Kähmyilevä virtaväiski

Torstaina 17.10.2013 oli sateinen päivä, tosin sateettomiakin hetkiä oli. Tuuli oli kääntynyt etelään ja puhalsi 5-8 m/s. Merelle staijia vain tunti-pari, muuten komppailtiin saarta. Sade oli pudottanut saareen mukavasti lintuja, joista mainittakoon 2 taigauunilintua (toinen itäniityn reunalla, toinen jälleen pitkään meidän saunalla), hippiäisuunilintu (lammashaassa), myöhäinen metsäkirvinen, 2 mustaleppälintua Kattrumpanin tornilla, 200 hippiäistä, 5 tiltalttia ja 7 mustapääkerttua.  Lisäksi nähtiin mm. sarvipöllö, helmipöllö, ampuhaukka, 3 närheä ja 2 jänkäkurppaa. Meren puolella nähtiin mm. 2 härkälintua, 3 ruokkia, 35 pikkulokkia, n. 30 merisirriä eteläpuolen luodoilla sekä aamupäivällä eteläpuolelta lounaaseen muuttanut 1kv pikkukajava. Hieno lintupäivä siis jälleen, nyt sateen lomassa! Saareen saapui iltapäivällä uutta lintuporukkaa mm. Lindroosin Tomppa ja Kaija, Järvisen Mikko ja Anu, Jussilaisen Reijo ja muutama muu.

SAUNALLAMME ON OLLUT TÄNÄ SYKSYNÄ JO NELJÄ TAIGAUUNILINTUA
SAUNALLAMME ON OLLUT TÄNÄ SYKSYNÄ JO NELJÄ TAIGAUUNILINTUA

Perjantain 18.10.2013 vastaisena yönä satoi reippaasti mutta selkeni aamupäivällä. Pohjoistuuli puhalsi kovaa koko päivän, enimmillään keskituuli oli 17 ja puuskat 23 m/s. Lämpöä oli 5 astetta. Hiukan staijia mutta saari kyllä koluttiin tarkkaan – tuulen takia linnut osin ”piilossa”. Nähtiin mm. kuikka, 3 pikkulokkia, 2 jänkäkurppaa, ampuhaukka, sarvipöllö, 2 närheä ja toissapäiväinen ruisrääkkä edelleen pariin otteeseen koulun niityllä. Pikkulinnuista mainittakoon mustaleppälintu, lapinsirkku, tundraurpiainen, pyrstötiainen, 2 tiltalttia, 2 mustapääkerttua ja taigauunilintu Gamla Postenilla, ilmeisesti sama yksilö kuin eilen.

TILHET VEROTTAVAT KOVAA VAUHTIA SAAREN PIHLAJANMARJOJA
TILHET VEROTTAVAT KOVAA VAUHTIA SAAREN PIHLAJANMARJOJA

Päivän ehdottomasti ”kovin” laji oli virtavästäräkki, jonka Olli Tossavainen kuvasi klo 12.59 keskellä hiekkatietä Gamla Postenin luona! Lintu lähti pian levottomasta ja tuulisesta paikasta lentoon emmekä isollakaan porukalla koko saari kiertäen sitä löytäneet… Vasta 4. havainto lajista Utöstä. Knaapi ja Laitinen lähtivät aamulla mantereelle, illalla saapui lisää väkeä mm. Sällylä ja V-V Salonen.

VIRTAVÄSTÄRÄKKI HIEKKATIELLÄ GAMLA POSTENIN LUONA (KUVA: OLLI TOSSAVAINEN)
VIRTAVÄSTÄRÄKKI HIEKKATIELLÄ GAMLA POSTENIN LUONA (KUVA: OLLI TOSSAVAINEN)

Lauantaina 19.10.2013 länsituuli puhkui edelleen kovaa, nyt 11-13 m/s koko päivän. Puolipilvistä ja iltapäivällä reipas sadekuurokin, lämpöä oli 6 astetta. Staijia ja komppia sekä marjalintujen kuvausta kun vielä riittää pihlajanmarjoja. Merellä/muuttavana nähtiin mm. kuikka, Gavia sp, 8 pikkulokkia ja sinisuohaukka. Saaressa melko niukasti lintuja mutta lajisto ihan monipuolista – mm. 2 mustaleppälintua edelleen, taigauunilintu jälleen käväisemässä meidän saunapensaassamme (ehkä sama kuin parina edellisenä päivänä), pulmunen, luotokirvinen, 2 tundraurpiaista ja Lindroosin Tomppa ja Kaija näkivät nyt virtavästäräkin lentävän äännellen kappelin yli itäosaan. Isolla porukalla haettiin taas pitkään eikä löydetty – missähän oikein piileskelee?

VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA
VARPUSHAUKKOJEN MUUTTO ALKAA JO HIIPUA

Sunnuntaina 20.10.2013 oli kylmän yön jälkeen aurinkoinen ja hyvin heikkotuulinen päivä, lämpöä oli tänään 7 astetta. Staiji luotsiasemalla ja koko saaren komppaus tuottivat mm. ruokin, 9 pikkulokkia, 4 harmaahaikaraa, tundrakurmitsan, 2 kanahaukkaa, 4 varpushaukkaa, ampuhaukan ja 4 närheä. Alleja liikkui merellä kohtalaisesti ja uimassakin oli n. 300 yksilöä. Saaressa nähtiin mm. huuhkaja, 5 pikkutikkaa, 41 pyrstötiaista, 2 mustaleppälintua edelleen, kangaskiuru, 250 tilheä, 4 tiltalttia, luotokirvinen, 2 isokäpylintua ja tavallinen varpunen – jo syksyn toinen. Ville-Veikko ja Sällylä näkivät päivällä saaren itäosassa muuttavan isokirvisen. Mantereelle lähti tänään kohtalaisesti väkeä, mm. Lindroosin Tomppa ja Kaija, Karlssonin Rollen porukka ja Koistisen porukka.

PUNATULKUT OVAT KUVAUKSELLISIA
PUNATULKUT OVAT KUVAUKSELLISIA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...