Metallisorsia !

Viikonloppuna 25-27.8.2006 oli pitkästä aikaa jäätävä pääosin kaupunkiin, ensin perjantaisen väitöstilaisuuden takia (olin kustos) ja lauantaisten 50-vuotispäivien takia. Ei silti, hienoja tilaisuuksia molemmat! Vaikka perjantain iltajuhla meni myöhään niin lauantaiaamuna 26.8.2006 lähdimme klo 06.30 Jukka J Nurmen kanssa kohti Köyliötä, paikalla viihtynyttä ruostesorsaa katsomaan ja ehkä kuvaamaankin. Ilma oli puolipilvinen, tyven ja lämmin – tämän kesän sää. Saapuessamme Köyliöjärven etelärannalle tuli viesti, että ruostesorsa näkyy Ottan uimarannalle, jossa olimmekin 10 minuutissa. Lintu oli kuitenkin nukkumassa järven länsirannalla johon paikalla olleiden Holmin veljesten kera ajelimme. Tämä ruostesorsa on tuskin ainakaan tarhakarkulainen – lintu oli tavattoman arka ja yhden jalan näkemisen perusteella siinä ei ainakaan todettu rengasta. Yritysten jälkeenkin linnusta sai vain tosi kaukaa melko heikkotasoisia kuvia mutta jonkinmoisia dokumentteja kuitenkin itselle. Kuvista ilmeni, että linnun käsisulat olivat vaihtumassa ja niin surkean näköiset, että lentäminen ei taida juuri nyt oikein onnistua. Edellisestä ruostesorsastani, Yyteristä, olikin kulunut jo 33 vuotta!

ruoste

Tarkkailimme parisen tuntia vielä Ottan uimarannalla mutta lintuja oli niukahkosti, harmaahaikaroita järvellä näkyi n. 20 yks, laulujoutsenia 2 ad ja ruskosuohaukkoja 2. Säkylän kalasatamassa oli pari härkälintua vielä mylvimässä ja sitten jo suuntasimmekin Turkuun jotta ehdin syntymäpäiville. Mukava pikku retki joka tapauksessa.
Lauantaisten 50-vuotispäivien jälkeen emme päässeet Outin kanssa kovin aikaisin liikkeelle mutta kauniina sunnuntaina 27.8.2006 päätimme käväistä Angelniemellä. Lyhyt tarkkailu pihalla tuotti mm. 4 varpushaukkaa ja määrittämättömän suohaukan, vierailu Peksalan niityllä puolestaan 2 paikallista nuolihaukkaa, 4 varpushaukkaa, harmaahaikaran, n. 25 etelään matkannutta kurkea ja tien varrella lymyilleen pyyn.

subaru

Angelniemeltä ajelimme vielä Naantaliin Outin venettä tyhjentämään sadevedestä ja matkalla pysähdyimme monen muun paikalla vierailevan (mm. Lindströmin Jussi) kanssa katselemaan Luolalanjärvellä kellunutta kuparisorsa-koirasta, joka oli toista päivää paikalla. Ruostesorsan tavoin havis oli minulle vasta toinen, edellinen oli vuonna 2002 Ylikiimingissä. Mukava viikonloppu tämäkin – kaksi metallista ”sorsaa”: toinen ruosteinen ja toinen kuparinen!

kupari

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...