Kahlaajamuuttoa ja perhosrynnistystä

Maanantai 18.7.2011 oli hyvä kahlaajapäivä. Aamulla staijattiin Kimmon kanssa 4,5 tuntia luotsiasemalla, myöhemmin kiertelyä ja illansuussa kuvaamista itärannalla. Taivas oli pääosin selkeä, tuuli kaakosta 11 m/s ja ilma lämmin. Muuttokahlaajia (mukana myös levähtävät) havaittiin seuraavasti: liro 36, valkoviklo 11, metsäviklo, rantasipi 2, pikkukuovi, töyhtöhyyppä 7, suosirri 175 (niistä 40 paikallisia), kuovisirri 6, pikkusirri, lapinsirri ja 2 jänkäsirriäistä. Lisäksi määrittämättömiä isompia kahlaajia nähtiin muuttavana yhteensä 44. Muuttavia olivat myös 29 ruokkia, 22 tervapääskyä, törmäpääsky ja 2 ad-pikkulokkia. Merihanhia oli saunalahdella 16 ja 2 ruisrääkkää oli edelleen ahkerasti äänessä pitkin päivää itäniityllä. Ihan mukava lintupäivä.

 

VANHA KUOVISIRRI ON KUVAUKSELLINEN ILMESTYS

Tiistai 19.7.2011 alkoi pilvisenä mutta taivas selkeni ja päivästä tuli helteisen lämmin. Tuuli oli lounaasta 5 m/s. Aamulla staijausta luotsiasemalla ja itäkallioilla, myöhemmin lähinnä vain pari käyntiä itäosassa. Merellä/muutolla nähtiin 6 ruokkia, 110 muuttavaa naurulokkia ja 11 tervapääskyä, saaressa mm. käki, kirjokerttu, 2 ruisrääkkää ja vähän yllättäen pensastasku itäniityllä. Muuttokahlaajia havaittiin tänään ainakin 160 suosirriä, 7 kuovisirriä, syksyn ekat 3 ad-isosirriä (majakan edustan luodoilla), metsäviklo, 3 valkovikloa, 7 liroa, mustaviklo, 2 pikkukuovia, 5 punakuiria (joista 1 paikallisena itärannalla), 3 kapustarintaa sekä jänkäsirriäinen. Päivän ”rari” oli kuitenkin ritariperhonen, joka lenteli tovin hotellin edustalla – kuvaa en harmikseni onnistunut saamaan vaikka nähtiin useita kertoja. Brita ei ollut koskaan ennen nähnyt lajia Utössä vaikka on asunut täällä yli 30 vuotta… Satama taas aivan tupaten täynnä huviveneitä, mm. Ismo Hyvärinen kävi katsastamassa paikalliset linnut.

 

KAMPELAT MAISTUVAT MUILLEKIN KUIN VENEILIJÖILLE

Keskiviikko 20.7.2011 oli jälleen lämmin, aurinkoinen ja hyvin heikkotuulinen päivä – kesäpäivä. Aamulla tunti staijausta, muuten kiertelyä ja illalla pari tuntia kuvaamista. Muuttokahlaajia nähtiin edelleen aika monipuolisesti: pikkukuovi 22, meriharakka 16 (1a), punakuiri, liro 7, valkoviklo 7, metsäviklo, suokukko 3, suosirri 60, kuovisirri 6, pikkusirri ja jänkäsirriäinen 4. Yllättävän monta jänkäsirriäistä jo tänä syksynä! Muuten havaittiin mm.  11 ruokkia, 2 harmaahaikaraa, 2 ad-pikkulokkia, 3 käkeä, luotokirvinen, rytikerttunen (laulava saunamme päädyssä tiheässä pensaassa) ruisrääkkä, naarasteeri (jolla ilmeisesti poikaset heinikossa), pensastasku ja taas yllättäen 2+1 kiertelevää kesykyyhkyä hetken aikaa. Päivä oli kuitenkin perhosten suurta juhlaa – lämpimät ilmat ovat lisänneet päiväperhosten määrän huikean suureksi, pihallamme oli meirameilla mm. neitoperhosia yhtä aikaa yli 40. Varesvuon Markus erinomaisena perhostuntijana(kin) kirjasi tänään saaresta mm. pikkuhäiveperhosen, etelänpäiväkiitäjän, kirsikkaperhosen, tummahäränsilmän ja valkotäpläpaksupään, lisäksi näin/näimme peräti 3 ritariperhosta, joista yhdestä onnistuin nyt saamaan kuvatkin telttapaikan luona. Kuusiston Kimmo lähti illansuussa mantereelle; yöksi luvataan sadetta ja ukkosta. Iltahämärissä, klo 23.15, huuteli pitkästä aikaa huuhkaja ahkerasti Kobbanin suunnasta.

 

KOLME RITARIPERHOSTA SAMANA PÄIVÄNÄ!

 

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...