Kevät etenee hyvää vauhtia

Keskiviikkona 29.3.2017 lähdin takaisin Utöhön, pari päivää kaupungissa riitti asioiden hoitoon. Kauniissa pikkupakkasessa ajelin aamulla Nauvoon kaffelle ja kauppaan sekä m/s Eivorille. Lintuporukkaa tuli laivaan mm. Jorma Knaapi ja Leena Laitinen sekä Tittosen Jouni. Matkalla näkyi Nauvossa hiirihaukka ja 2 harmaahaikaraa sekä laivamatkalla mm. isolepinkäinen Nötössä, 2 ristisorsaa Jurmon sataman luona, 2 meriharakkaa Bokullassa ja 14 ruokkia Knivskärin lähellä. Tittosen Jouni jäi tällä kertaa Jurmoon. Utöhön saavuttiin jo klo 12.15, tavarat kotiin ja maastoon. Sää oli aurinkoinen ja heikkotuulinen (pohjoisesta), lämpöä 4 oli astetta. Lintuja oli saaressa varsin maltillisesti – mainittavimmat meriharakka, muuttava piekana, 15 punarintaa, 4 rautiaista, 3 peukaloista, luotokirvinen, 10 hippiäistä, 3 pajusirkkua, luotokirvinen ja 2 niittykirvistä. Illansuussa mereltä saapui kevään eka suopöllö, joka muutti Pattskärin ohittaen korkealla kohti koillista ja huuhkaja istuskeli ilta-auringossa Kobbanilla.

PEIPPOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA
PEIPPOJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Torstaina 30.3.2017 oli pitkään aurinkoista ja lähes tyven kunnes tuuli kääntyi etelälounaaseen ja lännestä saapuva matalapaine pilvisti taivaan. Pakkasyön jäljiltä saaressa oli niukasti lintuja mutta merellä oli enemmän liikettä. Staijia yhteensä vajaat viisi tuntia ja saari kierrettiin eteläniemeä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. kurki, 2 ristisorsaa, 2 merihanhea, 3 haapanaa, 3 tavia, pilkkasiipi, 38 mustalintua, 11 allia, n. 80 riskilää ja 137 muuttavaa ruokkia. Päivän muita havaintoja olivat mm. 6 meriharakkaa, kevään eka isolepinkäinen ja tuulihaukka, tikli, punatulkku, punakylkirastas, 3 rautiaista, 2 luotokirvistä ja kevään eka lapinsirkku. Iltalaivalla saareen saapui uusia lintuharrastajia mm. Järvisen Mikko, Kari ja Pipsa Kaunisto, Kari Vuorinen, Kalle Lindeman, Jarkko Malin, Seppo Sällylä ja Janne Riihimäki.

VIHERVARPUSIA ON NÄKYNYT VAIN MUUTAMA
VIHERVARPUSIA ON NÄKYNYT VAIN MUUTAMA

Perjantaina 31.3.2017 yöllisen sateen jälkeen oli pilvipoutainen päivä ja heikkoa (2-5 m/s) kaakkois-, myöhemmin koillistuulta. Näkyvyys oli hyvä, lämpöä oli vain 2 astetta. Staijattiin lähes koko päivä luotsiasemalla ja saarikin kierrettiin eteläniemeä lukuun ottamatta. Merellä ja muuttavana nähtiin mm. härkälintu, 4 merihanhea, 3 valkoposkihanhea (vuoden ekat), 2 harmaahaikaraa, 94 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, punasotkakoiras (Utössä rari!), 10 haapanaa, peräti 71 meriharakkaa, 12 töyhtöhyyppää ja 168 ruokkia (joista n. 110 luoteeseen, loput S-SE). Saaressa nähtiin mm. 2 ristisorsaa, varpushaukka, tuulihaukka, isolepinkäinen sekä pikkulinnuista 20 punarintaa, 10 peukaloista, 6 rautiaista, 28 kulorastasta, 3 laulurastasta, 2 punakylkirastasta, västäräkki, 3 luotokirvistä, muuttava lapinsirkku, vuoden eka kuusitiainen ja illansuussa raripuskan luona 2 vuorihemppoa. Illlansuussa löytyi vielä hotellilta vuoden eka mustaleppälintu ja Kobbanilla istuskeli huuhkaja. Willströmin Brita oli nähnyt aamulla metsäviklon. Vuoden lajimäärä saaressa on nyt 95.

KUUSITIAINEN ILMESTYI SAAREEN
KUUSITIAINEN ILMESTYI SAAREEN
V UODEN ENSIMMÄINEN MUSTALEPPÄLINTU SAAPUI VARSIN MYÖHÄÄN
V UODEN ENSIMMÄINEN MUSTALEPPÄLINTU SAAPUI VARSIN MYÖHÄÄN

Lauantai 1.4.2017 oli sade- ja sumupäivä. Aamulla vesisadetta, päivällä hetken näkyvyyttäkin mutta pian tiheä sumu verhosi saaren koko loppupäiväksi. Tuuli oli etelästä 7-10 m/s ja lämpöä enimmillään 4 astetta. Kierrettiin pitkin ja poikin saarta sateettomina hetkinä ja sade olikin tiputtanut saareen ison määrän muuttolintuja. Arvioitiin mm. punarintoja n. 300, hippiäisiä 120, pikkurastaita (pääasiassa punakylkiä) noin 300, räkättejä 70, kulorastaita 30, mustarastaita 100, peippoja 500 ja järripeippoja 30. Lisäksi nähtiin mm. kanahaukka, isolepinkäinen, 2 mustavarista, 6 luotokirvistä, 4 västäräkkiä, 2 metsävikloa, eilinen mustaleppälintu edelleen hotellilla ja samalla alueella oli myös vuoden eka kivitasku. Brita näki tänään sarvipöllön koulun nurkilla, vuoden eka sekin.

JÄRRIPEIPPO POSEERAA
JÄRRIPEIPPO POSEERAA

Sunnuntaina 2.4.2017 taivas oli puolipilvinen mutta ilma utuinen, näkyvyys oli 6-8 km. Tuuli oli länsilounaasta 7 m/s ja lämpöä enimmillään jo 6 astetta. Staijia pitkin päivää luotsiasemalla tai majakalla mutta mm. petolinnut olivat edelleen lähes tyystin kateissa. Taitaa länsituuli painaa kaikki idemmäs… Muuttavana nähtiin mm. 2 kurkea, harmaahaikara, varpushaukka, tuulihaukka, 5 merihanhea, 49 mustalintua, 4 pilkkasiipeä, 10 haapanaa, 2 selkälokkia, 61 ruokkia sekä kevään ekat kapustarinta ja 2 tummaa merikihua. Saaressa havaittiin mm. 2 ristisorsaa, kevään eka punajalkaviklo, 2 puukiipijää, västäräkki, 2 tikliä, 2 isolepinkäistä, tilhi, n. 200 punarintaa, 250 punakylkirastasta, n. 100 laulurastasta, 10 peukaloista ja edelleen sama mustaleppälintu hotellialueella. Mantereelle lähtivät päivällä Kaunistot, Malin ja Riihimäen Janne sekä iso joukko muita saaressa vierailijoita.

MUUUTTAVA MUSTARASTAS ON NÄLKÄINEN
MUUUTTAVA MUSTARASTAS ON NÄLKÄINEN

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...