johannes Hänninen Jurmon lintuasemalta käväisi Utössä kauppareissulla ja tarkistettiin samalla yhdessä itärannan kahlaajat. Tiiroja valui tänään pitkin päivää etelään, 2 merikihua oli edelleen paikalla lounaispään luodolla.

taiva
Muuttavat taivaanvuohet viihtyvät itärannan lietteillä

Torstai 22.7.2010 oli edelleen kostean kuuma, tuuli oli etelässä ja aurinko paahtoi. Aamulla tunnin staijaus, päivällä koti- ja rantahommia sekä melontaretki, illansuussa itäosan kierros. Havaintoja mm. kuikka, ruokki, 2 harmaahaikaraa, käki, 2 valkovikloa, pikkukuovi, 6 kuovisirriä, 44 suosirriä, 4 taivaanvuohta ja 2 punakuiria.

suosis
Kahlaajaparvet ovat erityisen hienoja iltavaloissa – tässä suosirrejä, neljä kuovisirriä ja tylli

Perjantaina 23.7.2010 tuuli kääntyi luoteeseen ja voimistui n. 11 m/s, samalla lämpötila putosi +17 asteeseen. Taivas pilvistyi ja iltapäivällä saatiin hiukan sadettakin. Aamulla jälleen tunnin staijaus ja muuten kierrettiin koko saari, itäosa kahdesti. Lintuja oli nyt liikkeellä edellispäiviä enemmän säänmuutoksen ansiosta. Päivän haviksia ovat mm. 9 ruokkia, harmaahaikara, tuulihaukka (määrätietoisesti merelle SW – syysmuuttaja?), kirjokerttu (itäniityn reunalla ad-lintu), käki, 24 pikkukuovia (4a), 9 suosirriä, 3 kuovisirriä, pikkutylli, 45 muuttavaa meriharakkaa (3a), metsäviklo, 3 valkovikloa, 3 taivaanvuohta ja suokukko. Mainittakoon vielä, että ankaran talven jäljiltä täältä ovat kyhmyjoutsenet lähes täysin kateissa, vain yksi lintu on näkynyt parina päivänä. Myös merimetsoja on Utön vesillä erittäin vähän, 1-3 lintua muutamana päivänä nyt heinäkuussa.

merihar
Meriharakoita muutti tänään lounaaseen, jo pois Suomesta

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...