Muleleita ja kovaa tuulta

Torstaina 7.4.2011 lähdin kohti Utötä – sää oli vesisateinen ja sumuinen. Nauvossa kauppa ja kahvitus ja m/s Eivorille kertyi melkoisesti väkeä: Utöseen tulossa linturetkeläisiä Ari Vuorio, Timo Böhme, Ari Seppä ja Petri Ripatti sekä Kaisa Kivinen, Jurmosta mukaan tulivat vielä Ilkka Vieno sekä Saihan Markku, Auvisen Kari ja Nirosen Markku – huippuluontokuvaajia. Sade ja jääreuna loppuivat Aspön jälkeen mutta luoteistuuli puolestaan nousi nopeasti kovaksi. Laivalta nähtiin mm. 3 merikotkaa, varpushaukka, 3 jouhisorsaa, 2 lapasorsaa, 6 ruokkia, 3 uiveloa ja Nötön satamassa 2 mustaleppälintua. Utöseen saavuttiin aikataulun mukaisesti klo 16, saaressa oli tänään nähty mm. 4 pikkulokkia ja kalasääski. Iltakierros tuotti mm. 2 vuorihemppoa hotellilla, lapinsirkun, 3 peukaloista, rautiaisen, isolepinkäisen ja jalkapallokentän reunalta yhtä aikaa peräti 4 mustaleppälintua! Näistä 2 oli ad-koiraita, 1 2kv-koiras ja 1 naaraspukuinen. Kyllä niitä riittää tänä keväänä… Illansuussa lähti vielä sarvipöllö telttapaikan reunamännyistä. Illemmalla tuuli edelleen voimistui ja räntäsateen myötä tuulen keskinopeus nousi peräti 22 m/s, puuskat 26:een. Saaressa oli paikalla Tittosen Jouni, Laaksosen Juha, Helanderin Esa, Mauno Mäntylä sekä hankolaiset Kovalainen ja Pirppu.

alintu
Mustaleppälintuja – muleleita – on tänä keväänä epätavallisen paljon

Perjantaiaamuna 8.4.2011 sade oli loppunut ja aurinkokin paistoi kunnes klo 15 lännestä saapuva seuraava matalapaine alkoi pudottaa räntää loppuillaksi. Tuuli oli aamulla vielä 12 m/s luoteesta, myöhemmin heikkoa lounaistuulta. Staijausta ja kiertelyä, kuvaamistakin, ja lajeja kertyi tänään jo kohtuulliset 76. Muuttavista mainittakoon mm. kuikka, 62 merimetsoa (+60 paikallista), 3 harmaahaikaraa, laulujoutsen, 18 mustalintua, pilkkasiipi, 19 ruokkia, 15 riskilää (+12 paikallista), 2 varpushaukkaa (+ 1 paikallinen), hiirihaukka ja kevään ensimmäinen merikihu. Mereltä laskettiin myös n. 3500 haahkaa, 9 tavia, n. 350 allia, lapasotka ja selkälokki. Saaressa havaittiin mm. 4 merikotkaa, 12 meriharakkaa, 6 tylliä, 4 kapustarintaa, 3 taivaanvuohta, 3 lehtokurppaa, 3 uuttukyyhkyä ja nyt kuvauksellisen avoimesti (vihdoin) lehtopöllö. Pikkulinnuista havaittiin mm. 2 kangaskiurua, 30 niittykirvistä, luotokirvinen, 6 västäräkkiä, 3 peukaloista, 6 rautiaista, n. 70 punarintaa, kivitasku, 2 kulorastasta, jo 4 tiltalttia, hippiäinen, 2 isolepinkäistä, n. 150 kottaraista, tikli, hemppo, lapinsirkku ja pulmunen. Mustaleppälintuja oli tänäänkin 4, joista 2 vanhoja koiraita. Kaksi vuorihemppoa nähtiin edelleen hotellilla ja räntäsade tiputti iltapäivällä 4 nokkavarpusta Pirkon puutarhaan ja ruokinnalle. Tittonen, Helander ja Mäntylä lähtivät aamulla mantereelle ja iltalaivalla saapui uutta lintuporukkaa mm. Helstolan Jari, V-V Salonen, Reijo Kumpulainen ja Jarmo T. Koistinen porukoiden kanssa, ryhmä Haataja-Rasp-Jokinen-Luhtala-Sassi ja myös Outi saapui saareen.

isole
Isolepinkäinen on hieno lintu

opollo
Saaren toinen lehtopöllö oli kuvauksellisesti näkyvillä

Lauantai 9.4.2011 oli aurinkoinen, viileä ja jälleen kovatuulinen – pohjoisluoteesta puhkui 15 m/s, puuskissa 19. Staijattiin ja kompattiin isolla porukalla (n. 30 henkeä) saarta ja toki jotain löytyikin. Muuttavana/merellä nähtiin mm. kuikka (+1 sp), silkkiuikku, 5 laulujoutsenta, 20 Anseria (ilm. metsähanhia), 5 merikihua, 24 ruokkia, 12 riskilää, 69 mustalintua (+40 paikallista), 3 pilkkasiipeä, 2 ristisorsaa, 50 naurulokkia, 15 uuttukyyhkyä, 35 sepelkyyhkyä, 17 meriharakkaa, punajalkaviklo, n. 330 peippoa ja 3 pulmusta. Saaren ympärillä näkyi kaikkiaan n. 10.000 haahkaa ja n. 1000 allia, merikotkia 6, lapasotka edelleen, 2 haapanaa, 3 tavia ja 9 merihanhea. Paikallisina nähtiin mm. 2 varpushaukkaa, 8 taivaanvuohta, 4 lehtokurppaa, 4 kapustarintaa, 4 tiltalttia, peukaloinen, 4 rautiaista, hippiäinen, kivitasku, 2 luotokirvistä, 3 kangaskiurua, lapinsirkku, isolepinkäinen, 2 pikkuvarpusta, 2 tikliä ja mustavaris. Mustaleppälintuja oli tänään kaikkiaan 6 yksilöä – 3 ad koirasta, 1 2kv-koiras ja 2 naaraspukuista. Hotellilla edelleen vuorihemppo ja männikössä lehtopöllö. Tuuli huomioon ottaen ihan kelpo lintupäivä, lajeja 80. Kovalainen ja Pirppu lähtivät aamulla mantereelle.

vuorihem
Vuorihempot viihtyvät, kuten lähes aina, hotellin hiekkakentällä

Sunnuntaina 10.4.2011 oli taas matkattava mantereelle, saaresta poistuivat muut viikonlopun lintuporukat paitsi Laaksosen Juha. Tuuli puhkui edelleen pohjoisesta 12-15 m/s ja taivas oli kirkas. Ennen laivan lähtöä touhusimme pihalla ja lintujen tarkkailu jäi vähälle. Ruokinnallamme 3 rautiaista, muuten saaressa havaittiin mm. 3 mustaleppälintua, 4 isokuovia, muuttava ristisorsa ja parikymmentä ruokkia. Paluumatkalla ei tehty kummempia havaintoja merikotkien lisäksi, Aspössä oli silkkiuikku ja Lohmissa tuulihaukka. Turussa olin jo klo 17.30 ja kohta taas mennään takaisin Utöseen… Illansuussa tuli vielä Utöstä (Riku Lumiaro ym) tieto, että saaressa oli pistäytynyt iltapäivällä harakka! Mainio havis.

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...