Hiipien kevättä

Maanantain 28.3.2011 vastaisena yönä Utössä satoi lunta ja maa sai valkoisen kuorrutuksen tummansinistä vettä vasten. Vielä aamullakin saatiin pari sankkaa lumikuuroa mutta loppupäivä oli heleän aurinkoinen, tosin jälleen kovatuulinen – luode 12-15 m/s. Lämpötila oli edelleen nollan paikkeilla. Staijausta niukasti aamun lumisateen takia mutta komppausta ja kuvausta kiitettävästi. Merellä tai muuttavana nähtiin mm. 3 ruokkia, 2 riskilää, 4 metsähanhea, kanadanhanhi, naurulokki ja hiirihaukka. Paikallisina havaittiin mm. laulujoutsen, 2 uiveloa, lapasotka edelleen, sinisuohaukka edelleen, punarinta edelleen, kangaskiuru, n. 50 kiurua, naakka, lehtopöllö edelleen ja aamulla sarvipöllö kaupan takana (ei löydetty uudelleen). Nokkavarpunen kävi jälleen aamulla saunamme luona pihlajassa istuskelemassa. Lista osoittaa että linnut eivät nyt juurikaan vaihdu. Saaressa meidän ja Markuksen lisäksi nyt lintuväkeä Laaksosen Juha, Harri Salo, Ilona Koski ja Jarmo Koivisto kumppaninsa kanssa.

sinisu
Sinisuohaukka on viihtynyt pitkään saarella, myyriä riittänee

Tiistaina 29.3.2011 tuuli oli heikentynyt pitkästä aikaa, nyt vain 5-6 m/s lounaasta. Lähestyvän matalapaineen takia kuitenkin merimuutto oli heikkoa – aamulla näkyi mm. 2 laulujoutsenta, 7 merihanhea, 20 mustalintua, pilkkasiipi, naurulokki ja 13 ruokkia. Sankka räntäsade alkoi puolen päivän jälkeen mutta sitä ennen nähtiin saaressa mm. ristisorsapari itärannalla, haapana, lapasotka edelleen, sinisuohaukka edelleen, ampuhaukka, lehtopöllö edelleen, niittykirvinen, kevään eka luotokirvinen kaakkoisrannalla, tikli, hemppo, puukiipijä, 3 kangaskiurua, kevään ensimmäiset 2 pajusirkkua, 3 pulmusta, 8 naakkaa ja mustavaris. Iltapäivä kului mm. etätöitä tehden. Illansuussa, sateen loputtua, löysivät tarkkasilmäiset koululaiset Pyry, Eliel ja Juho eteläniemestä pöllön ja lähdin tarkistamaan lajia. Ilmeisesti matkaväsynyt sarvipöllö istuskeli avoimesti kiven päällä lähellä kärkeä ja paikalle saapuneet pääsivät nauttimaan sympaattisesta pöllöstä tummuvassa illassa.

sapo
Sarvipöllö sateen jälkeen Kesnäsin kivillä

Keskiviikko 30.3.2011 oli ensimmäinen keväisen tuntuinen päivä – yöllä oli pakkasta mutta luoteistuuli heikkeni päiväksi ja aurinko lämmitti nyt mukavasti. Staijausta ja kiertelyä – muuttavana nähtiin mm. 14 laulujoutsenta, 34 merimetsoa, 6 merihanhea, 8 mustalintua, 2 riskilää, 10 ruokkia, 3 naurulokkia ja varpushaukka. Haahkoja laskettiin tänään n. 2800 paikallista ja 295 muuttavaa. Etelästä avomereltä saapui klo 07.45 sarvipöllö, joka jäi lepäilemään Trattenin luodolle. Pääsaarella nähtiin paikallisina mm. 4 ristisorsaa (2 paria), 2 lapasotkaa, nyt jo 2 koirassinisuohaukkaa, ampuhaukka, tuulihaukka, varpushaukka, 10 merikotkaa, lehtopöllö, hemppo, järripeippo, 2 kangaskiurua ja 8 pulmusta. Tänään nähtiin pihamme tuntumassa kevään ensimmäinen neitoperhonen. Kettukin nähtiin jälleen tänään – siitä huolimatta leppoisaa fiilistä!

haaha
Haahkoja riittää nyt ihasteltavaksi

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...