Kevätmuutto hiipuu

Maanantaina 12.6.2023 sama poutakeli jatkui – pilvetöntä, lämpöä oli jo 17 astetta ja eteläkaakkoinen tuuli 1-3 m/s. Staijia aamulla 3 tuntia luotsiasemalla ja kompattiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 4 kuikkaa, 9 kaakkuria, 13 Gaviaa, 133 mustalintua, 72 ruokkia, 2 etelänkiislaa (samassa ruokkiparvessa) ja räyskä. Kun muutto ei ollut enää järin vilkasta, laskeskelin luodoilla kölliviä harmaahylkeitä ja pääsin lukuun noin 320. Saaressa havaittiin mm. varpushaukka, nuolihaukka, isokuovi, 2 suokukkoa, 6 mustavikloa ja 6 etelään muuttanutta töyhtöhyyppää.

TUKKAKOSKELOJA NÄYTTÄISI OLEVAN KOLME PARIA
TUKKAKOSKELOJA NÄYTTÄISI OLEVAN KOLME PARIA

Pikkulinnuista mainittavia olivat mm. 7 luhtakerttusta, viitakerttunen, rytikerttunen, 5 kultarintaa, 3 laulavaa tiltalttia, kirjokerttu, 2 pensastaskua, tikli ja naaras punatulkku – lienee pesivä (!) pari saaressa, koiraskin nähty ajoittain. Päivällä lähtivät mantereelle Kuusiston Kimmo sekä Meri ja Ossi Öhman, saareen saapui lintureissulle Kirsi Nisula. Illansuussa laskettiin (vihdoin) meidän molemmat veneet veteen.

VÄSTÄRÄKIT RUOKKIVAT POIKASIA MONIN PAIKOIN
VÄSTÄRÄKIT RUOKKIVAT POIKASIA MONIN PAIKOIN

Tiistaina 13.6.2023 etelästä virtasi (3-4 m/s) lisää lämmintä ilmaa, nyt jo 20 astetta. Aurinko porotti ja merellä oli enemmän väreilyä. Staijia kuitenkin runsaat 2 tuntia, merellä oli hyvin hiljaista. Mainittavaa oli vain 33 mustalintua ja 23 ruokkia. Aamun yllätys oli hirven ilmestyminen saareen, josta kirjoitin jo tarkemman selostuksen (ks. edellinen blogi). Hirvi olikin iso uutinen, sillä mm. Åbo Underrättelser, Turun Sanomat, YLE Turku ja Ilta-Sanomat kirjoitti asiasta jutun ottamieni kuvien kera. Taitaa kesällä olla taas lehdillä aihepulaa. Saaressa kierreltiin, mutta mitään uutta ei nähty, muuttokahlaajatkin olivat kateissa. Luhtakerttusia oli kolme ja kurki lensi saaren yli etelään.

TÄSSÄ VIELÄ MIELESTÄNI KIINNOSTAVIN HIRVIKUVA
TÄSSÄ VIELÄ MIELESTÄNI KIINNOSTAVIN HIRVIKUVA

Keskiviikkona 14.6.2023 sama sää jatkui – pilvetöntä, lämpöä 20 astetta ja heikkoa (2-4 m/s) länsituulta. Staijia 2,5 tuntia aamulla luotsiasemalla ja kierrettiin saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 6 valkoposkihanhea, joista yksi oli häkellyttävän pieni: eipä juurikaan haahkaa isompi! Harmi, ettei ollut kamera hollilla. Lisäksi nähtiin harmaahaikara, 31 mustalintua, 24 ruokkia, vaalea merikihu (+ lähes 10 paikallista), mustaviklo ja 12 suokukkoa. Pikkulinnuista mainittavia olivat kirjokerttu, 4 luhtakerttusta ja 2 rytikerttusta. Nisulan Kirsi lähti Rauno-poikansa kanssa iltapäivällä mantereelle ja samalla saapui saareen m/s Baldur, mutta nyt uudella nimellä m/s Utö, ja uuden värisenä – sinikeltaisena. Taas on vähän sulattelemista…

m/s UTÖ NÄYTTÄÄ NYT TÄLTÄ SAAPUESSAAN EKA KERTAA TÄLLÄ NIMELLÄ JA VÄRILLÄ
m/s UTÖ NÄYTTÄÄ NYT TÄLTÄ SAAPUESSAAN EKA KERTAA TÄLLÄ NIMELLÄ JA VÄRILLÄ

Torstaina 15.6.2023 oli edelleen pilvetöntä, lämpöä jo 22-23 astetta ja pohjoinen tuulenvire oli alle 3 m/s. Staijia nyt tunti aamulla (hellitän jo hiukan aamuheräämisistä..) ja kierrettiin saunalahti ja itäosat. Lintuja oli hyvin niukasti pesivien lisäksi, mainita voi 15 ruokkia, 4 mustalintua, suokukon ja kirjokertun. Tehtiin venehommia ja illansuussa käytiin syömässä herkulliset pitsat ja jäätelöt uudelleen avatussa Meriklaarissa, hotellin vierasvenelaiturin kupeessa. Nyt on selvästi siirrytty kesämoodiin ja alkaa hiljalleen syysmuuton odotus.

NUORIA KOIRAS PUNAVARPUSIA ON MUUTAMIA, MYÖS HILJAISIA NAARAITA
NUORIA KOIRAS PUNAVARPUSIA ON MUUTAMIA, MYÖS HILJAISIA NAARAITA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina nähtävissä täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...