Joulunalusaikaa Utössä

Lauantaina 15.12.2018 lähdin Kuwaitin reissun jälkeen saman tien takaisin Utöhön. Outi jäi flunssaisena mantereelle, itse ajelin Nauvoon iltapäiväksi. s/y Eivorille kertyi yllättävästi väkeä, lintuporukkaa Saarion Jouni ja Merja matkalla Jurmoon.  Utöhön saavuttiin lähes nollakelissä klo 19. Kassit sisään ja huomenna maastoon. Saaressa oli orneja paikalla Ismo Hyvärinen, Marko Virkki ja Lauri Mäenpää kuvaajakaverinsa ’Makkosen’ kera.

MERIMETSOJA KERTYY TAAS UTÖN FLADANILLE TALVEA VIETTÄMÄÄN
MERIMETSOJA KERTYY TAAS UTÖN FLADANILLE TALVEA VIETTÄMÄÄN

Sunnuntaina 16.12.2018 oli pilvistä ja hämärää, kaakkoistuulta 8-12 m/s ja pakkasta 1 aste. Staijia pari tuntia plus lähes koko saaren komppaus. Havaintoja olivat mm. tavi, 13 lapasotkaa, varpushaukka, 2 taivaanvuohta, naurulokki, huuhkaja ja 25 merisirriä Patteriniemellä. Pikkulintuja nähtiin mm. 3 peukaloista, 2 punarintaa, 24 tilheä, 36 räkättiä ja päivän mainittavimpana luotokirvinen kylän rannassa. Hyvärinen ja Virkki lähtivät päivällä mantereelle.

MUUTAMA NAURULOKKI NÄYTTÄYTYY VIELÄ AVOMEREN ÄÄRELLÄ
MUUTAMA NAURULOKKI NÄYTTÄYTYY VIELÄ AVOMEREN ÄÄRELLÄ

Maanantaina 17.12.2018 satoi yöllä lunta ja maa olikin valkoinen pitkälle iltapäivään, +3 asteen lämpötila toki sulatti tehokkaasti. Taivas oli pilvinen ja eteläkaakkoinen tuuli navakka 10-13 m/s. Tunnin staiji ja saarikierros Kesnäsiä lukuun ottamatta. Lintuja näkyi mm. 13 lapasotkaa, taivaanvuohi, naurulokki, 3 punarintaa, 2 peukaloista, keltasirkku (täällä aina vähälukuinen), 7 peippoa (omalla ruokinnalla), 5 räkättiä sekä myöhäinen valkoposkihanhi, joka on oleskellut saaressa jo muutaman päivän. Koetti nyt löytää ruohoa ravinnoksi lumen keskeltä koulun niityllä. Brita näki ja kuvasi tänään koiras mustapääkertun hotellin portin lähellä, yritetäänpä löytää uudelleen. Mäenpää kavereineen lähti tänään mantereelle ja Timo Nisula saapui saareen lintureissulle.

YKSINÄINEN VALKOPOSKIHANHI YRITTÄÄ LÖYTÄÄ VIELÄ SYÖTÄVÄÄ
YKSINÄINEN VALKOPOSKIHANHI YRITTÄÄ LÖYTÄÄ VIELÄ SYÖTÄVÄÄ

Tiistaina 18.12.2018 sateli ajoittain lisää lunta, mutta aurinkokin paistoi välillä. Tuuli oli heikkoa, 2-4 m/s, eteläkaakosta ja lämpöä enimmillään +2 astetta. Staijia runsas tunti ja koko saari kierrettiin. Nähtiin mm. 44 allia, 3 tukkakoskeloa, 2 riskilää, 13 lapasotkaa ja edelleen saaressa pyörivä valkoposkihanhi. Saarikierroksella löytyi myös huuhkaja (nukkumassa GP:n männyissä), 2 punarintaa, peukaloinen, 14 räkättiä, 23 tilheä ja 2 koiras mustapääkerttua, viime mainitut hotellin nurkalla.

LUMISADE YLLÄTTI PUNARINNAT
LUMISADE YLLÄTTI PUNARINNAT

Keskiviikkona 19.12.2018 oli aika lähteä mantereelle joulunviettoon. Aamupäivällä satoi reippaasti lunta/räntää, lämpöä oli 2 astetta ja etelätuuli aluksi heikkoa, myöhemmin 9 m/s. Staijia tunnin verran lumikuurojen välissä ja lähes koko saari kompattiin ennen laivan lähtöä. Mainittavia olivat mm. 5 tukkakoskeloa, 13 lapasotkaa, 2 punarintaa, 9 urpiaista, 7 tilheä, 11 räkättiä ja länsipuolen luodoilla ruokailleet 4 merisirriä. Laivamatka sujuikin pimeään aikaan, kuten lähes aina tähän vuodenaikaan. Nisulan Timo lähti myös mantereelle.

KELTASIRKKU ON UTÖSSÄ YLLÄTTÄVÄNKIN HARVALUKUINEN
KELTASIRKKU ON UTÖSSÄ YLLÄTTÄVÄNKIN HARVALUKUINEN

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...