Lintuja ja lintuväkeä

Torstaina 1.10.2020 jatkui itätuuli, 7-10 m/s, ja melko lämmin (14 astetta) sää. Aamulla ja aamupäivällä oli sumua ja siksi staijattiin vasta klo 10 jälkeen, yhteensä noin 3 tuntia. Kompattiin huolella koko saari. Muuttavana nähtiin mm. 125 haapanaa, 30 metsähanhea, 850 valkoposkihanhea, 15 varpushaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, ruskosuohaukka, 2 ampuhaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja hiirihaukka. Kahlaajia nähtiin kapustarinta, taivaanvuohi, lehtokurppa ja 2 jänkäkurppaa. Muita olivat mm. 2 harmaahaikaraa, 2 isolepinkäistä, 3 uuttukyyhkyä ja 7 haarapääskyä.

AURINGONNOUSUT OVAT OLLEET HIENOJA - KALIFORNIAN SAVUJEN VÄRJÄÄMIÄ?
AURINGONNOUSUT OVAT OLLEET HIENOJA – KALIFORNIAN SAVUJEN VÄRJÄÄMIÄ?

Pikkulinnuista mainittavia olivat 2 kangaskiurua, 2 lapinsirkkua, 11 kulorastasta, 2 pajulintua, 14 tiltalttia, 3 metsäkirvistä, 50 peukaloista, 3 leppälintua, mustapääkerttu, 2 pikkukäpylintua, 4 kuusitiaista, pikkusieppo ja Kesnäsin länsirannalta aamulla Ramin, Peten, Erkin ja Ilkan löytämä pikkusirkku. Lintu piileskeli koko päivän täsmälleen samassa paikassa kuin viime talven saaressa talvehtinut pikkusirkku – ehkä kuitenkin on vain sattumaa. Illalla saareen saapuivat mm. Ilpo Aalto ja Heikki Korpelainen.

PEUKALOISTEN MUUTTO ON NYT VILKASTA
PEUKALOISTEN MUUTTO ON NYT VILKASTA

Perjantaina 2.10.2020 jatkui edelleen itätuuli, jo vähän ”puuduttavana”, voimaa tasaisesti 9-11 m/s. Taivas oli pilvetön, mutta vähän utuinen, ja lämpöä oli vielä 15 astetta. Staijia luotsiasemalla n. 3 tuntia ja saari kompattiin. Muuttavana nähtiin mm. 795 valkoposkihanhea, 65 haapanaa, 31 kurkea, 26 varpushaukkaa, 7 sinisuohaukkaa, 2 tuulihaukkaa ja 2 ampuhaukkaa. Kahlaajia havaittiin 2 tundrakurmitsaa, 4 taivaanvuohta, lehtokurppa ja 4 kapustarintaa. Saaressa nähtiin myös mm. jouhisorsa, harmaahaikara, isolepinkäinen, mustavaris ja pikkulintuja mm. 32 kulorastasta, 3 kuusitiaista, 3 kangaskiurua, 2 haarapääskyä, leppälintu, pajulintu, 2 isokäpylintua, 5 tikliä ja 2 lapinsirkkua. Riku ja Päivi näkivät myös myöhäisen lapinkirvisen. Illalla saareen saapui paljon lisää väkeä, mm. yli 10 kameraseuralaista Porvoon alueelta. Itsekin keskityin tänään vaihteeksi taas vähän enemmän kuvaamiseen. Saareen saapui illalla runsaasti väkeä, lintu- ja kuvaajaporukkaa mm. Jussi Jauhiainen, Jouni Mäkelä kavereineen sekä Porvoon kameraseura, 11 henkeä. Mantereelle lähtivät aamulla Saarnion Japi sekä Esa Helander & Juha Saarnio.

sinisuohaukka_04_Korppoo_10_20

SINISUOHAUKKA ITÄNIITYLTÄ
SINISUOHAUKKOJA ITÄNIITYLTÄ

Lauantaina 3.10.2020 itätuuli puhalsi sitkeästi 9-12 m/s, puuskissa 15 m/s. Taivas oli puolipilvinen ja lämpöä oli 14 astetta. Staijia aamulla vajaa 3 tuntia ja saari kompattiin kokonaan. Muuttavana nähtiin mm. 2 laulujoutsenta (syksyn ekat), 258 valkoposkihanhea, 7 metsähanhea, 115 A/B, 24 varpushaukkaa, 2 sinisuohaukkaa, ampuhaukka, 2 tuulihaukkaa ja 2 muuttohaukkaa (ad ja 1kv). Aamun löytö oli kuitenkin klo 9.30 saaren eteläpuolelta löytynyt isohaarahaukka, joka hiljalleen kaarrellen eteni lounaaseen, kohti Ruotsia. Seurattiin lintua porukalla n. 5 minuuttia luotsiasemalta, saaren neljäs tuplamilvus. Kahlaajia nähtiin tundrakurmitsa, 3 suosirriä ja jänkäkurppa. Muita havaintoja olivat mm. harmaahaikara, ristisorsa (luotsiaseman luodoilla), pikkutikka, ad-selkälokki ja isolepinkäinen. Pikkulinnuista mainittavimpia olivat 34 kulorastasta, 5 kuusitiaista, 7 pyrstötiaista ja 2 metsäkirvistä. Aamulla lähtivät mantereelle Rautanen, Kullberg, Honkanen, Tanner ja Lumiarot, illalla saareen saapui Outin lisäksi mm. Antero Topp kavereineen sekä Istvan Kecskeméti, Christer Casagrande ja Jaakko Hynninen.

PYRSTÖTIAISIA ILMESTYI SAAREEN
PYRSTÖTIAISIA ILMESTYI SAAREEN

Sunnuntai 4.10.2020 oli matalapaineen sävyttämä, ajoittain vähän sateinen päivä. Pilvet roikkuivat alhaalla ja itätuuli jatkui kovana: 13-14 m/s, puuskat 17-18 m/s. Lämpötila oli tasaiset 14 astetta. Staijia aamulla n. 2,5 tuntia luotsiaseman suojassa ja saarta kierrettiin ahkerasti sadekuurojen lomassa. Muuttavana nähtiin mm. 149 valkoposkihanhea, 50 sepelhanhea, 280 metsähanhea, 45 tundrahanhea ja 50 A/B. Petolintuja havaittiin 12 varpushaukkaa, 3 sinisuohaukkaa (+1 sp), ruskosuohaukka, 2 tuulihaukkaa, ampuhaukka, nuolihaukka ja muuttohaukka. Kahlaajia nähtiin tänään kapustarinta, 4 taivaanvuohta, 2 jänkäkurppaa ja suosirri. Muita mainittavia olivat mm. 6 harmaahaikaraa, pikkutikka edelleen, 15 pyrstötiaista, 94 kulorastasta ja 2 leppälintua. Mantereelle lähti tänään paljon väkeä, mm. iso joukko kuvaajia ja lintuväkeä mm. Korpelainen, Aalto, Jouni Mäkelä kavereineen, Metsäranta, Jokinen, Laitinen ja Ahti.

KULORASTAITA ON VIIME PÄIVINÄ OLLUT RUNSAASTI
KULORASTAITA ON VIIME PÄIVINÄ OLLUT RUNSAASTI

Blogikuvat löytyvät isompina tiedostoina exif-tietoineen täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...