Kylmää korkeapainetta, antoisa meriretki

Maanantaina 17.4.2017 sama ”meno” jatkui – pohjoistuulta (4-7 m/s), kylmää (maksimi 5 astetta, yöllä pakkasta) ja lähes pilvetöntä. Tällä kelillä ei saareen tule lintuja ja niinpä edelleen oli ajankohtaan nähden huomattavan hiljaista. Merelle staijasin runsaat kolme tuntia aamulla ja jotain sentään näkyi: kaakkuri, 2 mustakurkku-uikkua, 44 mustalintua, 5 pilkkasiipeä, 3 ristisorsaa, 28 isokuovia, 51 ruokkia ja jp-etelänkiisla luoteeseen (kevään 4.). Bådanin ja Trattenin välillä oli tänään yhteensä noin 140 merisirriä (parvet vaihtoivat välillä luotoja) ja Pattskärin eteläkärjessä käväisi 2 merisirriä. Saaressa näimme mm. 2 jouhisorsaa, mustavariksen, ylimuuttavan piekanan, 6 luotokirvistä ja 2 nokkavarpusta. Päivällä lähti paljon väkeä mantereelle sekä m/s Eivorilla että Aspö-laivalla, lintuväkeä jäi paikalle vain Varesvuon Markus.

TYLLI LÖYTÄÄ SYÖTÄVÄÄ VEDEN HUUHTOMILTA KALLIOILTA
TYLLI LÖYTÄÄ SYÖTÄVÄÄ VEDEN HUUHTOMILTA KALLIOILTA

Tiistaina 18.4.2017 jatkui kylmä pohjoisvirtaus – tuuli tosin oli nyt koillisesta 4-7 m/s heiketen iltapäiväksi, taivas oli selkeä ja lämpöä oli enimmillään 4 astetta. Staijia aamulla runsas 3 tuntia luotsiasemalla plus kylän, Kesnäsin ja itäosien komppaus. Saari oli edelleen kovin hiljainen mutta merellä oli aika mukavasti liikettä. Staijihavaintoja olivat mm. mustakurkku-uikku, härkälintu, 3 kuikkaa, pilkkasiipi, 85 mustalintua, heinätavipari (keväälle uusi), 3 ristisorsaa, merikihu ja peräti 306 muuttavaa ruokkia – suurimpia päiväsummia Utöstä. Merisirrejä näkyi nyt vain 15 Hamnskärin luodoilla ja muuttavana 12 isokuovia sekä kevään ekat 2 pikkukuovia Patteriniemen yli. Muita päivän havaintoja olivat mm. hiirihaukka, 3 luotokirvistä ja mustavaris.

UTÖN OHI KULKEE VILKAS RUOKKIEN MUUTTOREITTI
UTÖN OHI KULKEE VILKAS RUOKKIEN MUUTTOREITTI

Keskiviikkona 19.4.2017 korkeapaine oli edelleen päällä – nyt pilvetöntä ja heikkoa luoteistuulta, välillä tyventäkin, ja lämpöä 4 astetta. Illalla tuuli kääntyi lounaaseen ja alkoi voimistua. Staijasin luotsiasemalla aamulla vajaa kolme tuntia, päälle itäosan ja kylänkierros mutta saari oli edelleen lintuköyhä. Ehkä loppuviikolla sateiden myötä ilmaantuu saareenkin katsottavaa? Merellä näkyi mm. 7 kuikkaa, kaakkuri, 2 mustakurkku-uikkua, 82 mustalintua, 3 merikihua, 29 ruokkia ja muuttavat 14 isokuovia ja harmaahaikara. Lounaispuolen luodoilla näkyi noin yhteensä noin 85 merisirriä. Saaressa ainut mainittavampi havis oli 2 tikliä ja kevään eka tiltaltti. Saareen saapui tänään lintureissulle mm. Pauli Eriksson ja Vesa Haapaniemi.

KYHMYJOUTSEN HAUTOO UTÖN LOUNAISKÄRJESSÄ
KYHMYJOUTSEN HAUTOO UTÖN LOUNAISKÄRJESSÄ

Puolenpäivän aikaan lähdimme Varesvuon Markuksen ja Minnan kanssa kuvausreissulle ulkomerelle ja kuvauskohteina olivat erityisesti merisirrit, ruokit ja riskilät. Hylkeitäkin tuli kuvattua vaikka lintukuvaajia tässä ollaankin.. Hieno reissu, jolla näimme noin 70 merisirriä Svartbådanilla ja noin 20 Gropskärin luona, lisäksi ruokkeja oli Gropskärillä jo noin 70 ja riskilöitä Hamnskärillä noin 80. Svartbådanin merisirrit olivat samoja, jotka näin aamulla jo luotsiasemalta. Harmaahylkeitä nähtiin reippaasti toistasataa ja kuuttikin ilahdutti. Huomenna ei enää merelle pääsisikään kun tuuli yltyy.

merisirri_06_Korppoo_04_17

MERISIRREJÄ ULKOMERELLÄ, OSA JO SULKIMASSA KESÄPUKUUN
MERISIRREJÄ ULKOMERELLÄ, OSA JO SULKIMASSA KESÄPUKUUN
KUUTTI LILLHARUNILLA
KUUTTI LILLHARUNILLA
HARMAAHYLKEITÄ RIITTÄÄ!
HARMAAHYLKEITÄ RIITTÄÄ!

 

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...