Nyt liikettä Utössä!

Perjantaina 4.9.2009 pääsin taas matkaamaan Utöseen, Outilla oli viikonloppu Nummella. Ajelin ensin Kaarinan Kuusistonlahdelle, jossa runsaan tunnin tarkkailu tuotti mm. n. 240 valkoposkihanhea, n. 45 töyhtöhyyppää, harmaahaikaran, sinisuohaukan, 3 suokukkoa, pikkulepinkäisen ja satapäisen kottaraisparven. Puolipilvisessä ja tuulisessa kelissä jatkoin Nauvoon, tutut kuviot, ja m/s Eivorille. Laivassa niukalti väkeä ja kaukoputkia ei vieläkään kannella. Puskettiin n. 12 m/s etelätuulessa illaksi Utöseen, johon saavuttiin klo 22.50. M/s Aspö saapui vajaa tuntia aiemmin mukanaan joukko ”vanhoja” (ikäisiäni…) kurssikavereitani opiskeluajoilta. Huomenna tavataan.

pile

Lauantaina 5.9.2009 vallitsi navakka (12 m/s) etelätuuli joka tyyntyi kokonaan illaksi. Muuten puolipilvistä ja lämmintä (+17 astetta). Osa päivästä kului mukavasti kurssilaisten seurassa mutta ehdin kyllä retkeilläkin. Lintuja oli nyt ihan leppoisasti liikkeellä – petoja 2 mehiläishaukkaa, naaras-sinisuohaukka, 55 varpushaukkaa, 6 tuulihaukkaa ja nuolihaukka. Brita näki kompostorin tiellä teeren ja saunalahdella oli 3 mustakurkku-uikkua ja jo isohko poikanen. Kahlaajista mainittakoon 12 tylliä, 2 töyhtöhyyppää, suosirri, 2 suokukkoa, 5 valkovikloa ja metsäviklo (itäpäässä, jatkoi muutolle). Pikkulintuja ei ollut mitenkään runsaasti mutta yllättävimpänä Gamla Postenin luona koko päivän oleskellut syksyinen idänuunilintu – voimakas ja pitkä skj, himmeähkö siipijuova, ”pysty” nokka, tummat jalat ja västäräkkimäinen usein toistuva ’tsi-ly’ paljastivat idulin. Tervapääsky muutti etelään ja keltavästäräkitkin jo menneet – enää yksi paikallisena saaressa. Illansuussa komppasin vielä itäniityn reunoja heinäkurpan toivossa mutta telttapaikan luota jaloistani hurahtikin lentoon viiriäinen! Utönpinna meikäläiselle. Mainio lintupäivä ja illalla Willströmit näkivät vielä koulun pihan suopayrteissä 2 etelänpäiväkiitäjää.

vapu

Sunnuntaina 6.9.2009 saari oli lähes koko aamun paksun sumun sisällä. Kaakkoistuuli oli heikko ja ilma lämmin. Aamukierros itäpäässä tuotti mm. 8 tylliä, 3 käpytikkaa, 6 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, valkoviklon, töyhtöhyypän ja syksyn ensimmäiset punarinnat (3) ja hippiäisen. Mantereelle palasin taas m/s Aspöllä kurssikavereideni kanssa, lähdettiin klo 11 ja jäin pois Pärnäisissä josta autollani Turkuun. Mukava viikonloppu jälleen vaikka kamerahäiriön takia kuvasatoni jäi lähes olemattomaksi.

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...