Kevätkausi päättymässä

Torstaina 1.6.2017 puhalsi koko päivän kova ja kylmä luoteistuuli, 12-16 m/s. Muutama pieni sadekuurokin saatiin ja lämpöä oli vain 9 astetta. Kolmisen tuntia staijia luotsiaseman suojassa ja saaren komppaus mutta pikkulintuja oli varsin niukasti. Mainittavia havaintoja olivat 11 kuikkaa, kaakkuri, 2 Gaviaa, 21 ruokkia, 4 muuttavaa merikihua ja kahlaajia (pääosa paikallisina) 13 suosirriä, 2 lapinsirriä ja 16 jänkäsirriäistä. Viimemainittuja riittää edelleen! Saaressa oleskeli ja huhuili edelleen turkinkyyhky, pikkukäpylintuja oli 5, kirjokerttu itäniityn reunalla ja yllättävimpänä – näillä virtauksilla – koulun portin läheltä aamulla löytynyt viitasirkkalintu, joka nähtiin ensin muutamia kertoja lyhyesti ja myöhemmin lauloi lyhyitä pätkiä. Outi saapui illansuussa saareen kuten myös Tomas Kansanaho lintuja kuvaamaan.

UTÖSSÄ PESINEE 1-2 PARIA TAVEJA, TÄSSÄ KAKSI KOIRASTA
UTÖSSÄ PESINEE 1-2 PARIA TAVEJA, TÄSSÄ KAKSI KOIRASTA

Perjantai 2.6.2017 oli edelleen kovatuulinen (pohjoisluode 15-20 m/s!) ja kylmä päivä (8 astetta). Pääosin aurinkoista kuitenkin. Staijattiin neljä tuntia luotsiaseman suojassa ja saarikin kierrettiin mutta muuttavat pikkulinnut olivat lähes kateissa. Merellä nähtiin mm. 8 kuikkaa, 6 Gaviaa, valkoposkihanhi, koiras lapasotka, 18 mustalintua, 26 ruokkia ja muuttava isosirri. Saarikierros tuotti niukasti havaintoja – mainittavia 17 suosirriä, 10 jänkäsirriäistä, nuolihaukka, käki, vielä järripeippo ja eilinen viitasirkkalintu. Outin kanssa tehtiin ahkerasti pihahommia, mm. istutettiin perunat ja sipulit sekä syrikkä. Saarnion Japi lähti aamulla mantereelle.

MERIKOTKIEN MÄÄRÄ HILJALLEEN KASVAA KUN HAAHKANPOIKASIA TULEE LISÄÄ
MERIKOTKIEN MÄÄRÄ HILJALLEEN KASVAA KUN HAAHKANPOIKASIA TULEE LISÄÄ

Lauantaina 3.6.2017 tuuli oli rauhoittunut ja kääntynyt länteen (3-5 m/s), taivas oli pilvetön ja lämpöä 11 astetta. Staijia lähes 4 tuntia mutta merellä oli jo kovin hiljaista. Nähtiin mm. 7 kuikkaa, 21 Gaviaa, 18 ruokkia, 5 kurkea ja nuolihaukka. Saaressa mm. turkinkyyhky edelleen, käki, 2 vesipääskyä, 10 jänkäsirriäistä, 15 suosirriä, lapinsirri ja vuoden eka pikkusirri. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat pikkusieppo, luhtakerttunen, 2 rytikerttusta, koiras kirjokerttu (Patteriniemen tyvellä), törmäpääsky, 20 pikkukäpylintua ja urpiainen. Kuoriutuneiden haahkanpoikasten määrä on nyt noin 90 mutta kato käy kovaan tahtiin meri- ja harmaalokkien ja muutaman merikotkan toimesta. Kansanaho lähti aamulla mantereelle. Ilta kuluikin leppoisasti futisfinaalin äärellä.

VUODEN EKA PIKKUSIRRI
VUODEN EKA PIKKUSIRRI

Sunnuntaina 4.6.2017 taivas oli pitkästä aikaa pääosin pilvessä, sumua roikkui saaren yllä useita tunteja ja etelätuuli oli melko heikkoa (4-6 m/s). Lämpöä oli silti vain 9 astetta. Staijia aamulla neljä tuntia mutta lounaassa oleva sade- ja sumurintama pitivät liikkeen vähäisenä. Nähtiin mm. 11 kuikkaa, 17 Gaviaa, 47 mustalintua, 30 ruokkia ja naaras ruskosuohaukka. Saaressa havaittiin 3 jänkäsirriäistä, pikkusirri, 14 suosirriä, käki, huuhkaja (Kobbanilla), 2 törmäpääskyä ja edelleen turkinkyyhky. Pikkulintuja oli tullut yöllä lisää, etenkin fyllareita, ja nähtiin mm. 2 rytikerttusta, luhtakerttunen, 8 kultarintaa, 2 sirittäjää ja 10 pikkulepinkäistä. Kuoriutuneiden haahkanpoikasten yhteismäärä nousi noin 125:een, mutta isojen lokkien lisäksi alueelle on nyt kerääntynyt 10-12 merikotkaa saalistushommiin. Mainittakoon vielä, että laskin tänään noin 2100 koirashaahkaa lounaispuolen merialueelta ja noin 360 harmaahyljettä länsipuolen luodoilta köllimästä. Mantereelle lähtivät iltapäivällä Knaapi, Laitinen ja Sintonen.

PAJULINTUJA...
PAJULINTUJA…
..JA TILTALTTEJA ON EDELLEEN MUUTOLLA
..JA TILTALTTEJA ON EDELLEEN MUUTOLLA

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...