Hyönteissyöjät saapuvat hiljalleen

Torstaina 26.4.2018 oli taas aika vaisu lintupäivä. Sää oli näennäisesti ok: heikkoa länsituulta, aamulla vähän utua, puolipilvistä ja lämpöä jo 8 astetta. Muutto oli kuitenkin kovin hiljaista ja saaressa varsin tyhjää. Staijia silti kolme tuntia ja saari tietysti kierrettiin. Mainittavia olivat 6 kuikkaa, 6 gaviaa, 39 ruokkia, 5 merikihua, valkoviklo, varpushaukka ja haarapääsky. Länsipuolella ja itärannalla oli nyt yhteensä 23 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. huuhkaja (Kobbanilla), ristisorsa, luhtakana, 2 mustakurkku-uikkua, 3 kangaskiurua, naaraspukuinen mustaleppälintu (eilinen), 4 mustapääkerttua, leppälintu ja naaras sepelrastas lyhyesti aamupäivällä hotellialueella. Hyönteissyöjät ovat edelleen lähes kateissa, vaikka kohta on jo vappu…

MUSTAPÄÄKERTTUJEN MÄÄRÄ KASVAA PÄIVÄ PÄIVÄLTÄ
MUSTAPÄÄKERTTUJEN MÄÄRÄ KASVAA PÄIVÄ PÄIVÄLTÄ

Perjantaina 27.4.2018 sama säätyyppi jatkui: länsilounaista tuulta 6-9 m/s, lämpöä +8 astetta ja pääosin aurinkoista. Staijia taas kolme tuntia ja saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 9 metsähanhea, 3 kuikkaa, 3 kaakkuria, 17 gaviaa, 71 pilkkasiipeä, 18 ruokkia, 5 pikkulokkia, 111 kala/lapintiiraa, liro, valkoviklo, 10 isokuovia, 2 kapustarintaa, varpushaukka, tuulihaukka ja 4 kurkea. Merisirrejä oli tänään 19, joista 9 itärannalla. Saarikierros tuotti mm. 2 ristisorsaa, tuulihaukan, luhtakanan, huuhkajan (Kobbanilla), punakuirin, pikkukuovin, rantasipin, 3 pajulintua, 7 mustapääkerttua, 4 hernekerttua, tilhen ja naaras mustaleppälinnun. Illansuussa Pekka löysi vielä koiras sepelrastaan kylän eteläreunalta. Iltalaivalla saareen saapui paljon lisää väkeä, lintuporukkaa mm. Marko Järvenpää, Annika Tatterbach, Jussi Jauhiainen, Matti Haikonen ja Antti Marjokorpi.

ITÄRANNALLA VIIHTYY PÄIVITTÄIN VAIHTELEVAN KOKOINEN PARVI MERISIRREJÄ
ITÄRANNALLA VIIHTYY PÄIVITTÄIN VAIHTELEVAN KOKOINEN PARVI MERISIRREJÄ
RANTASIPI ON UTÖSSÄ VÄHÄLUKUINEN LAJI
RANTASIPI ON UTÖSSÄ VÄHÄLUKUINEN LAJI

Lauantaina 28.4.2018 oli edelleen likimain pilvetöntä ja heikkoa (5-7 m/s) lounaistuulta. Lämpötila käväisi jo +9 asteessa. Staijia aamulla runsaat kolme tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppaus, porukkaa riitti. Merellä nähtiin mm. 8 valkoposkihanhea, 27 kuikkaa, 2 kaakkuria, 30 gaviaa, 11 ruokkia, 16 isokuovia, 7 merikihua, 2 mustavarista ja muuttava suopöllö. Alleilla, mustalinnuilla ja pilkkasiivillä oli pientä liikettä, summat kuitenkin pieniä. Merisirrejä oli tänään 16, joista 9 edelleen itärannalla monien iloksi. Saaressa nähtiin myös mm. ristisorsa, tuulihaukka, 5 hernekerttua, 8 mustapääkerttua, 5 pensastaskua, 9 leppälintua, vuoden eka keltavästäräkki, 6 tilheä, 3 urpiaista ja ainakin 3 mustaleppälintua (1k, 2 n-puk). Tykkihallin ja itäniityn luoteiskulman välisellä alueella näkyi pitkin päivää komea, mutta arka koiras sepelrastas, aivan ilmeisesti sama yksilö kuin eilen illalla. Aamulla lähtivät mantereelle mm. Elisabeth ja Pekka Topp sekä Kuusiston Kimmo ja illalla saapuivat reippaasti lisää väkeä, mm. Heli Perttula, Taxellit sekä Pirkko ja Timo Koskinen. Saaressa on nyt yli 20 lintuihmistä.

SEPELRASTAS KÄVÄISI KAUPPIAAN PIHANURMELLA
SEPELRASTAS KÄVÄISI KAUPPIAAN PIHANURMELLA

Sunnuntaina 29.4.2018 oli pitkästä aikaa sadepäivä. Aamulla ja illalla jonkin aikaa sateetonta mutta sumuista, päivällä +6 astetta ja sadetta, heikkoa etelä-itätuulta. Meristaiji jäi väliin, mutta saarta kierrettiin. Sateen mukana tuli isohko annos hysyjä, mm. mustapääkerttuja 80, hernekerttuja 15 ja kirjosieppoja 8. Yllättävää oli myös keväinen tilhien rynnistys – saaressa oli ainakin n. 120 tilheä! Muita havaintoja olivat mm. 11 valkoposkihanhea, 2 tuulihaukkaa, sinisuohaukka, suopöllö, lehtokurppaa, kapustarinta, kevään ekat 2 karikukkoa ja suokukko, 16 valkovikloa, 5 liroa, metsäviklo, rantasipi, 2 mustavarista ja 2 räystäspääskyä. Pikkulinnuista mainittavia olivat vielä kangaskiuru, 4 nokkavarpusta, naaraspukuinen mustaleppälintu ja 2 koiras sepelrastasta.

SATEISEEN SAAREEN TUPSAHTI TOISTASATAA TILHEÄ
SATEISEEN SAAREEN TUPSAHTI TOISTASATAA TILHEÄ
YKSI NOKKAVARPUNEN KÄVI PARI KERTAA RUOKINNALLAMME
YKSI NOKKAVARPUNEN KÄVI PARI KERTAA RUOKINNALLAMME

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...