Lintuja ja lintubongareita

Torstaina 30.6.2016 oli puolipilvistä yöllisen sateen jälkeen. Tuuli oli edelleen etelästä (5-6 m/s) ja lämpöä oli 20 astetta. Kompattiin saarta, Saarniot vähän staijailivatkin ja näkivät mm. etelänkiislan. Saaressa nähtiin ylilentävä mehiläishaukka, ristisorsa, 14 suosirriä, valkoviklo, 42 liroa ja pikkulinnuista 2 luhtakerttusta, viitakerttunen, 3 kirjokerttua, kultarinta, mustaleppälintu edelleen sekä edelleen myös rusorintakerttu samalla ”reviirillään” kylän länsireunalla. Lauloi melko ahkerasti ja näyttäytyi kauniisti aamulla klo 06 ja 09 välillä, myöhemmin ei havaittu. Illansuussa saareen saapui rusorintakerttua bongaamaan Leo Wallinmaa, Tarmo Lehtilä, Mika-Ilari Koskinen ja Tittosen Jouni. Utön tämän vuoden lajimäärä on 193 näin kesäkuun lopussa.

VANHOJEN SUOSIRRIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA. TORAAKIN ESIINTYY...
VANHOJEN SUOSIRRIEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA. TORAAKIN ESIINTYY…

Perjantaina 1.7.2016 jatkui lämmin (20 astetta) ja lähes pilvetön keli, etelätuulta oli 6-7 m/s. Kevyttä saarikomppausta, ei staijia. Nähtiin mm. 2 ristisorsaa, 19 suosirriä, 2 valkovikloa, kirjokerttu, luhtakerttunen, kultarinta, edelleen n-pukuinen mustaleppälintu (meidän kiviaidalla) sekä rusorintakerttu, joka löytyi jo ennen aamuviittä laulamasta kylän länsinurkasta. Myöhemmin lintu näyttäytyi muutaman kerran aiempien päivien tapaan Logi-mökkien tuntumassa. Mantereelle lähtivät bongareiden lisäksi Saarniot ja Hyvärinen.

KULTARINTA ON PESINYT SAARESSA TÄNÄKIN VUONNA
KULTARINTA ON PESINYT SAARESSA TÄNÄKIN VUONNA

Lauantaina 2.7.2016 oli kaunis ja aurinkoinen kesäpäivä, lämpö kipusi Utössäkin jo 22 asteeseen. Etelätuuli puhalsi 8-10 m/s. Aamu alkoi taas rusorintakertulla, jota oli myöhään eilen illalla saapunut bongaamaan kuusi ornia Lindströmin Jussin ”johdolla”. Mukana olivat lisäksi Järvisen Mikko ja Juha Wallin, jotka jäivät saareen – muut lähtivät tyytyväisinä aamulaivalla mantereelle. Rusorinta näyttäytyi kaikille hienosti varhain aamulla (otin muutamia lisäkuviakin). Lintu lauloi taas useita sarjoja. Saaressa nähtiin myös mm. 2 kirjokerttua, luhtakerttunen, 8 suosirriä, 3 pikkukuovia ja 2 valkovikloa. Illalla saapui lisää bongareita mantereelta, Palmgren vaimoineen, Olkio ja Mäntysalo.

RUSORINTAKERTTU ON HYVIN NÄYTTÄYTYNYT KAIKILLE KIINNOSTUNEILLE
RUSORINTAKERTTU ON HYVIN NÄYTTÄYTYNYT KAIKILLE KIINNOSTUNEILLE

Sunnuntaina 3.7.2016 aamulla vähän sateli mutta nopeasti selkeni ja päivästä tuli mukavan puolipilvinen. Tuuli oli nyt lännestä 4-5 m/s ja lämpöä 17 astetta. Staijia runsas tunti luotsiasemalla plus saaren komppausta. Havaintoja kertyi mm. 26 ruokkia, jälleen sepelhanhi eteläkärjen luodoilla, 13 pikkukuovia, mustaviklo, metsäviklo, 4 valkovikloa, 2 liroa, suokukko, töyhtöhyyppä ja 2 suosirriä. Pikkulinnuista mainittavimmat olivat luhtakerttunen, viitakerttunen, 2 kirjokerttua, kultarinta, naaraspukuinen mustaleppälintu edelleen sekä edelleen myös rusorintakerttu, joka näyttäytyi aamulla kauniisti jo tutulla paikalla. Mantereelle lähtivät iltapäivällä muut lintuihmiset itseäni lukuun ottamatta.

LUOTOKIRVISIÄ PESII 2 PARIA, TÄSSÄ TAUSTANA PUNAINEN MÖKKI
LUOTOKIRVISIÄ PESII KAKSI PARIA, TÄSSÄ TAUSTANA PUNAINEN MÖKKI
MERIHARAKOITA PESII 1 PARI, JOLLA JO ISOT POIKASET
MERIHARAKOITA PESII YKSI PARI, JOLLA ON JO ISOT POIKASET

 

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...