Muutto hyytyi

Toinen pääsiäispäivä 25.4.2011 oli ”vaihtopäivä” – mantereelle lähti Utöstä yli 100 henkeä, myös lähes kaikki lintuporukat. Lintuharrastajia jäi paikalle Holvitien Mikko ja minä, lisäksi laivalla saapuivat Kuusiston Kimmo ja Rantasen Esko. Aamumuutto oli hiljaista – mainittavimmat 4 kuikkaa, 5 Gaviaa, 17 metsähanhea (rossicus-tyyppisiä), 2 merikihua, 2 lapintiiraa (kevään ekat), räyskä, 5 ruokkia, pikkukuovi, 15 isokuovia ja saunalahdella pyörähti taviparvessa koiras heinätavi. Saaressa oli niukasti lintuja, mainittavimmat tuulihaukka, 4 ristisorsaa, 4 mustakurkku-uikkua, lehtopöllö, luotokirvinen, peukaloinen, pensastasku, leppälintu, kevään ensimmäinen kirjosieppo ja nokkavarpunen. Taitaa olla lähes kuukauteen ensimmäinen päivä kun ei näkynyt mustaleppälintua! Sää oli edelleen pilvetön ja heikkotuulinen, Outin kanssa ajeltiin iltapäivällä paatilla Utön ympäri ja rantauduttiin Finnskärissä.

ai
Parisataa allia kelluu päivittäin Utön vesillä

Tiistaina 26.4.2011 saari oli – jos mahdollista – entistä tyhjempi muuttolinnuista. Sää oli kirkas (illalla tosin luoteesta pilviä) ja heikohko tuuli kiersi etelän kautta luoteeseen. Muuttavana havaittiiin mm. kuikkia 11, Gavia 2, silkkiuikku 4, laulujoutsen 2+3, lapintiira 9, merikihu 6, ruokki 11, valkoviklo 2, kapustarinta, pikkukuovi 7, isokuovi 47, töyhtöhyyppä, haarapääsky ja räystäspääsky. Saarella mainittavimpia havaintoja olivat 6 ristisorsaa, tuulihaukka, ampuhaukka, 8 tilheä ja luotokirvinen. Kuviakaan ei tänään syntynyt.

tiltal
Tiltaltti on päivittäinen mutta määrät niukkoja

Keskiviikkona 27.4.2011 tuuli oli pohjoisesta 10 m/s mutta taivas edelleen selkeä, lämpöä 8 astetta. Staijausta ja komppausta, vähän kuvaamistakin. Muuttavana havaittiin mm. kaakkuri, 12 kuikkaa, 9 Gaviaa, 2 kanadanhanhea, kevään ensimmäinen nuolihaukka, varpushaukka, 46 meriharakkaa, 3 taivaanvuohta, 21 valkovikloa, metsäviklo, merikihu, 2 kalatiiraa, 33 lapintiiraa ja 8 ruokkia. Saaresta löytyi mm. 4 ristisorsaa, kangaskiuru, 58 tilheä, 7 koirasleppälintua, kevään ensimmäinen hernekerttu, 3 kulorastasta, 5 pajusirkkua, luotokirvinen ja koululta taas nokkavarpunen.

lepal
Leppälintuja saapui tänään useita

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...