Kevään ensiaskeleet Utössä

Perjantaina 2.3.2007 pääsimme Outin kanssa taas pitkän tauon (n. kuukausi) jälkeen lähtemään viikonlopuksi Utöön, kevään jo kurkatessa nurkan takaa – olihan Turussa jo +4 astetta. Ruokaostokset ja kahvitus tavan mukaan Nauvossa ja m/s Eivorissakin tavan mukaan monia tuttuja – mm. Jouko Vuokko, Ali-Eskolan Hannu ja Raimo Lehtonen ym., matkalla Jurmoon. Ensi kertaa tänä talvena laiva kolisi jäissä, tosin vain Nötön eteläreunalle asti. Aspössä ei käyty lainkaan ja Jurmoon tultaessa jäistä ei ollut tietoakaan. Utöön saavuttiin tavallista aikaisemmin, jo klo 22.15. Talossa oli mukavan lämmintä, +21 astetta, ja ensi töiksi hieman pienensimme pattereita ja laitettiin vesi päälle ennen kuin vaivuttiin unten maille.

maisemaa

Lauantai 3.3. 2007 oli pilvinen ja sumuinen mutta sateeton. Hetken illansuussa aurinkokin paistoi valaisten kauniisti talvista saaristoa. Satamalahti oli puoliksi jäässä, muuten avovettä ja lunta niukasti. Ulkona tänään +2 astetta ja tuuli 6 m/s pohjoisesta. Siis – ihan leppoisa retkisää. Koko päivän ulkona olo tuotti 34 lajia, joiden joukossa jo kevään ensimuuttajia – mm. 2 mustavarista, kottarainen, 2 tavikoirasta, 2 kiurua (tosin voivat olla talvehtineitakin) ja paljon uusia vesilintuja. Satamalahdella uiskenteli mm. 41 yksilön lajipuhdas lapasotkaparvi plus 65 tukkasotkaa, n. 55 kyhmyjoutsenta, 10 allia, 9 uiveloa, n. 120 telkkää, n. 60 isokoskeloa, 15 tukkakoskeloa ja naaras-mustalintu. Päivän muita lajeja olivat mm. 2 sarvipöllöä, helmipöllö edelleen, punarinta (talvehtinut), juhlapukuinen riskilä, 2 talvipukuista naurulokkia, varpushaukka, n. 25 tilheä, 6 räkättirastasta, 2 mustarastasta, peippo, urpiainen ja n. 200 viherpeippoa. Merimetsoja oleskeli sataman suulla edelleen neljä. Haahkoja ei vielä tullut mutta ehkä piankin…
Ilta kului leppoisasti keskenään maittavan illallisen ja jätskin kera ja iltakävelykin tehtiin pohjoisniemeen ennen yöpuuta. Illan kuitenkin kruunasi klo 23 alkaen Ormskärissä ahkerasti huutanut huuhkaja, joka kuului pihalle mainiosti – päivän kolmas pöllölaji.

fune

Sunnuntai 4.3.2007 oli upean hieno kevätpäivä – aurinko paistoi jo aamusta, pakkasyö muuttui pariksi lämpöasteeksi ja saaristo kylpi kevään orastuksessa. Ennen laivan lähtöä ehdin tarkkailla luotsiasemalla ja vähän kierrellä kyläalueella mutta harmi oli kun taas piti lähteä mantereelle. Tosin laivamatkakin auringonpaisteessa oli ihan hieno – jäät olivat kovin liikkeellä mutta yhtenäistä jäätä oli vasta Nötön pohjoispuolella. Utössä olivat satamalahden vesilintuparvet edelleen paikallaan, tukka- ja lapasotkat sekä telkät, mutta etelärannalle oli yön ja aamun aikana kerääntynyt peräti 42 riskilää (joukossa useita juhlapukuisia) sekä kevään ensimmäiset haahkat – 6 koirasta ja 2 naarasta. Alleja näkyi 17 matkalla pohjoiseen, merimetsoja 5 paikallista ja 2 muuttavaa, edelleen 2 naurulokkia ja esiaikuinen merikotka. Helmipöllö torkkui nyt männyissä museon kulmalla, tilhiä näkyi n. 30, räkättirastas ja kottarainen sekä naaras-peippo. Utön lajimäärä viikonlopulta kohosi 38 lajiin, ihan mukavasti!

laulu

Paluumatkalla laivalta havaittiin mm. 8 laulujoutsenta Nötössä ja yhteensä 4 merikotkaa Korppoon eteläosissa. Turkuun saavuttiinkin jo klo 16.30 maissa.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...