Pääsiäisen huipennukset Utöreissulla

Pääsiäissunnuntai 12.4.2009 oli köyhä lintupäivä. Yöllä oli kirkas taivas, viileää, aamulla paksu sumu klo 10.30 saakka ja taas uudelleen iltapäivästä alkaen. Saari oli tyhjentynyt linnuista ja aamustaijausta ei voinut tehdä – komppaaminenkin tuotti vain niukalti havaintoja. Mainita kannattanee mm. mustakurkku-uikku, hiirihaukka, 4 kapustarintaa, 9 isokuovia, 17 taivaanvuohta, 2 sarvipöllöä, kivitasku, tilhi, isolepinkäinen, 2 tiltalttia, lapinsirkku ja 4 peukaloista. Koillispuolen kalliosaarilla pesivä huuhkaja huuteli yöllä ja nokkavarpunen törmäsi Pirkon ja Fjalliksen ikkunaan toipuen kuitenkin lentokuntoon. Koululla nähtiin vuoden ensimmäinen pikkuvarpunen ja koulun lahden rannalla hyppeli naaraspukuinen mustaleppälintu. Sataman mustalintu on edelleen paikalla. Ilta kului hyvänmakuisen Pääsiäislampaan äärellä.

kelta

Toinen Pääsiäispäivä eli maanantai 13.4.2009 oli paluupäivä mantereelle, saarelle ei jäänyt Britan ja Vilin lisäksi muita lintuharrastajia. Päivä oli vaihteeksi vailla sumua, tuuli etelässä ja taivas kirkas. Laiva lähti klo 13 ja sitä ennen havaittiin mm. kaakkuri, 2 ristisorsaa, 2 valkoposkihanhea, tuulihaukka, metsäviklo, kapustarinta, räyskä, 2 tiltalttia, 3 kulorastasta, 2 isolepinkäistä ja saunalahdella mustakurkku-uikkupari jo rakentamassa pesää. Aamun tähti oli kuitenkin hotellin rannasta löytynyt 2kv-koiras mustapäätasku, joka siirtyi kohti koulun rantaa ja teki sitten katoamistempun, ehkä Patteriniemen suljetulle alueelle. Yli 10 ornia ehti kuitenkin nähdä linnun mainiosti ja sain taskusta kaukaa muutaman dokumenttikuvankin. Tämän Pääsiäisen lajimääräksi Utössä tuli mukavasti 98 ja saaren vuodenpinnatilanne on tällä hetkellä 122.

must

Paluumatkalla Pärnäisiin laiva oli täpötäynnä väkeä. Kannelta havaittiin kuitenkin mm. yhteensä 30 ruokkia (yksi vielä Korppoon salmessa!), sinisuohaukka, 85 kurkea, 2 harmaahaikaraa, 2 merikotkaa ja yllättäen nokikana Jurmon satamassa. Paluumatkan varmaan mukavin havainto oli kuitenkin jp-koiras kyhmyhaahka, joka löytyi nyt jo kolmantena keväänä Aspön sataman pohjoispuolelta pienestä haahkaparvesta. Katsojia spektalla oli m/s Eivorin kannella ainakin 25 ja taisi joillekin tulla kaivattu eliskin.
Kaiken kaikkiaan taas hieno Utöreissu!

Lisää kirjoituksia

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16 5 2024 sama säätyyppi jatkui aurinkoa lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13 5 2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä pilvetöntä lämpöä 13 astetta...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11 5 2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6 5 2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2 5 2024 oli turistikeli pilvetöntä heikkoa 3 5 m s itä...

Vapunajan lintuja

Maanantaina 29 4 2024 oli pilvipoutaa paitsi illalla pari tuntia kevyttä vesisadetta Lämpöä...