Kiurut ja merihanhet saapuivat

Torstaina 15.2.2024 oli jälleen sateista, vesi- ja tihkusadetta puoleen päivään saakka ja sen jälkeen loppupäivä sankkaa sumua. Lämpöä oli 1 aste ja eteläkakkoista tuulta 5-6 m/s. Staiji jäi väliin kun ei nähty merelle, mutta saarta kierrettiin. Havaittiin mm. 4 laulujoutsenta, 18 lapasotkaa, pilkkasiipi, 5 uiveloa ja edelleen naaras allihaahka, nyt Pattskärin salmessa. Merisirrejä nähtiin vain yksi, peukaloisia 4, kottaraisia 5 ja keväälle uusina muuttolintuina 5 merihanhea laskeutuneena Pattskärillä.

LAPASOTKIA ON MUKAVASTI KAIKISSA VARIAATIOISSA
LAPASOTKIA ON MUKAVASTI KAIKISSA VARIAATIOISSA

Perjantaina 16.2.2024 saapui lounaasta voimakas matalapaine vesisateineen. Sade alkoi klo 08.45 ja jatkui yöhön saakka. Eteläkaakkoista tuulta oli enimmillään 14 m/s ja lämpötila vaihteli +1 ja +3 välillä. Retkeily jäi aika vähälle, mainittavia havaintoja olivat mm. 3 laulujoutsenta, 9 lapasotkaa, pilkkasiipi, 4 uiveloa (2k,2n) ja naaras harmaasorsa, nyt itärannalla. Lisäksi nähtiin mm. varpushaukka, 47 kalalokkia (muuttavia), 3 merisirriä, peukaloinen ja 3 kottaraista.

KOTTARAISET OVAT SAAPUNEET
KOTTARAISET OVAT SAAPUNEET

Lauantaina 17.2.2024 sade loppui aamuyöllä, mutta aamupäivällä saatiin vielä muutama lumikuuro. Loppupäivä oli kaunis ja osin aurinkoinenkin, lämpöä +0 astetta. Puuskainen tuuli oli tänään luoteesta 10-14 m/s. Staijia luotsiasemalla lähes 3 tuntia ja saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Vesilintuja oli taas aika monipuolisesti, mm. 150 tukkasotkaa, 24 lapasotkaa, jälleen jonkin aikaa kateissa ollut koiras punasotka, alli, mustalintu, pilkkasiipi, 2 riskilää, 70 telkkää, 5 uiveloa, 2 tukkakoskeloa ja 45 isokoskeloa.

PUNASOTKA LÖYTYI TAAS
PUNASOTKA LÖYTYI TAAS

Merisirrejä nähtiin 8, kottaraisia 10 ja keväälle uutena lajina 9 kiurua, pääosa itäniityllä paikallisena. Lisäksi nähtiin mm. peukaloinen, punarinta ja pikkuvarpunen. Lintukevät hiljalleen etenee.

KIURUT SAAPUIVAT ODOTETTUUN AIKAAN
KIURUT SAAPUIVAT ODOTETTUUN AIKAAN

Sunnuntaina 18.2.2024 oli kaunis ja aurinkoinen päivä, lämpöä – 1 ja +1 välillä. Luoteistuulta oli aamulla 7 m/s, heikkeni päivän mittaan ja kääntyi iltapäivällä lounaaseen. Staijia 2 tuntia luotsiasemalla ja koko saaren komppaus. Merellä nähtiin mm. 3 laulujoutsenta, 139 allia, pilkkasiipi, 2 tukkakoskeloa, 2 uiveloa, 11 lapasotkaa, edelleen koiras punasotka, ruokki, 11 riskilää (kaikki vielä tp) ja pienen tauon jälkeen jälleen naaras allihaahka, nyt kaakkoisrannalla telkkäparvessa. Luodoilla oli yhteensä 51 merisirriä ja merikotkia päivysti 7. Saaressa havaittiin mm. varpushaukka, 6 kottaraista, 3 käpytikkaa, peippo, 2 peukaloista, punarinta, pikkuvarpunen, kuusitiainen ja 5 kiurua. Itäniityn reunalla lenteli kevään eka kulorastas. Illalla näkyi vielä huuhkaja Kobbanilla. Mukava lintupäivä hyvässä kelissä.

UIVELOITA ON OLLUT JOKA PÄIVÄ
UIVELOITA ON OLLUT JOKA PÄIVÄ
KOIRAS ALLI POSEERASI FLADANILLA
KOIRAS ALLI POSEERASI FLADANILLA

Maanantaina 19.2.2024 oli aika lähteä käymään mantereella. Aamulla klo 9 alkoi lumisade, eteläkaakkoinen tuuli puhalsi 6-7 m/s ja lämpöä oli +1 aste. Staijia tunti aamulla ja kierrettiin ennen laivan lähtöä (klo 13.30) saaren itäosat ja kyläalue. Nähtiin mm. 5 laulujoutsenta, 2 lapasotkaa, edelleen naaras harmaasorsa (nyt saunalahdella) ja myös edelleen kaakkoisrannan telkkäparvessa naaras allihaahka. Saaressa havaittiin myös mm. 7 kiurua, 8 kottaraista, punarinta, 2 peukaloista, kuusitiainen ja itäniityllä edelleen eilinen kulorastas. Laivamatkalla Bokullan loiston luona oli 2 merisirriä. Aspön jälkeen ennen Pärnäisiä oli aika paljon jäätä. Myös Järvisen Mikko ja Anu tulivat mantereelle.

LAULUJOUTSENIA ON TALVEHTINUT UTÖSSÄ TAVANOMAISTA USEAMPIA
LAULUJOUTSENIA ON TALVEHTINUT UTÖSSÄ TAVANOMAISTA USEAMPIA

Uusimmat kuvat isompina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...