Kovempia rareja ja syyslomaa Utössä

Torstaina 1.10.2009 lähdin viettämään ”syyslomaani” Utöseen ja jonkin aikaa päivitän havaintoja 2-3 päivän välein. Harmikseni jouduin olemaan alkuviikon töissä sillä saaressa oli taas ollut hienoja lajeja – rusko/mustapääsirkku (nuori) 2 päivää, taigakirvinen 2 päivää, sepelrastas, muuttohaukkoja yms. No, toivottavasti lähipäivät tuovat vielä jotain tykyttävää.
Säätila muuttunut nyt syyskuusta – yöt kylmiä, tuulet pohjoisenpuolella ja sadettakin saatu. Tänään meri oli lähes tyyni, välillä 3-4 m/s pohjoisesta, lämpöä 8 astetta. Ajelin Nauvoon, kävin kaupassa ja kaffella, ja siirryin m/s Lilylle (joka huomenna vaihtuu taas m/s Eivoriin). Utöseen matkasivat myös Ilkka Lehtonen ja Koiviston veljekset, saaressa olivat Laaksosen Juha, Kuusiston Kimmo, Tittosen Jouni ja Järvisen Mikko. Laivamatkalla näkyi mm. n. 50 kurkea, 9 hiirihaukkaa, piekana, harmaahaikara, kuikka, kaakkuri, 6 Gaviaa, 8 merikotkaa ja 2 isolepinkäistä.

pikana
Piekana kierteli laivan päällä Aspössä

Utöhön saavuttiin klo 15.45 ja ilta kului kyläaluetta kompaten. Aamupäivällä oli satanut 2 tuntia rakeita ja ränniemme alla oli vielä illansuussa isot lumikasat! Lintuja oli tänään saaressa mm. pensassirkkalintu (itäniityn kaislikon reunassa), luhtakana (itärannan kaislikko), muuttohaukka, n. 120 kulorastasta, rytkikerttunen jne. Kyläalueella oli illansuussa mm. 15 pikkukäpylintua ja paljon vihervarpusia, hippiäisiä, punarintoja, ainakin 4 peukaloista, 4 varpushaukkaa ja 4 taivaanvuohta. Lammasaitauksen angervokasvustosta nousi lentoon kirvinen, joka katosi ääntelemättä tuuhean lepän sisään eikä sitä enää löydetty. Juuri tällä tavalla aitauksessa pari päivää oleillut taigakirvinen on käyttäytynyt, tosin siitä aiemmin saatiin jopa kuvia. Tänään määritys jäi tietysti vähän auki… No, huomenna on taas uusi päivä. Matkassani on nyt lainattuna (kiitos Seppo Pölläselle!) 800-millinen Canonin kuvanvakaajaobjektiivi eli ehkä joku kuvakin syntyy. Oma objektiivini tullee korjattuna lokakuun puolivälissä.

kapyli
Nuoria pikkukäpylintuja oli ilmaantunut pihlajanmarjojen kimppuun

Perjantaina 2.10.2009 sää jatkui viileänä (3-8 astetta), luoteistuulisena (6 m/s) ja puolipilvisenä – aamulla reipas sadekuurokin. Staijausta, komppausta ja vähän kuvaamistakin hienona syyspäivänä, jonka lajimääräksi kertyi 75. Tittosen Jouni lähti aamulla mantereelle. Merellä oli hiljaista mutta joitain petoja liikkeellä – 8 merikotkaa, myöhäinen kalasääski, 5 sinisuohaukkaa, ampuhaukka, 57 varpushaukkaa, 8 hiirihaukkaa, piekana ja muuttohaukka. Harmaahaikara muutti, saaressa oli 5 teertä, luhtakana äänteli ja näkyikin kaislikossa ja illansuussa raripuskasta lähti 3 sarvipöllöä. Kahlaajia nähtiin tylli, kapustarinta, valkoviklo ja 2 lehtokurppaa. Päivän ensimmäinen kohokohta oli uusi laji (no. 289) koko saarelle eli palokärki, joka saapui Jurmosta Utöseen, pysyi saaressa vain n. 20 minuuttia lentelemässä ja äänekkäästi kuikuilemassa kunnes palasi takaisin Jurmoon. Kiitos Helstolan Jarille ilmoituksesta linnun lähtiessä Jurmosta kohti Utötä! Onhan palokärkeä odotettukin tänne ulkomerelle liki 40 vuotta… Käpytikkoja oli tänään 8, haarapääskyjä 17, luotokirvinen, 35 peukaloista, 60 rautiaista, n. 100 punarintaa, leppälintu, kivitasku, n. 600 laulurastasta, peräti 130 kulorastasta, ruoko- ja rytikerttunen, 12 tiltalttia, 2 pajulintua, n. 30 kuusitiaista, 8 puukiipijää, n. 300 vihervarpusta ja n. 30 pikkukäpylintua. Päivän toinen ”pommi” oli saaren kautta aikojen toinen sinipyrstö, jonka löysin iltapäivällä museon kulmilta. Soitin pikaisesti muut paikalle ja kaikki (ainakin 10 henkeä) saivat katsella tätä kaunista, vilkasta ja värikästä lintua, josta saatiin myös jokunen dokumenttikuva. Naaraspukuinen lintu jäi paikalle vielä hämärissä. Hieno lintupäivä!

spyrsto
Saaren toisen sinipyrstön löysin museon kulmalta

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...