Kuusitiaisia, suohaukkoja ja syksyn rareja

Torstai 24.9.2020 alkoi sumuisena ja sateisena, ukkonenkin jyrähteli. Sää alkoi seljetä aamupäivällä ja loppupäivä oli aurinkoinen, mutta vähän utuinen, lämpöä oli 15 astetta. Tuuli oli eteläkaakosta 5-9 m/s. Staijia luotsiasemalla lähes koko selkeä aika, pikkulintu- ja varpushaukkamuutto käynnistyi pian näkyvyyden parannuttua. Muuttavana nähtiin mm. 4 sinisuohaukkaa, kanahaukka, 156 varpushaukkaa, 9 tuulihaukkaa ja 3 ampuhaukkaa.

AURINGONNOUSUT OVAT OLLEET VIIME PÄIVINÄ HIENOJA
AURINGONNOUSUT OVAT OLLEET VIIME PÄIVINÄ HIENOJA

Muuttavista pikkulinnuista mainittakoon mm. 6400 peippoa (joukossa myös järrejä), 670 niittykirvistä, 23 metsäkirvistä, lapinsirkku, 440 vihervarpusta ja 85 urpiaista. Muita havaintoja olivat mm. tundrakurmitsa edelleen, 4 valkovikloa, taivaanvuohi, 2 selkälokkia, käpytikka ja 2 harmaahaikaraa. Saaren pikkulinnuista mainittavimmat olivat 2 kangaskiurua, myöhäinen törmäpääsky, 3 luotokirvistä, 4 peukaloista, mustapääkerttu, 7 tiltalttia, harmaasieppo, 4 pikkusieppoa, punatulkku ja kuusitiainen. Saareen saapui illalla lisää lintuväkeä, mm. Söderlingin ja Lammisen pariskunnat, Ari Savola vaimoineen, Kari Norha, Matti Haikonen, Antti Marjokorpi jne.

TILTALTTIEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ
TILTALTTIEN MUUTTO ON KÄYNNISSÄ

Perjantai 25.9.2020 oli varsin sumuinen päivä. Aamulla oli utua ja huonohko näkyvyys, aamupäivällä selkeni ja aurinkokin paistoi, mutta klo 12.30 alkaen tiheää sumua lähes koko loppupäivä. Lämpö käväisi päivällä 15 asteessa ja tuuli oli aluksi hyvin heikkoa, myöhemmin itätuulta 5-6 m/s. Staijia n. 4 tuntia ja saarta kompattiin isohkolla joukolla. Mainittavia havaintoja olivat mm. muuttava ristisorsa, naaras heinätavi, 3 harmaahaikaraa, 39 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, 3 sinisuohaukkaa, tylli ja 2 tundrakurmitsaa. Päivällä saareen teki pikavisiitin 2+7 pähkinähakkia, ääntä kuultiin vielä myöhemminkin sumuisesta saaresta. Pikkulinnuista mainittakoon 2 leppälintua, harmaasieppo, 9 tiltalttia, ainakin 6 pikkusieppoa, mustapääkerttu, pensastasku, kivitasku ja n. 120 kuusitiaista. Päivän laji taisi kuitenkin olla saukko, jonka Järvisen Hanna löysi sukeltelemasta saunalahden pohjukasta, Oleskeli melko pitkään paikalla, kunnes lähti uimaan lähikareille ja sieltä edelleen kohti Patteriniemeä. Taitaa olla ensimmäinen saukkohavainto Utön pääsaarelta. Mantereelle matkasivat aamulla Lagerroos, Kekki ja Westerholm ja illalla saapuivat mm. Timo Lintula ja Marko Heiskanen.

PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON NYT PARHAIMMILLAAN
PIKKUSIEPPOJEN MUUTTO ON NYT PARHAIMMILLAAN

Lauantaina 26.9.2020 oli yöllä kovaa rastasmuuttoa, joka näkyi aamullakin runsaana pikkurastasmääränä saaressa. Päivän kuluessa, puolipilvisessä kelissä ja 8-10 m/s itäkaakkoisessa tuulessa, linnut kuitenkin selvästi vähenivät päivän aikana. Lämpötila oli 15 astetta. Staijia pitkin päivää, aamulla 2 tuntia luotsiasemalla. Muuttavana/merellä nähtiin mm. kuikka, 3 Gaviaa, 18 valkoposkihanhea, 53 metsähanhea, 1800 haahkaa, 1585 sepelkyyhkyä, 5 uuttukyyhkyä, 10 haarapääskyä ja petolintuja 48 varpushaukkaa, kanahaukka, 10 sinisuohaukkaa, 5 tuulihaukkaa, ampuhaukka ja muuttohaukka. Saaressa havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, 2 tundrakurmitsaa, kapustarinta, 4 taivaanvuohta ja lehtokurppa. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat harmaasieppo, 5 pikkusieppoa, 3 leppälintua, hernekerttu, 150 hippiäistä, 50 punarintaa, kivitasku, 6 kuusitiaista, 9 peukaloista, 7 tiltalttia, 36 metsäkirvistä, kangaskiuru ja 4 tikliä. Melko vilkas muuttopäivä. Vikmanin Reiska ja Hanna lähtivät aamulla mantereelle ja illalla saareen saapuivat Jouni Rautanen ja Riku ja Päivi Lumiaro.

SEPELKYYHKYPARVET OVAT SAAPUNEET UTÖHÖN ASTI
SEPELKYYHKYPARVET OVAT SAAPUNEET UTÖHÖN ASTI

Sunnuntaina 27.9.2020 jatkui itätuuli, 7-9 m/s, ja vähän utuinen, mutta pilvetön sää. Lämpöä oli 16 astetta. Stajia aamulla 2,5 tuntia ja myöhemminkin pitkin päivää, saari myös kierrettiin kokonaan. Merellä/muuttavana nähtiin mm. 4 sepelhanhea, 190 valkoposkihanhea, 2 merihanhea, 2 pikkulokkia, 488 sepelkyyhkyä, 6 uuttukyyhkyä, 14 haarapääskyä ja petolintuja 13 sinisuohaukkaa, 2 ruskosuohaukkaa, kanahaukka, 103 varpushaukkaa, 3 hiirihaukkaa, piekana, 9 tuulihaukkaa, 4 ampuhaukkaa, 2 muuttohaukkaa ja ad-naaras arosuohaukka. Muita muuttajia olivat aamulla 20 minuutin välein eteläkaakkoon länsipuolitse matkanneet 1+2 jalohaikaraa! Jallu on täällä edelleen ”kova” laji.

SINISUOHAUKKOJA ON OLLUT VIIME PÄIVINÄ RUNSAASTI
SINISUOHAUKKOJA ON OLLUT VIIME PÄIVINÄ RUNSAASTI

Saaressa nähtiin mm. 4 harmaahaikaraa, tundrakurmitsa, tylli, taivaanvuohi, 2 isolepinkäistä ja käpytikka. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 30 kulorastasta, 410 rautiaista, pajulintu, 14 tiltalttia, taigauunilintu aamulla raripuskassa, 7 leppälintua, kirjosieppo, 3 harmaasieppoa, 3 pikkusieppoa, kangaskiuru, 22 tikliä, 28 metsäkirvistä, 2 pikkukäpylintua ja 2 punatulkkua. Kuusitiaisten vaellus kiihtyy – tänään saaren läpi luoteesta itäkaakkoon virtasi 2090 kuusitiaista! Päivä huipentui vielä Marjokorven Antin Gamla Postenilta illansuussa löytämään sinipyrstöön ja kun keräännyimme paikalle, niin jonkin ajan kuluttua niitä olikin 2 naaraspukuista yksilöä samaan aikaan! Huh, mikä lintupäivä! Päivällä mantereelle lähtivät mm. Söderling, Lamminen, Kostiainen, Savola ja Jonne von Hertzen.

TOINEN SUNNUNTAIN SINIPYRSTÖISTÄ
TOINEN SUNNUNTAIN SINIPYRSTÖISTÄ
NÄIN HYVIN SINIPYRSTÖ KÄTKEYTYY SYKSYISEEN LEHVÄSTÖÖN
NÄIN HYVIN SINIPYRSTÖ KÄTKEYTYY SYKSYISEEN LEHVÄSTÖÖN

Blogikuvat ovat nähtävissä isompina tiedostoina exif-tietoineen täällä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...