”Jallu” ja muuta pienempää

Perjantai 7.6.2013 valkeni vihdoin selkeänä ja päivä oli aurinkoinen, heikkotuulinen ja lämminkin (17 astetta). Staijausta ja komppausta ja muutama mukava haviskin. Muuttavana nähtiin mm. 20 kuikkaa, 18 kaakkuria, 13 Gaviaa, 65 mustalintua, 3 ruokkia, 2 metsävikloa, 2 mustavikloa, 4 töyhtöhyyppää, ruskosuohaukka, kalasääski ja 63 naakkaa. Kesykyyhky pyörähti aamulla saarella ja katosi kauas merelle etelään. Saaresta löytyi mm. pensassirkkalintu, satakieli, 7 rytikerttusta, ruokokerttunen, 2 luhtakerttusta ja 3 kirjokerttua eli yöllä oli tullut hysyjä annos lisää. Huuhkaja nähtiin, urpiainen lenteli ja nokkavarpunen pyöri kylällä. Itäniityllä huuteli ruisrääkkä ja iltapäivällä löytyi raripuskan luota huuteleva luhtahuitti – harvinainen laji näillä ulkosaarilla. Kuusiston Kimmo lähti aamulaivalla mantereelle. Saaren lajimäärä tänä vuonna kipusi tänään jo 201:een.

PUNAVARPUSIA HERKUTTELEE PENSAIDEN KUKINNOILLA
PUNAVARPUNEN HERKUTTELEE PENSAIDEN KUKINNOILLA

Lauantaina 8.6.2013 oli pilvetön sää, lounaistuulta 6-7 m/s ja auringossa lämmintä. Staijausta vähän aamulla, muuten kevyttä retkeilyä. Merellä mm. 8 Gaviaa, 3 kaakkuria ja 6 ruokkia. Päivän laji oli jalohaikara, joka pelästyi aamuvarhaisella klo 04.50 itärannalta lentoon ja häipyi merelle etelään, itse en ehtinyt lintua nähdä. Muita havaintoja tänään olivat mm. nuolihaukka, ruisrääkkä, luhtahuitti, 2 luhtakerttusta, viitakerttunen, 4 rytikerttusta, satakieli ja nokkavarpunen. Merikotkien saalistushommat alkavat hiipua, poikasia ei enää juurikaan ole syötäväksi lukuun ottamatta kyläsataman perukkaa, johon merikotkat eivät uskaltaudu. Aamulla laskin lounais- ja länsipuolen luodoilta ainakin 120 hyljettä.

ITÄRANNALLA NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN HARMAASORSA, PESINEE JOSSAIN...
ITÄRANNALLA NÄKYY SILLOIN TÄLLÖIN HARMAASORSA, PESINEE JOSSAIN…

Sunnuntai 9.6.2013 oli jälleen sumupäivä – ajoittain hiukan näkyvyyttä mutta suuri osa päivästä tiheää sumua. Havainnointi niukkaa, mainita voinee ruisrääkän, luhtahuitin, 2 jp suokukkoa ja kirjokertun. Tänään lähtivät mantereelle mm. Outi, Minna, Heiskasen Kimmo sekä ”pitkäaikaiskomppaajat” Ville-Veikko ja Ossi perheineen.

TYLLI ESITTÄÄ SIIPIRIKKOA, POIKASET JOSSAIN LÄHELLÄ
TYLLI ESITTÄÄ SIIPIRIKKOA, POIKASET JOSSAIN LÄHELLÄ

Maanantaina 10.6.2013 oli aika lähteä käymään mantereella vajaan kuukauden tauon jälkeen. Päivä oli puolipilvinen, heikko länsituuli ja sadetta klo 9 alkaen. Aamulla staijailin pari tuntia luotsiasemalle, näkyi mm. kaakkuri, Gavia, n. 25 ruokkia ja 2 muuttavaa suokukkoa. Pihallemme kuului mm. luhtakerttunen ja satakieli ja itäniityllä olivat edelleen äänessä ruisrääkkä ja luhtahuitti.

UTÖSSÄ PESII 3-4 PARIA KARIKUKKOJA
UTÖSSÄ PESII 3-4 PARIA KARIKUKKOJA

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...