Myrskypäiviä ja mukavia lajeja

Torstaina 5.10.2023 säätyyppi muuttui – viikkokausia jatkuneet lounais- ja länsituulet kääntyivät kylmäksi pohjoistuuleksi. Aamulla oli vielä vain 3 m/s, mutta tuuli voimistui pitkin päivää ja illalla jo 12 m/s, puuskat 15. Lämpöä oli enää 11 astetta, taivas oli pääosan päivästä pilvessä. Staijia aamulla noin 3 tuntia luotsiasemalla ja koko saari kompattiin, lintuväkeähän oli runsaasti. Itse otin vähän rauhallisemmin ja tein välillä rästihommia kotona. Pohjoisvirtaus laittoi lintuja liikkeelle, nähtiin mm. 150 metsähanhea, 1100 valkoposkihanhea, 4 sepelhanhea, n. 3000 allia, 12 kuikkaa, 420 kurkea, 520 sepelkyyhkyä ja petolintuja 110 varpushaukkaa, kanahaukka, 21 sinisuohaukkaa, 1kv arosuohaukka (syksyn 7.), hiirihaukka ja 3 ampuhaukkaa.

MUUTAMA KURKIPARVI EKSYI NÄINKIN LÄNTEEN
MUUTAMA KURKIPARVI EKSYI NÄINKIN LÄNTEEN

Kahlaajiakin on edelleen: kapustarinta, 2 tundrakurmitsaa, 6 tylliä, isokuovi, 2 punakuiria, 4 suokukkoa, 15 suosirriä, jänkäkurppa, taivaanvuohi ja lehtokurppa. Lisäksi nähtiin mm. 7 harmaahaikaraa, 6 haarapääskyä, 60 tilheä, 3 isolepinkäistä, 11 pähkinähakkia, mustavaris ja 2 isokäpylintua. Pikkulinnuista mainittavia olivat 16 kangaskiurua, kivitasku, myöhäinen harmaasieppo, pikkusieppo, 15 puukiipijää, nokkavarpunen ja muutama sata saaressa pyörinyttä kuusitiaista.

KÄPYTIKKA JA SYKSYN VÄREJÄ
KÄPYTIKKA JA SYKSYN VÄREJÄ

Päivän rari oli turturikyyhky, jonka Timo Taavitsainen ja Timo Lintula ensimmäisinä plokkasivat lennosta, myöhemmin lintu kierteli levottomana eri puolilla saarta, mutta likimain kaikki sen kuitenkin hyvin näkivät. Isokirvistä ei enää löytynyt. Illalla saareen saapui lisää lintuväkeä 4-5 henkeä, tuttuja mm. Sam Salin. Hyvä lintupäivä taas!

TURTURIKYYHKY NÄYTTÄYTYI LOPULTA IHAN  MUKAVASTI
TURTURIKYYHKY NÄYTTÄYTYI LOPULTA IHAN MUKAVASTI

Perjantaina 6.10.2023 oli aamu ja pääosa päivästäkin puolipilvistä, mutta lämpöä oli enää 9-11 astetta. Lännestä lähestyvä voimakas matalapaine nostatti aamun 4 m/s länsituulen illaksi 18 m/s (puuskat 24) etelätuulta. Vesisade alkoi klo 17 aikaan. Aamulla staijia pari tuntia luotsiasemalla, muuten saarikomppausta – päivällä tosin myös staijia kappelin kalliolla. Merellä/muutolla nähtiin mm. 34 kuikkaa (+6 sp), 2 kaakkuria, ruokki, 34 varpushaukkaa, 7 sinisuohaukkaa, hiirihaukka, 2 piekanaa, tuulihaukka ja ampuhaukka. Lisäksi nähtiin 2 muuttavaa suopöllöä Ormskärin yllä. Kahlaajia oli 3 kapustarintaa, 2 tundrakurmitsaa, 3 tylliä, punakuiri, 2 suokukkoa, taivaanvuohi, 2 jänkäkurppaa ja myöhäinen meriharakka. Muita havaintoja olivat mm. 2 harmaahaikaraa, pähkinähakki, 8 tilheä, 16 haarapääskyä ja isolepinkäinen. Pikkulinnuista mainittakoon mm. 3 kangaskiurua, leppälintu, 3 mustapääkerttua, 7 tiltalttia, 7 punatulkkua ja lapinsirkku. Aamulaivalla lähtivät mantereelle ainakin Söderling, Lampen, Lammiset, Vickholm ja Markkula.

JÄNKÄKURPPIEN LÖYTÄMISTÄ HELPOTTAA LÄMPÖKAMERA
JÄNKÄKURPPIEN LÖYTÄMISTÄ HELPOTTAA LÄMPÖKAMERA

Lauantaina 7.10.2023, yöllisen myräkän jälkeen, jatkui kova tuuli – aluksi lounaasta ja iltapäivällä luoteesta 17-20 m/s, puuskat 26-28 m/s. Vesisade, välillä rankkakin, jatkui klo 13 asti. Iltapäivä oli puolipilvinen, mutta iltaan saakka jatkunut myrskyisä tuuli haittasi retkeilyä.  Sähkötkin katkesivat yli 4 tunniksi. Havaittiin mm. kuikka, ampuhaukka, ad muuttohaukka, kanahaukka, 7 varpushaukkaa, 3 sinisuohaukkaa ja kahlaajia tundrakurmitsa, punakuiri ja 2 tylliä. Nähtiin myös kangaskiuru ja isolepinkäinen. Illallisen nautimme Gamlingarnan kanssa hotellilla, juhlistettiin Hilkkeen Hannun tasavuosia mukavassa seurassa.

MYRSKYISÄ POHJOISENPUOLEINEN TUULI ON KOETELLUT LINTUJA JA LINTUPORUKOITA
MYRSKYISÄ POHJOISENPUOLEINEN TUULI ON KOETELLUT LINTUJA JA LINTUPORUKOITA

Sunnuntaina 8.10.2023 jatkui kova pohjoistuuli – koko päivä taas 18 m/s, puuskat enimmillään 27 m/s. Sade- ja raekuuroja saatiin pitkin päivää, lämpöä oli 8 astetta. Retkeiltiin ”urheasti” lähinnä kyläalueella ja saaren itäosassa. Mainittavimmat havainnot olivat kuikka, 15 haapanaa, 150 valkoposkihanhea, lapasotka, ampuhaukka, 2 sinisuohaukkaa, 6 varpushaukkaa ja itäniityllä ollut suopöllö. Kahlaajia oli vielä meriharakka, punakuiri, tundrakurmitsa ja 2 suosirriä. Lisäksi nähtiin mm. 2 kangaskiurua, 2 mustapääkerttua, 29 tilheä ja mukavana yllätyksenä itärannan levävalleilta löytynyt syyspukuinen virtavästäräkki, vasta 8. havainto kautta aikojen. Saatiin jonkinmoiset kuvatkin, joka ei ole minulle aiemmin onnistunut täällä Utössä. Yhteysalus lähti mantereelle vasta klo 15, kolme tuntia normaalia myöhemmin, ja laivalla lähtivät lintuporukoista ainakin Ahti, Metsäranta, Laitinen, Jokinen, Lintula, Taavitsainen, Tammelin, Rämänen, Sikkinen, Lehtinen, Nurmi, Karlsson ja Hilke.

VIRTAVÄSTÄRÄKKI ITÄRANNALLA
VIRTAVÄSTÄRÄKKI ITÄRANNALLA
LAULURASTAITA ON MUUTOLLA
LAULURASTAITA ON MUUTOLLA

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina (klikkaa auki) löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...