Monipuolista talvilajistoa

Torstaina 4.1.2018 oli pilvistä ja 3 astetta lämmintä, itäkaakkoinen tuuli henkoili 12 m/s. Iltapäivällä heikkoa vesisadetta. Staijia tunti, mutta merellä oli edelleen tosi hiljaista. Saari kierrettiin Kesnäsiä lukuun ottamatta. Mainittavia olivat 5 laulujoutsenta (4m, 1p), 5 lapasotkaa, naurulokki, peukaloinen, 2 tilheä, kottarainen ja sarvipöllö, joka pelästyi lentoon saunalahden rantapuista. Ruokinnallamme käväisi mm. tundraurpiainen ja rautiainen. Saareen saapui illalla lintureissulle Panu Muhli sekä Kari Degerstedt retkiporukkansa (Toljander, Tarvainen) kanssa.

TÄMÄN PAREMPAA KUVAA EI SARVIPÖLLÖSTÄ IRRONNUT HUONOSSA VALOSSA
TÄMÄN PAREMPAA KUVAA EI SARVIPÖLLÖSTÄ IRRONNUT HUONOSSA VALOSSA

Perjantaina 5.1.2018 oli edelleen pilvistä ja pitkin päivää saatiin myös vesisadetta. Pääosa saaresta kuitenkin kierrettiin ja aamulla puoli tuntia staijiakin. Tuuli oli etelästä 5-8 m/s ja lämpöä 4 astetta. Havainnointi tuotti säästä huolimatta kohtuullisesti lintuja, mm. 5 lapasotkaa, 2 naurulokkia ja Eivorin sataman-Finnskärin alueella plus itärannalla yhteensä ainakin 34 merisirriä. Saaressa nähtiin aika kattavasti pikkulintuja – niittykirvinen, luotokirvinen, isolepinkäinen, 9 peukaloista, 2 punarintaa, rautiainen, tundraurpiainen, 2 punakylkirastasta, laulurastas, 2 peippoa, 2 järripeippoa ja vuorihemppo (nyt meidän ruokinnalla). Huuhkajakin huuteli aamuhämärissä. Sintosen Antti saapui illalla saareen.

VUORIHEMPPO KÄVI MEIDÄN SAUNALLA
VUORIHEMPPO KÄVI MEIDÄN SAUNALLA
MUUTAMA TUNDRAURPIAINEN ON SAARESSA
MUUTAMA TUNDRAURPIAINEN ON SAARESSA

Lauantaina 6.1.2018 säätyyppi vähän muuttui – tuuli kääntyi luoteeseen (8-10 m/s) ja ilma kylmeni 1 asteeseen. Taivas oli pilvessä ja päivällä satoi vähän kevyttä luntakin. Staijattiin luotsiasemalla vajaa pari tuntia ja koko saari kompattiin. Nähtiin mm. hiirihaukka, tukkakoskelo, alli, 5 lapasotkaa, uivelokoiras, naurulokki ja 42 merisirriä, suurin osa Pattskärin luodoilla. Saarikierroksella havaittiin mm. laulurastas, 2 punakylkirastasta, niittykirvinen, luotokirvinen, 4 peukaloista, rautiainen, punarinta,
3 tilheä, tundraurpiainen ja edelleen vuorihemppo koulun pihalla. Illansuussa kävin pitämässä lintukuvaesityksen Vapenlagretissa kiinnostuneelle yleisölle.

LAULURASTAS ON PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA
LAULURASTAS ON PITKÄÄN VIIHTYNYT SAARESSA

Sunnuntaina 7.1.2018 lähdettiin Outin kanssa pistäytymään asioilla mantereella. Länsituuli puhalsi 12-17 m/s, taivas oli kirkas, lämpötila nollassa ja yöllä oli satanut hiukan lunta. Ennen laivan lähtöä tunti staijia luotsiasemalla ja kylän & itärannan tarkastus. Nähtiin mm. alli, 5 lapasotkaa, naurulokki, yhteensä 45 merisirriä (kolmessa parvessa), pikaisesti huuhkaja ja itärannalla nyt 2 niittykirvistä ja luotokirvinen, lisäksi nähtiin 5 peukaloista, punarinta, 2 tilheä ja taas sekä laulurastas että punakylkirastas. Kaikki muutkin ornit lähtivät tänään mantereelle eli saari tyhjeni lintuväestä. Matkalla ei kovan tuulen takia juurikaan staijailtu. Turussa oltiin klo 19.

JOKUNEN LAULUJOUTSEN ON VIELÄ NÄKYNYT, EHKÄ MANTEREEN PAKKANEN AJAA NIITÄ VIELÄ MUUTOLLE
JOKUNEN LAULUJOUTSEN (VAS) ON VIELÄ NÄKYNYT, EHKÄ MANTEREEN PAKKANEN AJAA NIITÄ VIELÄ MUUTOLLE

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...