Koleaa mutta mukavaa vapunaikaa

Torstaina 29.4.2021 oli turistikeli – pilvetöntä, lähes tyyntä koko päivän ja lämpöä oli 7 astetta. Keväinen ilma toi myös uusia kevätlajeja, tänään nähtiin vuoden ensimmäisiä seuraavasti: pikkukuovi, rantasipi, valkoviklo (6), räyskä, käenpiika, leppälintu (2), mustapääkerttu (2) ja pajulintu. Muuttavana/merellä nähtiin mm. 3 metsähanhea, tundrahanhi, ristisorsa, koiras heinätavi, 4 jouhisorsaa, 70 kuikkaa (+sp), 5 kaakkuria, 2 härkälintua, harmaahaikara, 59 kurkea, 4 varpushaukkaa, kalasääski, 8 tuulihaukkaa, räyskä, 64 ruokkia ja mereltä saapuneet sarvipöllö ja 3 suopöllöä. Saaressa havaittiin myös mm. jänkäkurppa, 5 tilheä, 350 punarintaa, 2 mustaleppälintua, 35 tiltalttia, isolepinkäinen, 2 isokäpylintua ja nokkavarpunen. Aamulla staijia kolmisen tuntia, sitten meillä oli vuorossa veneen lasku ja iltapäivällä käytiinkin Outin kanssa jo tyynellä ulkomerellä hylkeitä kuvaamassa reitillä Utö – Svartbådan – Själabådarna – Hamnskär – Utö. Illansuussa saareen saapui lisää lintuväkeä, mm. Taxellit ja Wikström.

HARMAAHYLKEITÄ RIITTÄÄ UTÖ VESILLÄ
HARMAAHYLKEITÄ RIITTÄÄ UTÖN VESILLÄ

Vapunaattona 30.4.2021 oli edelleen pilvetöntä, mutta nyt puhalsi viileä luoteistuuli 5-9 m/s. Yö oli taas nollassa, mutta päivällä oli sentään 8 astetta lämpöä. Staijia aamulla kolmisen tuntia ja koko saari kompattiin. Mainittavia mereltä/muutolta olivat 3 kuikkaa, 21 haapanaa, 100 tavia, 17 ruokkia ja petolintuja sinisuohaukka, kalasääski, hiirihaukka, 5 varpushaukkaa ja 2 tuulihaukkaa. Saaressa havaittiin mm. 2 valkovikloa, 3 metsävikloa, rantasipi, 3 taivaanvuohta, isolepinkäinen, tilhi ja pikkulintuja mm. 25 tiltalttia, käenpiika, kuusitiainen, 2 peukaloista ja naaraspukuinen mustaleppälintu. Outin kanssa löysimme tänään yhteensä 4 sepelrastasta – 2 koirasta ja 2 naaraspukuista eteläkärjen ja itäniityn välisen ranta-alueen tuntumasta. Vappuaaton ilta kului kotona kuohujuoman ja hyvän ruuan parissa.

VAPPUAATTOA VIETETTIIN KAHDESTAAN KOTONA
VAPPUAATTOA VIETETTIIN KAHDESTAAN KOTONA
KAUKAA OTETTU KUVA YHDESTÄ SEPELRASTAASTA - LÄMPÖVÄREILYSSÄ
KAUKAA OTETTU KUVA YHDESTÄ SEPELRASTAASTA – LÄMPÖVÄREILYSSÄ

Vapunpäivänä 1.5.2021 kylmä luoteisvirtaus jatkui – kirkas ja kylmä yö ja maksimissaan 8 astetta lämpöä. Länsiluoteinen tuuli puhalsi 7-9 m/s koko päivän. Staijia pitkin päivää ja kevyttä komppausta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 37 valkoposkihanhea, 10 jouhisorsaa, 155 kuikkaa (+sp), 3 harmaahaikaraa, kurki, sinisuohaukka, 2 varpushaukkaa, 8 kapustarintaa, pikkukuovi, 52 isokuovia ja 36 ruokkia. Saaressa havaittiin mm. 3 ristisorsaa, harmaasorsa, karikukko, 7 valkovikloa, suopöllö, isolepinkäinen, 3 mustapääkerttua, n. 300 punarintaa, 20 tiltalttia, pajulintu, 2 kuusitiaista ja nokkavarpunen. Ajankohtaan nähden varsin vaisua edelleen. Iltaa vietettiin Enskärillä Varesvuon Markuksen ja Minnan vieraina.

SINISUOHAUKKA EHTI MELKEIN OHI ENNEN KUIN HUOMATTIIN
SINISUOHAUKKA EHTI MELKEIN OHI ENNEN KUIN HUOMATTIIN
KIVITASKUJA ON SAARESSA KYMMENKUNTA
KIVITASKUJA ON SAARESSA KYMMENKUNTA

Sunnuntaina 2.5.2021 oli jälleen pilvetöntä ja heikkoa tuulta – aluksi idästä, myöhemmin etelästä 2-4 m/s. Lämpöä oli 6 astetta. Staijia pitkin aamua ja aamupäivää, myös koko saari kierrettiin. Merellä liikettä, mutta saaressa edelleen varsin hiljaista punarintoja (n. 250) lukuun ottamatta. Merellä/muutolla nähtiin mm. 18 tundrahanhea, 66 valkoposkihanhea, 8 lapasotkaa, 3000 allia, 47 kuikkaa (+sp), 28 meriharakkaa, 7 pikkukuovia, 86 isokuovia, mustaviklo, 12 valkovikloa, 142 ruokkia, 7 merikihua ja päivän lajina vaalea ad leveäpyrstökihu, joka muutti klo 8.35 hienosti myötävalossa Trattenin läheltä NNW. Linnun havaitsivat lisäkseni koko Rantasten porukka, löytäjä oli Tomi Rantanen. Muita havaintoja tänään olivat mm. suopöllö, 2 karikukkoa, harmaahaikara, kangaskiuru, haarapääsky, räystäspääsky, 3 tilheä, isolepinkäinen ja 2 nokkavarpusta. Mantereelle lähtivät tänään mm. Rantaset, Taxellit, Wikström ja Lammiset. Mukava lintupäivä.

merikotka_31_Korppoo_04_21

Uusimpia kuvia isompina tiedostoina löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...