Jää saartaa kohta Utötäkin

Torstaina 8.2.2024 lähdettiin vihdoin Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aamupäivällä Nauvoon kahville ja m/s Utölle tuli vajaa parikymmentä matkustajaa, ei lintuväkeä. Napakan pakkasen (-15 astetta) seurauksena meri oli pitkälti jäässä, vasta Aspön ja Jurmon puolivälissä alkoi avovesi. Tuuli oli koillisesta 6 m/s. Matkalla näkyi mm. Jurmossa 9 allia ja Gråharunilla yksinäinen merisirri. Perillä oltiin klo 17.45, kotona kaikki ok ja Utössä pakkasta -6 astetta.

MERIKOTKIA ON NYT KOHTALAISEN RUNSAASTI
MERIKOTKIA ON NYT KOHTALAISEN RUNSAASTI

Perjantaina 9.2.2024 oli puolipilvistä, iltapäivällä pyrytti lumikuuroja, ja pakkasta oli -6 astetta. Itäkoillinen tuuli puhalsi 8-10 m/s eli ihan vilpoisaa oli ulkona. Aamulla puolen tunnin staiji luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Havainnot kertyivät lähinnä vesialueilta – satamalahti oli puoliksi jäässä, mutta muualla vedet vielä auki. Saariston mentyä osaksi jäähän, Utöhön alkaa kertyä lisää vesilintuja ja nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 28 merimetsoa, tp riskilä, 2 pilkkasiipeä, 27 isokoskeloa, 135 telkkää, koiras uivelo, 30 tukkasotkaa, peräti 42 lapasotkaa ja edelleen koiras punasotka.

LAPASOTKIA ON TÄNÄ TALVENA OLLUT KIITETTÄVÄN MONTA
LAPASOTKIA ON TÄNÄ TALVENA OLLUT KIITETTÄVÄN MONTA

Sinisorsia oli toistasataa ja merisirrejä näkyi lähiluodoilla tänään 17, itäranta oli jäätynyt ja tyhjä. Illalla saareen saapui Marko Virkki lintureissulle.

PARI PILKKASIIPEÄ ON JÄÄNYT TALVEHTIMAAN UTÖHÖN
PARI PILKKASIIPEÄ ON JÄÄNYT TALVEHTIMAAN UTÖHÖN

Lauantaina 10.2.2024 jatkui kylmä (aamulla -8, myöhemmin -5 astetta) itätuuli, voimaa tänään 10-12 m/s. Päivä oli pääosin pilvinen. Staijia aamulla tunti ja kierrettiin koko saari. Mainittavia olivat mm. 2 laulujoutsenta, 2 pilkkasiipeä, 3 allia, koiras uivelo, 12 lapasotkaa, koiras punasotka edelleen ja eteläkärjen ympärillä noin 35 merisirriä. Merikotkia näkyi 3, käpytikkoja 1. Päivän laji oli Markon koulun lahdelta löytämä koskikara, joka viihtyi paikalla koko päivän ahkerasti ruokaillen. Päästiin mukavasti myös kuvaamaan tätä ulkomerellä harvalukuista vierasta.

KOSKIKARA ON AINA MUKAVA YLLÄTYS
KOSKIKARA ON AINA MUKAVA YLLÄTYS

Sunnuntaina 11.2.2024 sama säätyyppi jatkui: itätuulta 9-10 m/s, puolipilvistä ja pakkasta aamulla -9, iltapäivällä -5 astetta. Staijia taas vajaa tunti aamulla ja kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. 4 laulujoutsenta, 2 pilkkasiipeä, 4 lapasotkaa, edelleen koiras punasotka, koiras uivelo ja eteläniemen rannalla naaras harmaasorsa sinisorsan kanssa. Varmaankin sama, joka nähtiin jo tammikuun lopulla. Merisirrejä oli tänään 34 ja koskikara viipyi edelleen koko päivän koulun lahdella. Aamulla kylällä lensi 3 kottaraista, mistä lie tulleet.. Pakkanen lisää jääpeitettä, Fladan on jo lähes kokonaan jäässä ja laajoja jäälauttoja ajelehti jo ulkomeren puolellakin.

HARMAASORSA TÄNÄÄN SINISORSAN KAVERINA
HARMAASORSA TÄNÄÄN SINISORSAN KAVERINA
JOSKUS KOSKIKARA NÄINKIN AVOMEREN ÄÄRELLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)
JOSKUS KOSKIKARA ON NÄINKIN AVOMEREN ÄÄRELLÄ (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...