Kylmä pohjoisvirtaus hyydytti kevätmuuton

Kiirastorstaina 13.4.2017 alkoi voimakas pohjoisvirtaus. Taivas oli puolipilvinen, pohjoistuuli puhalsi 7-8 m/s ja lämpöä oli enimmillään 4 astetta. Staijia luotsiaseman suojassa, tällä kertaa yksin, noin 3 tuntia ja kompattiin etelä- ja itäosat. Muuttavana/merellä näin mm. 3 kaakkuria, 167 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 55 ruokkia, 4 jouhisorsaa, 3 merikihua ja 20 isokuovia. Saaren yli pohjoiseen meni myös piekana ja kurki. Merisirrejä oli taas aamulla näkyvissä 30 yksilöä Hamnskärin luodoilla, 12 yksilöä Bådanilla ja 3 muuttavaa Patteriniemen vierestä pohjoiseen. Saaressa oli entistä niukemmin lintuja, mainita voi 2 ristisorsaa, mustavariksen, punatulkun ja 2 kivitaskua. Illansuussa saareen saapui m/s Aspöllä pääsiäisenviettäjiä, mm. Heidi Tammero, Kurt Taxell ja Juha Laaksonen.

PETOLINNUT OVAT OLLEET KOVIN HARVASSA TÄNÄ KEVÄÄNÄ - TÄSSÄ TÄMÄN PÄIVÄINEN PIEKANA
PETOLINNUT OVAT OLLEET KOVIN HARVASSA TÄNÄ KEVÄÄNÄ – TÄSSÄ TÄMÄN PÄIVÄINEN PIEKANA
VASTA KEVÄÄN TOINEN KIVITASKU
VASTA KEVÄÄN TOINEN KIVITASKU

Pitkäperjantaina 14.4.2017 oli pääosaksi aurinkoista mutta ilma viileää – yöllä pakkasta ja päivällä maksimi 2,5 astetta. Pohjoistuuli oli heikkoa. Staijia runsaat kolme tuntia ja saarikierros mutta saalista vähän niukasti. Lintuja oli edelleen melko vähän, punarintoja ja pikkurastaita muutama kymmenen. Mainittavimmat havainnot olivat mustakurkku-uikku, 25 ruokkia, 122 mustalintua, 3 pilkkasiipeä, 4 harmaasorsaa, jouhisorsa, 2 lapasorsaa, 2 ristisorsaa, muuttava metsäviklo, isokuovi ja merikihu. Hamnskärin luodoilla oli tänään noin 50 merisirriä. Saaressa nähtiin mm. 6 luotokirvistä, 2 mustavarista ja meidän saunalla kävi muutaman kerran naaras nokkavarpunen.

NAARAS NOKKAVARPUNEN VIERAILI MEIDÄN SAUNALLA
NAARAS NOKKAVARPUNEN VIERAILI MEIDÄN SAUNALLA

Lankalauantaina 15.4.2017 jatkui kylmä pohjoisvirtaus (8-9 m/s), lämpöä oli enimmillään vain 1,5 astetta ja yöllä oli pakkasta. Päivä oli selkeä, muutama lumihiutale toki saatiin. Staijia luotsiasemalla kolme tuntia ja kylän ja itäosien komppausta. Saaressa kuitenkin ainakin yhtä tyhjää kuin edellisinäkin päivänä. Mainittavimmat havainnot tänään olivat 144 ruokkia, 9 pilkkasiipeä, 17 mustalintua, 2 ristisorsaa, merikihu, 6 isokuovia, 2 punajalkavikloa, vuoden eka näkemäni rantasipi ja noin 50 merisirrin parvi edelleen Hamnskärin luodoilla, varmaankin samat kuin eilen. Mainita voi vielä muuttavan varpushaukan sekä 6 paikallista luotokirvistä. Kylmän ja lintuköyhän korkeapaineen takia keskityttiin tänään Outin kanssa pihatöihin, pensaiden leikkausta ja siistimistä. Illalla saareen saapui mm. Elorannan Matti lintuja katsomaan.

LUOTOKIRVISIÄ ON TÄNÄ KEVÄÄNÄ TAVALLISTA ENEMMÄN
LUOTOKIRVISIÄ ON TÄNÄ KEVÄÄNÄ TAVALLISTA ENEMMÄN

Sunnuntaina 16.4.2017 pohjoisvirtaus entisestään kylmeni ja voimistui – tänään Utössäkin oli aamulla maa valkoinen. Päivän aikana ei satanut mutta reipas pohjoistuuli (8-10 m/s) piti ilman -2 ja +1 asteen välillä. Ja piti samalla muuttolinnut muualla kuin täällä, saarikin oli – jos mahdollista – entistä hiljaisempi linnuista. Staijasin kolme tuntia luotsiaseman suojassa ja kierrettiin itäosat ja kyläalue. Päivän havaintoja olivat mm. 2 mustakurkku-uikkua, 4 pilkkasiipeä, 61 mustalintua, 2 ristisorsaa, 2 jouhisorsaa, 14 isokuovia, mustavaris ja 4 luotokirvistä. Hamnskärin luodoilla oli aamulla merisirrejä noin 110, selvästi enemmän kuin edellisinä päivinä, ja illalla 3 merisirriä käväisi myös eteläkärjessä. Eipä niillä näillä keleillä olekaan kiirettä pohjoiseen…

MYÖS MUSTAVARIKSIA ON EDELLEEN SAARESSA
MYÖS MUSTAVARIKSIA ON EDELLEEN SAARESSA

Lisää kirjoituksia

Väkeä riittää

Maanantaina 15.7.2024 oli aurinkoista ja lämmintä (20 astetta), etelätuulta 5-6 m/s. Kierrettiin saaren...

Kuovisirrit saapuivat

Torstaina 11.7.2024 etelästä saapui matalapaine ja saatiin vesisadetta aamulla ja illalla, päivällä oli...

Muuttokahlaajia odotellessa

Maanantaina 8.7.2024 länsilounainen tuuli oli rauhoittunut, enää 6-8 m/s. Pääosin oli aurinkoista ja...

Kesäsateita ja kovaa tuulta

Torstaina 4.7.2024 oli vähän epävakaisempaa – aamulla saatiin vähän sadetta, päivälläkin muutama tippa,...

Lintuja ja vieraita

Maanantaina 1.7.2024 yö oli sateinen ja aamulla oli tiheää sumua. Myöhemmin selkeni, lämpöä...

Pientä syysmuuton piristymistä

Torstaina 27.6.2024 sama säätyyppi jatkui: pilvetöntä, lämpöä 22 astetta ja heikkoa, 3-4 m/s,...