Kangaskiurut laulavat Utössä !

Perjantai 19.1.2007 oli puolipilvinen, Turussa pakkasta -2 astetta ja jokunen lumikuuro. Päätin yrittää löytää uudelleen Topinojan tunturikiuruja ja nyt ne löytyivätkin pian mutta levottomina myös häipyivät noin 5 minuutin kuluttua eikä usean henkilön voiminkaan löytynyt uudelleen. Muutaman jonkinlaisen kuvan ehdin kuitenkin saada eli ihan hyvä kaatopaikkakäynti. Paikalla oli edelleen myös n. 25 kottaraista, uuttukyyhky ja hemppo muutaman peipon seurassa.

tunturikiuru

Iltapäivällä pakkasin kassit ja hain Outin matkaan ja suuntasimme tuttuun tapaan kohti Utötä. Nauvossa vakiokahvit ja kauppareissu ja laivalle saavuttiin hyvissä ajoin. M/s Eivorilla oli taas runsaasti lintuporukkaa matkalla kohti Itämeren reunaa – Jurmoon viisi henkeä, Utöseen meidän lisäksi ainakin 10. Utöseen tulivat mm. iskujoukko Porista, Petteri ja Matti Mäkelä sekä Ari Pitkälä, Hesasta Timo Tuuri seurueineen ja Turusta Laineen Henkka ja Heinosen Reija. Talvinen ulkosaaristo houkuttelee – hienoa! Lintuharrastajat ovat tosi tärkeä matkailijaryhmä pitämään saaristoa elinvoimaisena vuoden ympäri. Matka sujui lehtiä lukien, ulkona räntäsade ja kova luoteistuuli – Utöseen saavuttiin klo 22.50. Tuvassa oli kodikkaasti 20 astetta, tuuli vinkui ulkona ja uni tuli taas helposti.

lumi

Lauantai 20.1.2007 alkoi kirkkaana, pakkasta -2 astetta ja tuuli edelleen kipakka (13 m/s) pohjoisluoteesta. Päivän mittaan tuuli kuitenkin heikkeni ja kääntyi kaakkoon voimistuen illalla uudelleen. Samalla hiljalleen levisi lounaasta taivaalle pilveä. Merivesi oli edelleen lähes metrin normaalin yläpuolella. Retkipäivä oli mitä hienoin ja tammikuinen Utö tarjosi jälleen monenlaista katsottavaa. Lajeja löydettiin yhteensä 39, aiemmista talvehtijoista paikalla olivat mm. kuikka, 2 kiurua, 5 kangaskiurua (joista yksi jo lauloi!), niittykirvinen ja punarintoja tänään kaikkiaan 12 kpl. Itäniityltä löytyi lisäksi 3 taivaanvuohta sekä jaloista lentoon pöllähtänyt luhtakana! Nyt varmistui lopullisesti että jo 21.12. ja 5.1. ruovikosta kuulunut ääntely oli luhtakanasta peräisin – lieneekö yksi paikalla kesällä pesineistä yksilöistä… Kaakkoispuolen luodoilla hyöri pitkin päivää ainakin 17 merisirriä, haahkoja nähtiin 2, merimetsoja 14, alleja 76, telkkiä 154, riskilöitä 4, taveja 2, lapasotka, tukkasotkia 7, tukkakoskeloita 2, merikotkia 4, tilhiä 10 ja räkättirastaita 16. Tundraurpiainen käväisi päivän mittaan ainakin kolmella ruokinnalla. Päivän kruunasi vielä illansuussa Gamla Postenin luota männyn alaoksilta löytynyt killistelevä helmipöllö – ilmeisesti sama joka on saaressa viihtynyt jo kuukauden päivät. Illalla huutokauppa pidettiin tavan mukaan meillä kahvin- ja vastaleivotun puolukkapiirakan tuoksuisessa salissa, paikalla nyt 8 henkeä. Hieno lintupäivä – ollakseen jo tammikuun loppupuoli!

lulu

Yöllä tuuli voimistui n. 14 m/s idästä ja aamulla tuli muutama lumikuuro, muuten sunnuntai 21.1.2007 oli pilvipoutainen ja lämpö nollassa. Aamulla tarkkailtiin ja kierreltiin hetki ennen laivan lähtöä klo 11 – Utön viikonlopun 40. laji oli mustalintu, joita nähtiin yhteensä 18. Itäniityltä löytyi edelleen niittykirvinen, 2 kiurua, 2 tavia ja taivaanvuohi, kylällä oli 2 kangaskiurua, peippo, 3 punarintaa, 10 tilheä, 7 räkättirastasta ja edelleen Gamla Postenin männyissä torkkuva helmipöllö. Saaren eteläkärjen ohitti ilmeinen kaakkuri ja merellä näkyi yhteensä 8 riskilää, merikotka ja pari naurulokkia. Matkalla Jurmoon näkyi jokunen alli, 2 tukkasotkaa ja naurulokki mutta pääosa matkasta oltiin leppoisassa lämmössä sisällä ikkunoiden äärellä. Kun nyt näyttää että talvikin on kuitenkin vihdoin tuloillaan, niin otimme aamulla toistaiseksi vedet pois päältä torpastamme mutta lämpö toki jätettiin – pianhan tänne taas kuitenkin tullaan.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...