Kevätmuuton alkutahteja

Keskiviikkona 16.2.2022 pääsin taas lähtemään kotiin Utöhön, Outi jäi vielä mantereelle. Päivä oli pilvinen ja vesisateinen, lämpöä oli 2-3 astetta ja merellä oli kovaa (14 m/s) etelätuulta. Ajelin Nauvoon ja testasin kirkonkylän uuden mukavan kahvilan ennen m/s Baldurille siirtymistä. Laivassa oli niukasti väkeä ja saavuttiin Utöhön klo 15, etuajassa. Matkalla näkyi mm. Bokullassa 7 laulujoutsenta ja Gråharunilla yksinäinen merisirri. Tavarat sisälle, täytin ruokinnat ja asensin toimintaan uuden tietokonenäytön – retkeily jäi vielä tekemättä tältä iltapäivältä. Helstola lähti tänään Utöstä Jurmoon.

KUUNNOUSU UTÖSSÄ
KUUNNOUSU UTÖSSÄ

Torstaina 17.2.2022 oli pilvistä ja aamulla saatiin vähän vesisadettakin. Lämpöä oli 1 aste ja aamun pohjoistuuli (10 m/s) kääntyi luoteeseen ja voimistui (15 m/s). Staijia aamulla noin tunti ja kiersin saaren itäosat ja kyläalueen. Näkyi mm. 2 haahkaa (k,n) eteläkärjessä, 28 merisirriä itärannalla, uuttukyyhky, punarinta, 12 räkättirastasta, 3 urpiaista sekä itäniityllä 3 kiurua. Merisirreistä yksi oli Jurmossa värirengastettu. Kevät etenee pieni askelin… Iltapäivällä Lindrothin Minna ja Katja Ronkainen kävivät meillä kyläilemässä ja illalla saareen saapui Kuusiston Kimmo.

MERISIRREJÄ ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN
MERISIRREJÄ ON EDELLEEN PÄIVITTÄIN

Perjantaina 18.2.2022 oli pääosin aurinkoista, aamulla asteen verran pakkasta ja myöhemmin +2 astetta. Länsituulta 10-12 m/s koko päivän. Staijia useampi tunti ja kierrettiin saari lukuun ottamatta Kesnäsiä. Merellä nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, kevään eka merihanhi, koirashaahka, mustalintu, 3 allia, 3 riskilää ja 4 naurulokkia. Merisirrejä nähtiin useassa parvessa yhteensä 93 yksilöä. Saaressa havaittiin mm. tavi, närhi, uuttukyyhky, 2 punarintaa, 2 peukaloista, 3 kiurua, luotokirvinen edelleen itärannalla ja 3 muuttavaa pulmusta. Illalla saareen saapui Ismo Hyvärinen lintureissulle.

LUOTOKIRVINEN EI OLE VIELÄKÄÄN "MUUTTUNUT" VUORIKIRVISEKSI...
LUOTOKIRVINEN EI OLE VIELÄKÄÄN ”MUUTTUNUT” VUORIKIRVISEKSI…

Lauantaina 19.2.2022 satoi vettä, räntää ja lunta klo 13 saakka, sitten pilvipoutaa ja lämpöä 0-1 astetta. Aamun kaakkoistuuli kääntyi idän kautta pohjoiseen ja illaksi länteen, 8-10 m/s. Staijia iltapäivällä n. 3 tuntia ja kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 2 Gaviaa, haahkapari, 6 allia, 3 pilkkasiipeä, 18 mustalintua, 4 tukkakoskeloa, 2 riskilää, naurulokki ja luodoilla yhteensä 62 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. närhi, 3 kiurua, luotokirvinen, 2 peukaloista, 2 punarintaa, 2 peippoa ja rastaita 17 räkättirastasta, punakylkirastas ja ainakin 15 mustarastasta. Viimemainittuja on selvästi saapunut muuttavana, talvehtivia oli vain 4-5. Tänään tehtyyn talvilintulaskennan kevätlaskentaan kertyi 34 lajia. Aamuinen lumi suli jo iltapäivällä pois.

PEIPPOJA ON TALVEHTINUT VAIN PARI-KOLME KAPPALETTA
PEIPPOJA ON TALVEHTINUT VAIN PARI-KOLME KAPPALETTA

Sunnuntaina 20.2.2022 oli kaunis päivä, ennen huomiseksi luvattua lumimyräkkää. Aurinkoista, lämpöä 1-2 astetta ja länsituulta vain 4-6 m/s. Yöllä oli pikkupakkasta. Staijia runsaat 3 tuntia luotsiasemalla ja saarikierros Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä alkoi olla jo mukavasti liikettä näin helmikuuksi, mm. peräti 58 muuttavaa tukkakoskeloa, 13 riskilää, 125 merimetsoa, mustalintu, 84 allia, 6 lapasotkaa ja luodoilla yhteensä 50 merisirriä. Saaressa näkyi mm. närhi, 8 kiurua, luotokirvinen, 2 peukaloista, 2 punarintaa, 13 tilheä ja pikkuvarpunen. Huuhkaja istuskeli aamulla Kobbanilla. Hyvärinen ja Kuusisto lähtivät iltapäivällä mantereelle.

TALVEHTIVAT TALITIAISET ALKAVAT KOHTA PALATA TAAS MANTEREELLE
TALVEHTIVAT TALITIAISET ALKAVAT KOHTA PALATA TAAS MANTEREELLE

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...