Kovat tuulet lintujen riesana

Torstaina 13.9.2007 pakkasin taas aamulla tavarat autooni ja lähdin viettämään pitkää viikonloppua Utöön, pari käyttämätöntä lomapäivää olivat nyt tarpeen. Kepeiden sadekuurojen saattelemana saavuin Nauvoon, kävin ruokaostoksilla ja kahvilla kunnes siirryin m/s Eivorille. Lähtö oli klo 11.15 ja taivas oli jo seljennyt, toki joitain pilviä vielä seilasi kovassa – n. 15 m/s luoteistuulessa – merelle päin, lämpöä + 11 astetta. Laivalla oli monia tuttuja, Utöön tulossa lintuharrastajia 3 miestä Antti Raision ’johdolla’. Matkalla näkyi mm. 6 varpushaukkaa, merikotka ja yhteensä n. 120 vaihtopukuista haahkaa. Utössä vein tavarat pikaisesti tupaan ja saman tien kameran kanssa ulos nauttimaan iltavaloista. Itäniityllä pyöri 2 naaraspukuista sinisuohaukkaa, joita kuvasin ahkerasti, ja niityn rannassa oli 3 suokukkoa ja 2 kapustarintaa. Niityltä ponkaisi vilkkaasti äännellen lapinsirkku, 6 keltavästäräkkiä ja n. 20 niittykirvistä, niityn rannassa myös 18 tavia. Varpushaukkoja näkyi 5, lisäksi tuulihaukka mutta hyönteissyöjät olivat kovan tuulen takia aivan kateissa – pari hippiäistä, pensastasku, pari fyllaria ja punarinta. Ehkä enemmän huomenna? Ennen pimeän tuloa vielä leikkasin suurimman osan pihanurmikosta.

sinisuon

Perjantaiaamulla 14.9.2007 oli jälleen kova tuuli mutta se oli yön aikana kääntynyt etelään! Lännestä lähestyvä matalapaine nostatti tuulta pitkin päivää, illalla jo 16 m/s. Muutama sadetippa mutta muuten ihan kelpo keli. Koko valoisa aika komppausta ja kuvausta ja lintuja kohtalaisesti – tuuli vaan piti niitä piilossa. Petolinnuista havaittiin paikallisina 3 sinisuohaukkaa (2 koirasta, 1 n-puk), 15 varpushaukkaa ja 2 tuulihaukkaa, kahlaajia vain 14 suokukkoa, 2 punakuiria, valkoviklo ja 3 taivaanvuohta. Pikkulinnuista mainittakoon mm. n. 70 niittykirvistä, 5 keltavästäräkkiä, peukaloinen, n. 80 punarintaa, 3 leppälintua, pensastasku, n. 120 hippiäistä, n. 10 fyllaria, 9 harmaasieppoa, kirjosieppo, nuori pikkusieppo (kyläalueen puutarhoissa), puukiipijä, talitiainen ja isolepinkäinen (syksyn ensimmäiset) sekä lapinsirkku. Lisäksi näkyi 2 käpytikkaa, 5 muuttavaa merikihua ja toiset näkivät myös kesykyyhkyn! Yöksi tullee sadetta…

sinisuok

Lauantaina 15.9.2007 aamuinen maa oli märkä yön sateen jäljiltä mutta päivä pysyi poutaisena iltapäivään asti. Ilta oli jo sadekuuroinen ja navakka länsituuli yltyi puuskittaiseksi myrskytuuleksi (21 m/s) suunnan kääntyessä luoteeseen. Petolintuja näkyi tänään koiras-sinisuohaukka aamulla, n. 20 varpushaukkaa, 3 tuulihaukkaa, merikotkia 4 ja ampuhaukka. Itärannalta kahlaajia löytyi 24 suokukkoa, mustaviklo, 3 valkovikloa, 2 punakuiria, 5 kapustarintaa, suosirri ja 5 tylliä. Pikkulintupuoli oli tänään vaatimattomampi kuin eilen, hippiäisiä vain n. 50, leppälintuja 5, kirjosieppo, 2 harmaasieppoa, lapinsirkku, kangaskiuru, 5 keltavästäräkkiä, pensaskerttu, vielä sirittäjä ja runsaimpana n. 220 etelään valunutta niittykirvistä. Fyllareita näkyi ainakin n. 20, niistä mainittavimpana voimakasta hi-ly ääntä vilkkaasti äännellyt tiltaltti jalkapallokentän reunapuskissa. Kovin ruskehtavan värinen yksilö tämä (itäinen) ”hilytiltaltti”. Metsähanhia muutti illansuussa 3 ja merellä nähtiin n. 20 allia ja muutama mustalintu sekä n. 20 haapanaa, 5 jouhisorsaa ja n. 20 tavia. Saaressa tänään myös Lundenin Jokke vaimonsa kanssa ja iltapäivällä saapuivat tyttäreni Mersia, Harry ja pojat Aleksanteri ja Anselmi kyläilemään syysmyrskyiseen ulkosaaristoon.

nissari

Sunnuntai 16.9.2007 oli vielä navakkatuulinen ja viileä vaikka sade ja pahin myrsky oli yöllä mennyt ohi. Aamulla pieni kierros saarella mutta huonon ilman jäljiltä lintuja niukasti – mainittakoon mm. ampuhaukka, punakuiri, n. 10 suokukkoa, 5 valkovikloa ja 6 varpushaukkaa. Aurinko jo paistoi raikkaassa syyssäässä laivan lähtiessä mantereelle klo 11. Paluumatkalla näkyi pari Gaviaa, härkälintu, kanahaukka ja kolme merikotkaa. Ensi viikonloppuna uudelleen!

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...