Hiljalleen uusia kevätlajeja

Torstaina 17.3.2022 jatkui pilvetön sää, nyt oli vähän voimistuvaa etelätuulta (7-9 m/s) ja lämpöä 5 astetta. Staijia aamulla pari tuntia luotsimäellä, mutta merimuutto oli hiljaista. Saari kompattiin. Mainittavaa mereltä olivat mm. kanadanhanhi, 11 merihanhea, 2 haahkaa, 4 tukkakoskeloa, 8 allia, 35 riskilää ja 16 ruokkia. Muita tänään olivat mm. lehtokurppa, töyhtöhyyppä, kulorastas, punakylkirastas, 2 peukaloista, pikkuvarpunen, hemppo ja 6 pyrstötiaista. Haahkoja on edelleen omituisen vähän – meneekö niillä näin huonosti? Illalla saareen saapuivat lintureissulle Kirsi Nisula kaverinsa kera sekä Juha Laaksonen.

KYHMYJOUTSENET JO UHITTELEVAT TOISILLEEN
KYHMYJOUTSENET JO UHITTELEVAT TOISILLEEN

Perjantaina 18.3.2022 säätyyppi vähän muuttui – täyspilvistä, utuista, navakkaa etelälounaista tuulta (aamulla 12, illalla 6 m/s) ja lämpöä 4 astetta. Eteläinen virtaus toi kuitenkin tukun lintuja lisää. Merellä/muutolla nähtiin mm. harmaahaikara, 14 laulujoutsenta, ad pikkujoutsen (9 laulujoutsenen kanssa) itärannan ohi koilliseen, 42 kanadanhanhea (3a), 24 haahkaa, alli, pilkkasiipi, 5 tukkakoskeloa, 3 uiveloa, 5 ruokkia, jp naurulokki ja 3 töyhtöhyyppää. Saarikierros tuotti mm. tyllin, 2 meriharakkaa (aikaisia!), lehtokurpan, kulorastaan, punakylkirastaan, 21 kiurua, 3 kangaskiurua ja pikkuvarpusen. Saareen saapui illalla lintureissulle Marko Virkki.

MERIKOTKA SAALISTAA - AIKA KÖMPELÖÄ JA NYTKIN TURHAAN
MERIKOTKA SAALISTAA – AIKA KÖMPELÖÄ JA NYTKIN TURHAAN

Lauantaina 19.3.2022 palattiin  taas auringonporotukseen – koko päivä oli pilvetöntä, lämpöä 5-6 astetta ja aamun heikko (3 m/s) luoteistuuli vaihtui iltapäivällä lounaaseen (6-7 m/s). Staijia vajaa 3 tuntia aamulla luotsimäellä ja iltapäivällä tunti pihalla plus koko saari kompattiin. Merellä/muutolla nähtiin mm. 11 laulujoutsenta, kanadanhanhi, 2 metsähanhea, 2 merihanhea, 96 haahkaa, 5 pilkkasiipeä, 9 tukkakoskeloa, 7 allia, 55 riskilää, 101 ruokkia, 5 töyhtöhyyppää, 8 sepelkyyhkyä ja muuttava Asio sp.

LAULUJOUTSENIA MUUTTAA HILJALLEEN MANTEREEN SUUNTAAN
LAULUJOUTSENIA MUUTTAA HILJALLEEN MANTEREEN SUUNTAAN

Saaresta löytyi mm. sarvipöllö, huuhkaja (keskellä päivää Kobbanin laella), 5 tylliä, 3 lehtokurppaa, 6 kiurua, 4 kangaskiurua, luotokirvinen, peukaloinen, punarinta, hemppo ja luotsiaseman luona aamulla pikaisesti pyörähtänyt kevään eka naaraspukuinen mustaleppälintu, lisäksi Laaksosen Juha havaitsi iltapäivällä tosi aikaisen punajalkaviklon. Palmu(t) lähtivät aamulla mantereelle.

KESÄPUKUISIA NAURULOKKEJA ON OLLUT VASTA MUUTAMA
KESÄPUKUISIA NAURULOKKEJA ON OLLUT VASTA MUUTAMA

Sunnuntaina 20.3.2022 oli kevään toistaiseksi lämpimin päivä – länsiluoteesta ”vyöryi” hyvin lämmintä Föhn-tuulta (4-6 m/s) ja lämpötila nousi jopa 11 asteeseen. Aurinko porotti ja merellä oli rankasti lämpöväreilyä kylmän meren yllä. Staijattiin silti n. 3 tuntia luotsiasemalla ja saarikin tuli kierrettyä Kesnäsiä lukuun ottamatta. Muutolla/merellä nähtiin mm. 7 laulujoutsenta, 6 metsähanhea, 12 merihanhea, 85 haahkaa, 9 mustalintua, 2 tukkakoskeloa, 54 ruokkia, 6 haapanaa ja 2 naurulokkia. Saaren yli muutti 20 naakkaa ja saaressa havaittiin mm. huuhkaja, närhi, lehtokurppa, taivaanvuohi, 5 tylliä, punarinta, peukaloinen, hippiäinen, pikkuvarpunen ja punakylkirastas. Nokkosperhosia oli jo runsaasti  ja ekat 2 suruvaippaa näkyi tänään. Mantereelle lähti päivällä paljon väkeä, lintuporukoista Nisula, Virkki ja Lunden.

KOTTARAISET TUTKIVAT JO PÖNTTÖJÄ
KOTTARAISET TUTKIVAT JO PÖNTTÖJÄ
SURUVAIPAT HERÄSIVÄT
SURUVAIPAT HERÄSIVÄT

Maanantaina 21.3.2022 piti lähteä lyhyelle käynnille mantereelle. Sää oli edelleen pilvetön, lämmin ja heikkoa lounaistuulta, mutta merellä oli sumua. Lyhyt staiji aamulla ei oikein tuottanut mitään ja itärannan kierroskin oli varsin tyhjä. Ainoat mainittavat olivat 3 merihanhea, haapana, 4 haahkaa, 3 tylliä ja peukaloinen. Mantereelle lähtivät myös Lumiaro ja Laaksonen. Nauvossa näkyi hiirihaukka ja Turussa olin klo 19.30.

JOKUNEN KIURU NÄKYY PÄIVITTÄIN, AIKA NIUKASTI KUITENKIN
JOKUNEN KIURU NÄKYY PÄIVITTÄIN, AIKA NIUKASTI KUITENKIN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...