Hodari!

Torstaina 8.11.2012 oli aika palata kotinurkille Utöseen, Outi jäi nyt mantereelle. Ajelin kuulaana aamuna Nauvoon, jossa tutut kahvit ja kaupat, ja m/s Eivorille kertyi nyt aika maltillisesti väkeä. Jurmoon matkasi muutama lintuharrastaja, Utöseen lisäkseni vain Ruohosen Laura. Sää oli puolipilvinen, luoteistuuli 4 m/s ja lämpöä 3 astetta. Matkalla näkyi mm. 2+2 taviokuurnaa, 2 merikotkaa, riskilä ja 4 merisirriä – viimemainitut pikkuluodolla Knivskärin luona, vähän ennen Utötä. Saaressa oli paikalla lintuporukkaa V-V Salonen, Varesvuon Markus, ”gamlingarna” eli Karlson, Hilke, Nurmi & Baarman, sekä Sällylä ja Koistinen. Saavuttiin perille klo 16 ja ennen auringonlaskua en ehtinyt nähdä naarashaahkaa kummempaa.

MUSTARASTAITA ON SATEISESSA SAARESSA VIELÄ MUUTAMIA

Perjantaina 9.11.2012 oli kaunis marraskuun päivä – jopa aurinko näkyi ajoittain! Tuuli oli pohjoisluoteesta 4-5 m/s (kääntyi illalla etelään) ja lämpöä oli 4 astetta. Staijattiin aamulla n. 3 tuntia, muuten komppausta. Muuttavana/ merellä nähtiin mm. kaakkuri, 1 Gavia, 8 merimetsoa, 3 haapanaa, 8 tukkakoskeloa, 72 isokoskeloa, uivelo, 14 allia, 18 pilkkasiipeä, 18 mustalintua, 4 lapasotkaa, ruokki, 6 riskilää, 4 pikkulokkia, 20 naurulokkia ja Jarmo näki eteläpuolelta muuttavan ad-pikkukajavan klo 10.40. Saaressa oli mm. naakka, 3 käpytikkaa, varpushaukka ja taivaanvuohi. Pikkulintuja vielä kohtalaisesti – mm. kangaskiuru, luotokirvinen, 2 niittykirvistä, 100 tilheä, 22 taviokuurnaa, 2 peukaloista, punarinta, 5 mustarastasta, 25 räkättiä, 2 pikkuvarpusta, tikli, 4 hemppoa ja vuorihemppo (hotellilla). Päivän kovin havis oli itäniityltä klo 11 jälkeen löytynyt (V-V) taigakirvinen, jota seurattiin yli 2 tuntia kunnes saatiin kunnollinen kuva maassa, huonompia lentokuvia toki jo aiemmin. Äänteli parikymmentä kertaa mutta maassa ja puussa (telttapaikan männyissä) nähtiin lyhyesti vain kolme kertaa. Hankala laji kuvadokumentoida mutta kärsivällisyys onneksi palkittiin kohtuullisesti… Utön kolmas ”hodari” kautta aikojen ja samalla meikäläiselle saaripinna. Karlsonin Rolle ja Varesvuon Markus ja Minna lähtivät aamulaivalla mantereelle.

TAIGAKIRVINEN ANTOI PIENEN HETKEN KUVATA ITSEÄÄN HAUTAUSMAAN KIVIAIDALLA

Lauantaina 10.11.2012 kova etelätuuli (12-16 m/s) puhalsi aamusta alkaen, lämpötila oli noussut yli 8 asteeseen ja taivas oli paksussa pilvessä. Pitkin päivää pudotteli rankkoja kuurosateita, jonka takia staijaus ja retkeily jäi vähän tavallista vähemmälle. Nähtiin kuitenkin mm. ruokki, ad-pikkulokki, 2 tavia, naakka ja pikkulintuja mm. peukaloinen, mustapääkerttu, 2 tiltalttia, 4 punarintaa, 8 hippiäistä, 2 puukiipijää, luotokirvinen, pajusirkku, 7 kottaraista ja edelleen taigakirvinen itäniityllä koko päivän – jäi niityn korkeaan kasvustoon vielä iltahämärissä. Pikkulintuja oli selvästi tullut viime yönä vielä lisää – mm. punarintoja ja hippiäisiä eli muutto jatkuu… Nurmen Timppa, Hilkkeen Hanski ja Baarmanin Pukka lähtivät aamulla mantereelle.

TILHET VEIVÄT VIIMEISETKIN PIHLAJANMARJAT

Sunnuntaina 11.11.2012 piti lähteä työjuttujen takia mantereelle. Aamulla jatkui navakka etelätuuli (12-15 m/s), taivas oli pilvessä, heikkoja sadekuuroja ja lämpöä 8 astetta. Ennen laivan lähtöä nähtiin mm. taivaanvuohi, sepelkyyhky, tiltaltti, luotokirvinen, kiuru, peukaloinen, 5 kottaraista, pajusirkku, 2 punarintaa, 12 räkättiä, 2 pikkuvarpusta ja nokkavarpunen. Itäniityn komppaus ei tuottanut enää taigakirvistä, lienee jatkanut matkaansa. Matkalla mantereelle nähtiin laivalta mm. kaakkuri ja lapasotka. Loppumatkan sää oli vesisadetta ja sumua, Turussa olin klo 17.30.

MUUTAMA PIKKUVARPUNEN VIIHTYY VIELÄ SAARESSA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...