Jäämeren rannan hienoja merilintuja

Keskiviikkona 3.3.2010 lähdin vielä yhdelle ulkomaan kuvausreissulle ennen kevään tuloa. Toukokuussa vanhenevat SASin bonuspisteeni suorastaan anelivat käyttöä ja niinpä olin varannut ilmaiset lennot Jäämeren rannalle Norjaan. Kohteena oli Båtsfjordin pikkukaupunki Varangin niemimaan luoteisosassa ja siellä toivottavasti kuvaamista odottavat lukuisat merilinnut. Ajelin aamupäivällä Hesan lentokentälle, jossa parkkihallit pursuivat hiihtolomalaisten autoja. Löysin paikan ja Blue1:n kone Osloon lähti ajallaan klo 13.50. Oslossa odottelin nelisen tuntia ennen jatkolentoa Kirkenesiin ja sieltä edelleen Wideröyn pienellä potkurikoneella Båtsfjordiin. Välilaskut tehtiin Vadsössä ja Vardössä. Lentokoneesta kapteeni sammutti välillä kaikki sisävalot, jotta saimme ihastella ikkunasta näkyviä komeita revontulia. Perille Båtsfjordiin saavuin klo 22.40, lentoasemalta taksi (n. 14 euroa) ja yöksi Polar Hotelliin, josta olin varannut huoneen kolmeksi yöksi. Jälleen revontulet loistivat hienosti kirkkaalla yötaivaalla, pakkasta oli 6 astetta. Uni tuli äkkiä.

alliha
Allihaahkat ovat runsaslukuisia Varangerin talvisatamissa

Torstai 4.3.2010 valkeni harmikseni paksussa lumisateessa. Sää oli kuitenkin hyvin vaihteleva koko päivän – välillä aurinkoa ja välillä valtavia lumikuuroja kovan tuulen kera. Pakkasta oli 5 astetta ja lunta paljon joka paikassa. Kiertelin kävellen koko valoisan ajan (n. klo 7.15-16) sataman reunoja ja vuonon perukkaa ja kuvattavaa löytyi ihan hienosti. Paikalla oli tänään n. 250 allihaahkaa, n. 120 kyhmyhaahkaa, n. 300 haahkaa, n. 140 allia ja n. 250 harmaalokkia. Lisäksi näkyi 8 isolokkia (ad ja juv), nuori grönlanninlokki, n. 60 pikkukajavaa, n. 40 merilokkia, n. 30 merisirriä, haapana-koiras, 5 riskilää, 6 merimetsoa ja muutama korppi. Pari norjalaista kaveria oli myös kuvaamassa lintuja – tämä Båtsfjordhan on viime talvina ollut Varangin alueen paras merilintupaikka, kalastusta on täällä vielä kiitettävästi. Hotellikin on ihan mainio, sopivan pieni ja väki ystävällistä. Aamiainen on runsas ja illallisestakaan ei löytynyt moitittavaa, langaton nettikin toimii ilmaiseksi. Hotellin sijainti on lintuja ajatellen hyvä – kannattanee tutustua tämän kodikkaan hotellin veppisivuihin ja mm. Båtsfjordin karttaan tästä linkistä (www.polarhotel.net). Myös Finnature käyttää retkillään tätä yöpaikkana.

kyhmyh
Kyhmyhaahkakoiras on mielestäni upeimpia vesilintuja

alliui
Kirkas vesi salli allikoiraan kuvaamisen myös veden alta

Perjantai 5.3.2010 oli toinen kuvauspäiväni. Sää oli eilisen kaltainen, ehkä lumi- ja raekuuroja hiukan harvemmin ja ilma vähän kylmennyt. Koko päivä vierähti taas ulkona, yritin saada lentokuvia kyhmy- ja allihaahkasta mutta odottamista riitti sillä linnut lentelevät erittäin vähän – isot parvet vain lilluvat lauttoina edestakaisin eivätkä juuri välitä kalastusaluksistakaan. Jotain lentokuvia toki tarttui kortille! Lintuja oli likimain samalla tavalla kuin eilen – merisirrejä nyt n. 80, pikkukajavia n. 110, riskilöitä 9 ja grönlanninlokki oli eri lintu kuin eilen (nyt vanha). Retkelle uutena näkyi räkättirastas. Illallisen nautin taas hotellilla. Lintujen kuvaamisesta vielä sen verran, että satama-alueet ovat melko laajat ja läheskään kaikkiin paikkoihin ei lumen takia pääse. Parhaan tuloksen sai kävellen ja kaikessa rauhassa lintuja odottaen, esimerkiksi ponttoonilaitureilla tai kalankäsittelyvajojen nurkilla. Autosta kuvaaminen olisi onnistunut vain 1-2 paikasta runsaan lumen takia. Satama-alueelle järjestetään myös maksusta venekyytejä ja jos ei ole sakeita lumikuuroja kuten nyt, niin niihin satsaaminen voi olla ihan kannattavaa. Hotellilla tiedetään kontaktit ja hinnat.

allihah
Lentäviä allihaahkoja

Lauantai 6.3.2010 oli matkapäivä takaisin Suomeen. Aamiaisen jälkeen lentoasemalle ja Wideröyn kone lähti kohti Kirkenesiä klo 08.50, matkalla taas välilaskut Vardössä ja Vadsössä. Kirkenesistä jatko SASin koneella Osloon ja sieltä Köpiksen kautta Helsinkiin – 6 nousua ja laskua tälle päivälle. Hesaan saavuin klo 22.30 ja sieltä ajelin yöksi Turkuun jossa kotiovella olin klo 00.50 – rankka paluumatka mutta kaikkien elämysten arvoinen!

isol
Isolokkeja oli paikalla kaikenikäisiä, vai onko taaempi risteymä harmaalokin kanssa?

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...