Kylmä pohjoisvirtaus pysäytti

Torstaina 4.5.2023 Suomeen levisi kylmä pohjoisvirtaus ja Utössäkin satoi rakeita pariin otteeseen. Tuuli oli aluksi pohjoisesta 4 m/s ja myöhemmin luoteesta 8-11 m/s, lämpöä oli enimmillään 6 astetta. Staijia aamulla 2,5 tuntia ja koko saari kompattiin, mutta pohjoisvirtaus oli paljon tyhjentänyt saarta, varsinkin hysyistä. Merellä nähtiin mm. 2 kuikkaa, 520 allia, 310 mustalintua, 13 pilkkasiipeä ja 88 ruokkia. Trattenilla pyörähti aamulla vielä 14 merisirriä. Saarikierroksella nähtiin mm. 7 harmaasorsaa, 3 kurkea, suopöllö, varpushaukka, 2 karikukkoa, 3 valkovikloa ja Outi löysi kompostorin läheltä naaras sepelrastaan. Muutama leppälintu, hernekerttu, mustapääkerttu, pari kirjosieppoa – kovin niukkaa ajankohtaan nähden. Luhtakana huuteli illalla itärannan ruovikossa, pesimäpaikallaan.

SEPELRASTAS KOMPOSTORIN TAKAKALLIOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)
SEPELRASTAS KOMPOSTORIN TAKAKALLIOILLA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Perjantaina 5.5.2023 kylmä korkeapaine jatkui, pohjoistuulta oli aamulla 8-9 m/s, myöhemmin vähän vähemmän. Lämpöä oli aamulla vain 1-2 astetta, mutta aurinko lämmitti päivällä runsaaseen 6 asteeseen. Staijia aamulla pari tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari eteläkärkeä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. 2 harmaahaikaraa, 17 pilkkasiipeä, n. 300 allia ja 49 ruokkia. Petolintuja havaittiin tänään varpushaukka, ad muuttohaukka, piekana ja osa Tringalaisista (löytäjä Liisa Salonen) havaitsi kylän yli muuttaneen ad haarahaukan päivällä.

HAARAHAUKKA MUUTTI KYLÄN YLI - KUVASTA KIITOS ELISABETH HELLINGILLE
HAARAHAUKKA MUUTTI KYLÄN YLI – KUVASTA KIITOS ELISABETH HELLINGILLE

Muista havainnoista mainittavia olivat 2 karikukkoa, liro, 4 pikkukuovia, 3 peukaloista, n. 20 tilheä ja illalla sepelrastas itärannan saarilla. Myös luhtakana oli illalla äänessä. Kylmyys ja pohjoistuuli oli pyyhkinyt saaren huomattavan hiljaiseksi pikkulinnuista ja rastaista. Tuulen kääntymistä odotellaan..

1-2 PARIA TAIVAANVUOHIA PESII ITÄNIITYLLÄ
1-2 PARIA TAIVAANVUOHIA PESII ITÄNIITYLLÄ

Lauantaina 6.5.2023 oli pilvetöntä, mutta edelleen varsin viileää (max 6 astetta). Aamun heikko (3 m/s) pohjoistuuli kääntyi päivän aikana lounaaseen (2-3 m/s). Staijia aamulla 2 tuntia ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 7 kuikkaa, 240 mustalintua, 310 allia, 21 pilkkasiipeä, 147 ruokkia ja merikihu (olleet kovin niukassa toistaiseksi, kuten Gaviatkin). Saaresta mainittavimmat olivat valkoviklo, 2 liroa, 2 tuulihaukkaa, suopöllö, huuhkaja aamulla Kobbanilla, 3 peukaloista, naaras mustaleppälintu itärannalla ja ”talvilintujen” rippeitä naaras punatulkku ja 24 tilheä. Lisäksi puolen päivän jälkeen jalohaikara yritti laskeutua itärannalle, mutta jatkoi kuitenkin matkaa pohjoisen suuntaan. Tringan retkiporukka lähti aamulla mantereelle, Rautasen Jouni saapui illansuussa lintureissulle.

NIITTYKIRVISTEN MUUTTO JATKUU EDELLEEN
NIITTYKIRVISTEN MUUTTO JATKUU EDELLEEN

Sunnuntaina 7.5.2023 oli ns. turistikeli – koko päivä aurinkoa, heikkoa (2-3 m/s) etelätuulta ja lämpöä 7 astetta, yöllä lämpötila kävi nollassa. Staijia aamulla vain tunti, merellä oli kovin hiljaista. Kompattiin likimain koko saari, Kesnäs tosin vähän huonommin. Havaintoja olivat mm. kuikka, 20 valkoposkihanhea, 21 ruokkia, 5 merikihua, 2 liroa, 3 isokuovia, 45 pikkukuovia, kalasääski ja tilhi. Hysyjä oli saapunut jonkinmoinen annos yöllä, mainittakoon n. 70 hernekerttua, 30 mustapääkerttua, 15 leppälintua, 10 pensastaskua ja 7 kirjosieppoa, lisäksi itärannalla nähtiin useaan otteeseen komea koiras sepelrastas. Mantereelle lähti päivällä melko paljon väkeä, myös lähes kymmenen saaressa ollutta (lintu)kuvaajaa.

OSA TYLLEISTÄ ON JO PESIMÄPUUHISSA REVIIREILLÄÄN
OSA TYLLEISTÄ ON JO PESIMÄPUUHISSA REVIIREILLÄÄN (Kuva: Outi Sarjakoski)

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...