Joulunalusaikaa Utössä

Keskiviikkona 15.12.2021 lähdin takaisin Utöhön, Outi matkasi jo Nummelle joulua valmistelemaan. Päivä oli kostean sumuinen, lämpöä oli 5 astetta ja länsilounaista tuulta 10 m/s. Ajelin aamulla Nauvoon ja nyt m/s Baldurille ilmaantui vain kolme matkustajaa Utöhön, lisäkseni mm. Kirsi Nisula muutaman päivän lintureissulle. Matkalla ei kuitenkaan mainittavia havaintoja, itse olin kannella vain Bokulla-Utö välin. Perillä oltiin klo 15.40.

VIIME LAIVAMATKALLA OUTI OTTI HIENON KYHMYJOUTSENKUVAN (Kuva; Outi Sarjakoski)
VIIME LAIVAMATKALLA OUTI OTTI HIENON KYHMYJOUTSENKUVAN (Kuva; Outi Sarjakoski)

Torstaina 16.12.2021 oli pääosin aurinkoista, mutta reipas (11-15 m/s) länsiluoteinen tuuli pyyhki pitkin saarta. Lämpöä oli 5 astetta ja näkyvyys merelle hyvä. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin likimain koko saari, Enskäriä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 8 laulujoutsenta, 2 allia, riskilä, tukkakoskelo, 2 harmaasorsaa edelleen ja 3 tavia. Saarikierroksella löytyi mm. 2 peukaloista, 5 tilheä, 98 räkättirastasta, luotokirvinen itärannalla ja yllättäen itäniityllä muutamaan otteeseen pyörähtänyt naaras sinisuohaukka. Hyvärisen Ismo saapui illalla saareen.

SINISUOHAUKKA KÄVÄISI
SINISUOHAUKKA KÄVÄISI

Perjantaina 17.12.2021 oli edelleen aurinkoista, mutta kovaa (12-15 m/s) luoteistuulta koko päivän. Lämpöä oli 4 astetta. Staijia aamulla runsaat 2 tuntia ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. 90 merimetsoa, 2 harmaasorsaa, 6 tavia, 4 riskilää ja 3 allia. Saaressa havaittiin mm. kanahaukka, 32 räkättirastasta, 2 punakylkirastasta, närhi, pikkuvarpunen, 3 peukaloista ja luotokirvinen edelleen. Heidi Tammero saapui illalla saareen.

MUUTAMA TAVI SINNITTELEE UTÖN RANNOILLA
MUUTAMA TAVI SINNITTELEE UTÖN RANNOILLA

Lauantaina 18.12.2021 oli mukava ulkoilusää. Taivas oli puolipilvinen, lämpöä enimmillään 6 astetta ja länsiluoteinen tuuli oli vain 5-7 m/s. Staijia aamulla taas runsaat 2 tuntia ja koko saari kierrettiin. Mainittavia havaintoja olivat mm. 2 harmaasorsaa edelleen, 2 tavia, 3 allia, pilkkasiipi, 5 tukkakoskeloa, riskilä, kanahaukka, huuhkaja (Gamla Postenin männikössä), närhi ja 98 räkättirastasta. Pikkulintuja nähtiin mm. 2 luotokirvistä (yhtä aikaa itärannalla), 21 tilheä, 5 peukaloista, 2 punarintaa ja pikkuvarpunen. Pitkään kateissa olleita vihervarpusia ja urpiaisia on muutama ilmestynyt saareen.

TOINEN ITÄRANNAN LUOTOKIRVISISTÄ
TOINEN ITÄRANNAN LUOTOKIRVISISTÄ

Sunnuntaina 19.12.2021 alkoi kylmä pohjoisvirtaus, lämpöä oli tosin vielä 3 astetta, mutta pohjoisluoteista tuulta 11-15 m/s ja vesikuuroja pitkin iltapäivää. Staijia n. 3 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin saaren itäosa, kyläalue ja Enskär. Niukasti lintuja, nähtiin mm. tavi, haahka, pilkkasiipi, alli, 2 tukkakoskeloa ja riskilä sekä saaressa 44 tilheä, 60 räkättirastasta, pikkuvarpunen ja itärannalla luotokirvinen. Nisula, Tammero ja Hyvärinen lähtivät päivällä mantereelle.

TILHIÄ SAAPUU VIELÄ MANTEREELTA UTÖHÖN
TILHIÄ SAAPUU VIELÄ MANTEREELTA UTÖHÖN
LAULUJOUTSENET OVAT JO TAINNEET KAIKKI MENNÄ
LAULUJOUTSENET OVAT JO TAINNEET KAIKKI MENNÄ

Maanantaina 20.12.2021 lähdin mantereelle joulun viettoon, Outi oli jo Nummella jouluvalmisteluissa. Pakkasta oli Utössäkin nyt jo 5 astetta ja kun pohjoisesta tuuli 14 m/s, niin kylmä oli keli. Ennen laivan lähtöä tein pikaisen kävelyn itäosaan, jossa mainittavaa vain pari tilheä ja rannalla viihtyvä luotokirvinen. Saareen saapuivat päivällä mm. Jouni Tittonen sekä Varesvuon Markus ja Minna. Laivamatka sujui lähinnä sisätiloissa ja Turussa olin klo 19 aikaan.

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...