Juhannusjuhlaa – ja lintujakin

Torstaina 18.6.2015 satoi alkuiltapäivään saakka, myöhemmin oli puolipilvistä ja melko heikkoa etelätuulta. Iltapäivällä kiersin itäosan ja vähän kyläaluetta, mainittavimmat havainnot olivat kuikka, harmaasorsa, 22 suokukkoa, mustaviklo, 4 luhtakerttusta, rytikerttunen ja pitkästä aikaa nokkavarpunen – pesivät ”nokkanisset” ovat vaikeita havaita. Illansuussa saareen saapui paljon juhannusvieraita, lintuporukkaa Järvisen Mikko, Sällylän Seppo ja Ismo Vuorinen.

KESÄISTÄ SAARISTOA, KALALOKKI HAUTOO
KESÄISTÄ SAARISTOA, KALALOKKI HAUTOO

Juhannusaattona 19.6.2015 aamu oli sumuinen ja kostea, päivällä selkeni ja aurinko paistoi loppupäivän. Tuuli oli heikko etelästä, lämpöä enimmillään lähes 15 astetta. Itäosan ja kyläalueen komppausta ja myöhemmin juhannuksen viettoa Utön perinteiden mukaan: juhannussalon nosto, illallinen hotellilla, tanssit Hembygdsgårdenilla yms. Lintuja nähtiin mm. 34 suokukkoa, 2 mustavikloa, 4 luhtakerttusta, nokkavarpunen ja itäosan ruovikossa koiras pajusirkku – lienee pesivä? Saareen saapuivat mm. Varesvuon Markus ja Minna sekä Kalle Haapala.

VIERASVENEISSÄ JUHLALIPUTUS JA M/S ASPÖ ALOITTI KESÄLIIKENNÖINNIN
VIERASVENEISSÄ JUHLALIPUTUS JA M/S ASPÖ ALOITTI KESÄLIIKENNÖINNIN

Juhannuspäivänä 20.6.2015 aamupäivä oli aurinkoinen, iltapäivällä ja illalla saatiin ajoittain pientä sadetta. Etelätuuli oli heikkoa ja lämpötila oli enimmillään 15 astetta. Aamulla vajaa pari tuntia staijia luotsiasemalla, muuten kevyttä kiertelyä kyläalueella ja juhannuksen viettoa. Merellä nähtiin mm. 43 mustalintua, 26 ruokkia ja jälleen jp etelänkiisla, joka lensi kolmen ruokin kera länteen eteläniemen ohi. Muuttokahlaajia nähtiin ainakin mustaviklo, valkoviklo, 5 liroa ja suokukko sekä saaressa 4-5 luhtakerttusta, viitakerttunen ja ainakin 4 nokkavarpusta.

UTÖSSÄ PESII VAIN YKSI MERIHARAKKAPARI
UTÖSSÄ PESII VAIN YKSI MERIHARAKKAPARI

Sunnuntaina 21.6.2015 oli komea keskikesän päivä – pilvetöntä, tyventä ja lämpöä vuoden ennätys täällä eli 16,4 astetta. Staijailin aamulla tunnin verran luotsiasemalla, pientä kiertelyä kylällä ja päivällä teimme Outin kanssa kolmen tunnin veneretken reitillä Utö-Gropskär-Alunskär-Lillharun-Svartbådan-Hamnskär-Utö. Hienoa oli! Utössä näkyi mm. 26 ruokkia, 10 mustalintua, n. 2900 vp haahkakoirasta tyvenellä merellä sekä 3 muuttavaa isokuovia ja 3 adpikkulokkia matkalla etelään.

MUSTALINTUJA HENGAA EDELLEEN UTÖN VESILLÄ
MUSTALINTUJA HENGAA EDELLEEN UTÖN VESILLÄ

Saaressa oli mm. rytikerttunen meidän saunalla ja 2 pikkukäpylintua. Merikierroksella Gropskärin ruokkikoloniassa oli n. 80 yksilöä ja niiden joukosta löytyikin hienosti jp etelänkiisla. Lieneekö yksinäinen lintu… Svartbådanilla pyörähti 5+2 mustalintua, jopa kuvattavana. Mantereelle lähti tänään paljon porukkaa, lintuväestä mm. Kalle Haapala.

ETELÄNKIISLA LÖYTYI KRUPPSKÄRIN VESILTÄ
ETELÄNKIISLA LÖYTYI KRUPPSKÄRIN VESILTÄ
...MUTTA RUOKKIKIN VOI OLLA HÄMÄÄVÄN RUSKEA, ILMEISESTI 2KV LINTU
…MUTTA RUOKKIKIN VOI OLLA HÄMÄÄVÄN RUSKEA, ILMEISESTI 2KV LINTU

 

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...