Hieno lintupäivä Utössä!

Tiistai 15.5.2007 valkeni puolipilvisenä ja lämpimänä, tuuli (n. 10 m/s) oli koko yön etelässä. Aamujogurtin jälkeen kapusin luotsiasemalle klo 05.30 mutta muutto oli heikkoa utuisessa säässä – 10 Gaviaa, 13 suokukkoa ja 2 pikkukuovia mainittavimmat. Niinpä seitsemän maissa jo lähdin kiertelemään saarta ja hysyjä tuntuikin olevan puskat täynnä lämpimän yön jälkeen. Melkein heti sävähti koulun notkossa kun lepikosta kuului hiip-hiip. Pian löytyikin komea sepelsieppo, vieläpä vanha koiras! Brita oli myös paikalla ja ennen kuin ehdimme mitään sanoa niin jo nyökyteltiin toisillemme. Kyllä Brita on mainio lintutuntija! Sepelsieppo näyttyi pian leppoisasti ja loppujen lopuksi lintu oleskeli koko päivän saunamme päädyn ja Kovasen talon välillä helposti löydettävissä (ja kuvattavissa…).

sepelsieppo

Pian sepelsiepon jälkeen löytyi jo päivän neljäskin sieppolaji eli naaraspukuinen pikkusieppo Gamla Postenin luota, myöhemmin vielä myös punakurkkuinen koiras pikkusieppo samalta alueelta. M/s Eivorin tuomana saareen saapui Hannu Ruotsalainen Jurmosta bongaamaan sepelsieposta eliksen ja laivan mukana muuten tulivat lintuja katsomaan ja kuvaamaan Jari Lagerroos, Arto Kaituri, Mikko Holvitie ja Seppo Pöllänen. Sepelsieppo tietysti katsastettiin ensin. Muista pikkulinnuista mainittakoon luotokirvinen, 6 käenpiikaa, 6 keltavästäräkkiä, edelleen tilhi, 6 sinirintaa, n. 40 leppälintua, n. 40 pensastaskua, kultarinta, n. 25 hernekerttua, 12 mustapääkerttua, 2 lehtokerttua, n. 60 fyllaria, 10 harmaasieppoa, 10 kirjosieppoa, 12 pikkulepinkäistä ja koiras-punavarpunen. Mustavaris näkyi jälleen, samoin ”tietysti” mustaleppälintu (naaraspukuinen). Myös sepelrastas löytyi tänään, naaraspukuinen yksilö koulun pihalla aamulla ja illalla. Hienon lintupäivän päätteeksi löytyi vielä illansuussa liejukana kylän rannasta laiturien alta uimasta.

liejukana

Lajeja tänään 76 mutta Utön vuodenpinnoissa meni jo 160 rikki. Jarin ja Arton kanssa pidettiin iltahuuto kahvikuppien höyrytessä kotoisasti. Ilta oli kirkas ja tuulinen – ei varmaan yhtä paljon lintuja huomenna?

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...