Myrskyisiä tuulia

Keskiviikkona 19.2.2020 oli aika palata Utöhön. Outin kanssa ajeltiin Nauvoon kahville ja pienelle kävelylle, kunnes siirryttiin m/s Kökariin Pärnäisissä. Aika paljon oli väkeä matkassa koulujen hiihtoloman takia. Lounaistuuli puhalsi 12-14 m/s, taivas oli selkeä ja lämpöä 5 astetta. Matka meni mukavasti, lintuja nähtiin 2 naurulokkia, 3 laulujoutsenta sekä Gråharunilla, lähellä Utötä, noin 20 merisirriä. Perille tultiin klo 15, tavarat sisälle, linturuokinta kuntoon ja pieni kierros itäpäässä, joka tuotti niukasti lintuja – peukaloinen, 2 kiurua ja tilhi mainittavia. Saaressa oli paikalla Järvisen Mikko, pois lähti iltapäivällä reipas nuori orni Ahti Ihonen.

PUNARINTOJA ON SAARESSA EDELLEEN MUUTAMIA
PUNARINTOJA ON SAARESSA EDELLEEN MUUTAMIA

Torstaina 20.2.2020 oli mukava retkisää. Pääosin oli aurinkoista ja aamulla heikkoa pohjoistuulta, joka päivällä tyyntyi ja kääntyi etelään voimistuen illaksi 10 m/s. Lämpötila nousi aamun nollasta illan +4 asteeseen. Staijattiin tänään noin 4 tuntia ja likimain koko saari kierrettiin. Merellä nähtiin komea jp koiras haahka muuttavana pohjoiseen, kevään eka. Muita olivat mm. 51 allia, 2 pilkkasiipeä, 2 tukkakoskeloa, 65 merimetsoa, 11 riskilää (kaikki vielä tp) ja Svartbådanilla 17 merisirriä. Saarikierroksella havaittiin mm. luhtakana, huuhkaja (aamulla Kobbanilla), varpushaukka, närhi, 7 räkättirastasta, 2 tilheä ja pikkulintuja mm. 7 kiurua, 9 peukaloista, 5 punarintaa, rautiainen, mustapääkerttu ja 4 pikkuvarpusta. Lännestä saapuukin yöksi taas ”vaihteeksi” seuraava sade- ja myrskyrintama.

RAUTIAINEN KÄY PÄIVITTÄIN SAUNALLAMME
RAUTIAINEN KÄY PÄIVITTÄIN SAUNALLAMME

Perjantaina 21.2.2020 yöllä ja aamulla puhkui kova etelätuuli 17-23 m/s ja satoi vettä. Puolen päivän aikaan sade loppui ja iltapäivällä paistoi aurinko, lämpöä oli 5 astetta. Tuuli heikkeni 10-11 m/s. Sateen takia staiji jäi väliin, mutta iltapäivällä kierrettiin kyläalue, itäosat ja Kesnäs. Nähtiin mm. varpushaukka, luhtakana oli taas äänessä, 4 kiurua, punarinta, 3 peukaloista, rautiainen, mustapääkerttu, 4 pikkuvarpusta ja itäniityllä niittykirvinen. Järvisen Mikko lähti aamulla mantereelle ja illalla saapui 3 lintumiestä lisää saareen.

OUTIN OTTAMA KUVA ETELÄKÄRJESTÄ KOHTI LILLAHARUNIA
OUTIN OTTAMA KUVA ETELÄKÄRJESTÄ KOHTI LILLAHARUNIA (Kuva: Outi Sarjakoski)

Lauantai 22.2.2020 oli jälleen myrskyisä sadepäivä. Lounaistuuli vinkui 18-25 m/s koko päivän, vesisade alkoi aamulla ja jatkui klo 15 saakka, lämpöä oli 5 astetta. Merivesikin nousi lähes metrin verran. Retkeily jäi vähiin, mutta käytiin pikaisesti itärannalla ja kierreltiin vähän kylällä. Nähtiin mm. 2 kiurua, punarinta, 2 peukaloista, rautiainen, mustapääkerttu, 3 pikkuvarpusta ja itärannalla 6 merisirriä. Jospa tuuli heikkenisi edes sen verran, että kaukoputki pysyisi pystyssä…

MERIMETSOPARVI MYRSKYÄVÄLLÄ MERELLÄ
MERIMETSOPARVI MYRSKYÄVÄLLÄ MERELLÄ

Sunnuntaina 23.2.2020 keli vähän rauhoittui – länsituulta oli 10-14 m/s, pääosin aurinkoista ja lämpöä 5 astetta. Staijia aamulla pari tuntia majakan suojassa, myöhemmin kierrettiin koko saari Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä nähtiin mm. 18 allia, tukkakoskelo ja 11 ruokkia (osa jo jp) ja itärannalla 8 merisirriä. Pikkulintuja löytyi mm. 7 kiurua, 7 räkättiä, 5 peukaloista, punarinta, rautiainen, mustapääkerttu ja 2 pikkuvarpusta. Lintuväki, meitä lukuun ottamatta, poistui päivällä mantereelle.

MERISIRREJÄ ON EDELLEEN SILLOIN TÄLLÖIN ITÄRANNALLA
MERISIRREJÄ ON EDELLEEN SILLOIN TÄLLÖIN ITÄRANNALLA

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...