Meriretki avomerelle

Perjantaina 5.4.2013 puhkui navakka (10-13 m/s) pohjoistuuli, taivas oli selkeä ja lämpöä hetken +4 astetta. Ilma tuntui kylmältä tuulen takia. Staijausta jokunen tunti mutta muutto edelleen lähes seis. Tänään nähtiin mm. ristisorsa, 2 merihanhea, 4 jp-naurulokkia, 4 uiveloa, 3 lapasotkaa, uuttukyyhky ja 2 kottaraista. Haahkoja on paikallisena n. 2000 ja 8-10 merikotkaa pyörii niitä jahtaamassa. Kettusirkkua ei löytynyt tänäänkään.

MERIMETSOT OVAT NYT HIENOSSA PESIMÄPUVUSSA
MERIMETSOT OVAT NYT HIENOSSA PESIMÄPUVUSSA

Lauantaina 6.4.2013 pohjoistuuli heikkeni, taivas oli selkeä ja lämpöä +1 aste. Aamulla kuvasin haahkoja eteläkärjessä kunnes sain ystävällisen kutsun Rivaston Arilta tulla mukaan ulkomerikierrokselle, jossa huollettiin ja tarkastettiin loistoja ja tutkamerkkejä. Hienossa kelissä kiersimme n. 5 tuntia merellä reitillä Utö-Lillharun-Grimsörarna-Förmansbådan-Hamnskär-Tratten-Sundskär-Utö. Nautittavaa merellä oloa vaikka lintuja olikin vielä melko niukasti. Reissun ehdoton highlight olivat n. 85 merisirriä, jotka lepäilivät Grimsörarnalla muutaman harmaahylkeen seurassa. Maittavat kahvit juotiin paatissa ja fiilisteltiin kevään tuntoja. Utössä nähtiin mm. kanadanhanhi, 3 lapasotkaa, 2 uiveloa, harmaahaikara, meriharakka, merihanhi, peukaloinen, luotokirvinen, 10 pulmusta, punarinta, 5 kiurua, kottarainen ja tikli. Muuttohaukkakin oli taas Knivskärin merkillä mutta kettusirkku pysyi poissa monista etsijöistä huolimatta. Lienee nyt poistunut saaresta 3,5 kk visiitin jälkeen.

MERISIRREJÄ ULKOLUODOILLA, HORISONTISSA UTÖ
MERISIRREJÄ ULKOLUODOILLA, HORISONTISSA UTÖ
HAAHKOJEN PÄRSKETTÄ
HAAHKOJEN PÄRSKETTÄ

Sunnuntaina 7.4.2013 oli lähdettävä hetkeksi mantereelle. Aamulla lännestä saapui – pitkästä aikaa – sakea lumisade ja tuuli oli kääntynyt etelään, voimaa 10 m/s. Kaikki säämuutokset voivat tuoda lintuja mutta nyt en aamun aikana nähnyt muuta mainittavaa kuin punarinnan. Majakan edustalla oli havaittu harmaasorsapari sekä luotokirvinen. Matkalla mantereelle ei lintuja juurikaan nähty lumisateen ja huonon näkyvyyden takia mutta Aspön jälkeen selkeni ja nähtiin mm. töyhtöhyyppä ja n. 20 kiurua. Päivitän tämän taas laivalta, nyt Nötön ja Pärnäisten väliltä.

TELKKIÄ ON VIELÄ RUNSAASTI UTÖN VESILLÄ
TELKKIÄ ON VIELÄ RUNSAASTI UTÖN VESILLÄ

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...