Lumimyrskyä ja merisirrejä

Torstaina 2.3.2023 oli pääosin aurinkoista ja lämpöä 4 astetta. Föhn-tuuli puhalsi edelleen luoteesta 8-13 m/s. Staijia aamulla runsas tunti ja kompattiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Havaintoja olivat mm. 3 laulujoutsenta, 7 allia, 4 riskilää, 3 ruokkia (joista 1 jp) ja Fladanilla edelleen 2 lapasotkaa, uivelo ja pikku-uikku. Lisäksi nähtiin uuttukyyhky, 3 naakkaa, varpushaukka, 16 räkättirastasta, 2 peukaloista ja itärannalla jälleen luotokirvinen. Järvisen Mikko ja Anu saapuivat illalla saareen ja meillä kävi elokuvaryhmä tiedustelemassa saavatko huhtikuussa kuvata joitain otoksia pihallamme. Saareen saapuu kuulemma yli 30 hengen kuvausporukka.

LAPASOTKA JA TUKKASOTKA YHTEISKUVASSA
LAPASOTKA JA TUKKASOTKA YHTEISKUVASSA

Perjantaina 3.3.2023 oli jälleen pääosin aurinkoista, mutta illansuussa saatiin hetki tihkusadetta. Lämpöä oli 3 astetta, länsiluoteista tuulta 8-13 m/s. Myöhään illalla runsasta räntäsadetta ja myrskyisää luoteistuulta, puuskat yli 21 m/s. Staijia aamulla pari tuntia ja kierrettiin koko saari. Nähtiin mm. 2 lapasotkaa, 13 allia, 30 riskilää, 7 ruokkia ja kyläsatamassa edelleen pikku-uikku. Muuta mainittavaa olivat uuttukyyhky, käpytikka, kevään ekat 2 kiurua, luotokirvinen edelleen, peukaloinen ja punarinta. Iltapäivällä saunottiin ja illalla oltiin kyläkokouksessa Grannaksella.

PIKKU-UIKKU ILAHDUTTAA MEITÄ JOKA PÄIVÄ, JO YLI KUUKAUDEN
PIKKU-UIKKU ILAHDUTTAA MEITÄ JOKA PÄIVÄ, JO YLI KUUKAUDEN

Lauantaina 4.3.2023 yöllä alkanut myrskytuuli lumikuuroineen jatkui koko päivän – aamupäivällä puhkui vielä pohjoisluoteista tuulta 18 m/s, puuskat 24, ja illansuussakin edelleen 14 m/s. Lumipyryä saatiin varsinkin aamupäivällä, pakkasta oli 1 aste. Ei staijia ja ulkoilukin jäi melko niukaksi, kierrettiin vähän kyläaluetta, itäniittyä ja Enskäriä. Nähtiin mm. koiras haahka (kevään eka), 2 lapasotkaa, pikku-uikku, tp naurulokki, sepelkyyhky, 13 kiurua ja luotokirvinen. Iltapäivällä Ossi Tahvonen sekä Jauhiaisen Jussi ja Kuusiston Kimmo saapuivat lintureissulle saareen.

LUMIMYRÄKKÄ ALKOI YÖLLÄ
LUMIMYRÄKKÄ ALKOI YÖLLÄ
KALALOKKEJA ON VIIME PÄIVINÄ OLLUT RUNSAASTI
KALALOKKEJA ON VIIME PÄIVINÄ OLLUT RUNSAASTI

Sunnuntaina 5.3.2023 oli vaihteeksi heikkoa tuulta (N 2-5 m/s) ja lämpötila oli nollan molemmin puolin. Puolipilvistä ja pitkin päivää saatiin niskaan sakeitakin lumikuuroja, välillä oli taas auringonpaistetta. Staijia n. 4,5 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin. Merellä nähtiin mm. laulujoutsen, 112 allia, pilkkasiipi, 10 tukkakoskeloa, 41 riskilää, ruokki, n. 150 kalalokkia ja Fladanilla edelleen 2 lapasotkaa ja pikku-uikku. Grimsörarnalla pyöri useita kertoja n. 300 merisirrin parvi, välillä hienon pyöreänä pallona ja pääosin kaakkoispuolen luodoilta laskettiin yhteensä 46 merikotkaa. Saaressa havaittiin mm. naakka, käpytikka, räkättirastas, 2 peukaloista, punarinta ja 16 kiurua. Tahvonen lähti päivällä mantereelle. Illalla huuteli huuhkaja.

KÄPYTIKKA ON. JÄMÄHTÄNYT SAAREEN
KÄPYTIKKA ON JÄMÄHTÄNYT SAAREEN

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...