Mustatiira käväisi

Torstaina 7.7.2022 oli aurinkoista puoleen päivään, sitten n. 4 tuntia kevyttä sadetta ja ilta oli taas selkeä. Länsilounaista tuulta 6-9 m/s ja lämpöä oli 17 astetta. Staijia tunti aamulla ja kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Nähtiin mm. kuikka, 2 kaakkuria, 23 ruokkia, huuhkaja, käki, luhtakerttunen, naakka ja jälleen valkoselkätikka, nyt itäniityn reunamännyissä.

VALKOSELKÄTIKKA ITÄNIITYN REUNAMÄNNYISSÄ
VALKOSELKÄTIKKA ITÄNIITYN REUNAMÄNNYISSÄ

Muuttokahlaajia havaittiin 24 suosirriä, 3 kuovisirriä, 2 valkovikloa, 4 liroa, 3 suokukkoa, 2 töyhtöhyyppää ja pikkukuovi. Hienoin havainto oli Petron ja hänen vaimonsa Vienan illalla itäniityn rannasta löytämä jp mustatiira, vasta Utön 4. havainto. Kierteli paikalla n. 5 min ja katosi, itse myöhästyin minuutin verran.. Olen nähnyt lajin täällä kesällä 2014, joka on edellinen havis Utöstä. Mainittakoon vielä, että Väisäsen Roni ja Erikssonin Heikki käväisivät päivällä n. puoli tuntia saaressa oolantilaisella paatilla, ovat tekemässä luontoselvityksiä Ahvenanmaan puolella.

KYHMYJOUTSEN LASKEE OHILENTÄVIÄ SUO- JA KUOVISIRREJÄ
KYHMYJOUTSEN LASKEE OHILENTÄVIÄ SUO- JA KUOVISIRREJÄ

Perjantaina 8.7.2022 oli jälleen pilvetöntä koko päivän, lämpöä 20 astetta. Tuuli oli nyt luoteesta 2-5 m/s. Staijia aamulla runsas tunti ja kiersin saaren itäosat. Mainittavimpia olivat 37 ruokkia, Gavia sp, 5 mustalintua, 4 harmaahaikaraa, uuttukyyhky, luhtakerttunen ja edelleen valkoselkätikka – aamulla meidän valopylväässä ja myöhemmin lammashaassa ja Enskärillä. Muuttokahlaajia oli nyt niukasti, 8 suosirriä, metsäviklo, valkoviklo, 2 liroa ja 3 töyhtöhyyppää. Lisäksi näin aamulla Rödskärin rannassa saukon, vasta toinen havis Utöstä meidän aikana. Pynnöset ja Varesvuot lähtivät aamulla mantereelle.

HARMAAHAIKAROITA ON ALKANUT TAAS NÄKYÄ
HARMAAHAIKAROITA ON ALKANUT TAAS NÄKYÄ

Lauantaina 9.7.2022 pilvistyi aamulla lännestä ja saatiin pari pientä sadekuuroakin, pääosin oli taas kuitenkin aurinkoa. Lämpöä oli 20 astetta ja etelätuuli (5 m/s) kääntyi illaksi pohjoiseen (7 m/s). Aamulla tunti luotsiasemalla ja pitkähkö itäosan kierros tuottivat mm. 2 ruokkia, 15 mustalintua, 7 suosirriä, 2 valkovikloa, mustaviklon, 4 liroa, rantasipin, pikkukuovin ja komean jp tundrakurmitsan Kesnäsin rannalla. Käki kukkui saaressa muutaman kerran ja luhtakerttunen lauloi edelleen itäniityllä. Merivesi on noussut reippaasti ja peittänyt lietteet, niinpä kahlaajatkin ovat vähentyneet.

OLEN IHAN SURKEA SKOUPPAAMAAN, TÄMÄN PAREMPAA OTOSTA EN TUNDRAKURMITSASTA PUTKEN LÄPI SAANUT. TARVITSIS JOSKUS OIKEIN PANEUTUA SKOUPPAAMISEEN...
OLEN IHAN SURKEA SKOUPPAAMAAN, TÄMÄN PAREMPAA OTOSTA EN TUNDRAKURMITSASTA PUTKEN LÄPI SAANUT. TARVITSIS JOSKUS OIKEIN PANEUTUA SKOUPPAAMISEEN…
LIRO ON TÄMÄN AJAN MUUTTAJIA
LIRO ON TÄMÄN AJAN MUUTTAJIA

Sunnuntain 10.7.2022 vastaisena yönä ukkosti ja vettäkin tuli lähes 10 mm. Päivä oli kuitenkin taas aurinkoinen, lämmin (20 astetta) ja heikkotuulinen (N 2-5 m/s). Staijia aamulla tunti ja itäosan kierros, lisäksi iltapäivällä kävin veneellä ajelemassa Bokullaörenin ympäri atlaskartoituksessa. Havaintoja Utössä mm. 2 mustalintua, 11 ruokkia, etelänkiisla kolmen ruokin kanssa luoteeseen, 9 valkovikloa, 2 liroa, 2 töyhtöhyyppää ja 6 suosirriä. Käki kukkui taas saaressa ja valkoselkätikka rummutti aamulla muutamia sarjoja lammashaan tuntumassa. Bokullaörenillä oli runsaasti pesiviä lintuja (mm. n. 300 lapintiiraa), mainittavaa oli mm. vuoden eka pilkkasiipipoikue. Elokuussa voisi vaikka pistäytyä siellä maissakin.

BOKULLAÖRENIN PILKKASIIVELLÄ OLI 25 POIKASTA
BOKULLAÖRENIN PILKKASIIVELLÄ OLI 25 POIKASTA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina löytyy täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Lämpö tuo edelleen rareja

Maanantaina 27.5.2024 sama sää jatkui – auringonporotusta, +19 astetta ja heikkoa (alle 5...

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...