Kevätmuutto jatkuu edelleen

Maanantaina 5.6.2023 tuuli oli heikentynyt, nyt lännestä 4-8 m/s, ja lämpöä oli 14 astetta. Taivas oli pääosin aurinkoinen. Staijia aamulla vajaa 3 tuntia luotsiasemalla ja kompattiin koko saari. Merellä nähtiin mm. 33 kuikkaa, 21 Gaviaa, 67 mustalintua, 24 ruokkia ja etelänkiisla kahden ruokin kanssa. Saarikierroksella havaittiin mm. itärannalla edelleen 2 jänkäsirriäistä, suosirri ja suokukko, etelään muuttava syksyn eka mustaviklo ja illalla itäniityn yli lentänyt suopöllö. Kimmo näki aamupäivällä korkealla saaren yli koilliseen muuttaneen tunturikihun – oltiin Outin kanssa helikopterikentän luona, mutta ei harmiksemme löydetty lintua taivaalta. Kova laji Utössä. Pikkulintuja nähtiin mm. luhtakerttunen, 2 rytikerttusta, ruokokerttunen, 2 kirjokerttua, keltavästäräkki ja nokkavarpunen.

KARIKUKKOJA ON AINAKIN YKSI, LUULTAVASTI KAKSI, PESIVÄÄ PARIA
KARIKUKKOJA ON AINAKIN YKSI, LUULTAVASTI KAKSI, PESIVÄÄ PARIA

Puolen päivän aikaan löydettiin Outin kanssa aivan ilmeinen mustaotsalepinkäinen, joka ensin nähtiin hyvin lyhyesti sääaseman luona ja myöhemmin myös lyhyesti ja melko kaukaa hautausmaan luona pihlajassa. Saatiin pari dokumenttitason kuvaa, mutta lämpöväreily haittasi pahasti ja kun en edes (huonoista) kuvista voinut sulkea pois esimerkiksi pallidirostriksen mahdollisuutta, jätimme ihan lopullisen varmistuksen auki. Lintu lensi kompostorin suuntaan ja etsinnöistä huolimatta sitä ei enää löydetty. Iltapäivällä saareen saapuivat lintureissulle Öhmanin Ossi ja Haikosen Matti, molemmat perheen kera.

KELTAVÄSTÄRÄKKI JA PENSASTASKU VIIHTYVÄT ITÄNIITYLLÄ - TAITAVAT PESIÄ NEKIN
KELTAVÄSTÄRÄKKI JA PENSASTASKU VIIHTYVÄT ITÄNIITYLLÄ – TAITAVAT PESIÄ NEKIN

Tiistaina 6.6.2023 oli jälleen aurinkoista ja lämpimämpääkin, 15 astetta. Tuuli oli pääosin idän puolelta ja heikkoa, 3-5 m/s, koko päivän. Staijia aamulla pari tuntia, merellä oli hiljaista. Koko saari kompattiin. Nähtiin mm. 2 ristisorsaa, kaakkuri, 2 Gaviaa, 8 ruokkia ja aamulla luotsiaseman edustalla pyörähtänyt pikkutiira, joka lähti tovin kuluttua Jurmon suuntaan. Lisäksi havaittiin mm. 2 jänkäsirriäistä, suokukko, töyhtöhyyppä, mehiläishaukka, huuhkaja, käki, kehrääjä, 9 pikkukäpylintua ja sinistä rengasta jalassaan kuljettanut kesykyyhky. Hyönteissyöjiä oli saapunut annos lisää, nyt oli saaressa mm. 16 kultarintaa, 7 luhtakerttusta, 4 rytikerttusta, 2 ruokokerttusta, 2 kirjokerttua ja pikkusieppo. Nähtiin myös 2 myöhäistä punakylkirastasta, keltavästäräkki ja nokkavarpunen.

KOTTARAISIA ON SAARESSA RUNSAASTI, MUUTAMIA KYMMENIÄ
KOTTARAISIA ON SAARESSA RUNSAASTI, MUUTAMIA KYMMENIÄ

Keskiviikkona 7.6.2023 paistoi aurinko jälleen koko päivän ja lämpöä oli 14 astetta. Tuuli oli heikkoa, luoteesta 3-5 m/s. Staijia n. 3 tuntia luotsiasemalla plus koko saaren komppaus. Merellä nähtiin mm. 3 valkoposkihanhea, 207 mustalintua, 13 kuikkaa, peräti 42 kaakkuria, 34 Gaviaa, 62 ruokkia ja räyskä. Yllättävää gavia– ja erityisesti kaakkuriliikennettä vielä näin myöhään kesäkuussa! Saaresta löytyi mm. kesykyyhky edelleen, muuttavia petoja mehiläishaukka, kalasääski, 2 nuolihaukkaa ja tuulihaukka.

NUOLIHAUKKA MEIDÄN PIHAN PÄÄLLÄ
NUOLIHAUKKA MEIDÄN PIHAN PÄÄLLÄ

Lisäksi nähtiin mm. yllättäen vielä 2 lehtokurppaa, jänkäsirriäinen, suokukko ja töyhtöhyyppä. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat satakieli, 10 kultarintaa, 2 ruokokerttusta, 4 luhtakerttusta, 2 rytikerttusta, 2 kirjokerttua, kevään eka idänuunilintu, 15 harmaasieppoa, pikkusieppo, nokkavarpunen ja yllättäen koiras punatulkku. Kimmo löysi Gamla Postenilta päivällä tulipäähippiäisen, joka näyttäytyi kaikille halukkaille, toinen tulipää tänä keväänä. Aurinkoinen sää lämpöväreilyineen on taas viime päivinä haitannut melkoisesti kuvaamista, kirkkaamman sään aamut menevät edelleen merelle staijatessa. Haikoset lähtivät iltapäivällä mantereelle.

GAMLA POSTENILTA LÖYTYNYT TULIPÄÄHIPPIÄINEN. KIITOS KUVASTA OSSI ÖHMANILLE!
GAMLA POSTENILTA LÖYTYNYT TULIPÄÄHIPPIÄINEN. KIITOS KUVASTA OSSI ÖHMANILLE!

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...