Pääsiäistipuja

Kiirastorstaina 14.4.2022 lännestä saapui yöllä matalapaine ja päivä oli pilvinen ja ajoittain vesisateinen. Lämpöä oli 3 astetta ja itäkaakkoinen tuuli puhalsi 4-7 m/s. Staijailin aamulla yksin luotsiasemalla runsaan tunnin, sateessa kierrettiin saaren itäosat ja kyläalue. Merellä ei ollut juurikaan liikettä (vain huono näkyvyys), mutta kirjattiin mm. 3 ristisorsaa (paikallisena), 2 jouhisorsaa, 43 haapanaa, 10 tavia, 3 lapasorsaa, 2 harmaasorsaa ja 4 ruokkia.

HAAPANOITA ON NÄKYNYT RUNSAASTI VIIME PÄIVINÄ
HAAPANOITA ON NÄKYNYT RUNSAASTI VIIME PÄIVINÄ

Saaressa oli pudotuskelin ansiosta koiras ruskosuohaukka, n. 250 punarintaa, 80 laulurastasta, 50 punakylkirastasta, 45 mustarastasta, 60 järripeippoa, 8 peukaloista, puukiipijä, 2 tiltalttia, 3 kangaskiurua ja vanha koiras mustaleppälintu Enskärillä. Naaras nokkavarpunen kävi ruokinnallamme ja ainakin 2 taivaanvuohta pitää soidinta Österängillä. Illalla saareen saapui runsaasti lisää väkeä, lintuporukkaa ainakin kymmenkunta, joista tuttuja mm. Ismo Eriksson, Harri Hölttä ja Tommi Hartikainen. Vierailijoiden määrää tänään tosin rajoitti se, että saaressa riehuneen noroviruksen takia hotelli on suljettu koko pääsiäisajan ja pääsiäisvieraat peruttu.

NAARAS NOKKAVARPUNEN KÄY HARVAKSELTAAN SAUNALLAMME
NAARAS NOKKAVARPUNEN KÄY HARVAKSELTAAN SAUNALLAMME

Pitkäperjantaina 15.4.2022 tuuli oli kääntynyt pohjoiseen (8-11 m/s), taivas oli seljennyt ja lämpöä oli 5 astetta. Staijailin aamulla 2 tuntia luotsiasemalla ja kierrettiin koko saari Enskäriä lukuun ottamatta. Merellä näkyi mm. kaakkuri, 7 valkoposkihanhea, 2 ristisorsaa, 74 haapanaa, 4 harmaasorsaa, 9 tavia, 2 lapasorsaa, 37 allia, 67 mustalintua, 21 ruokkia ja merikihu. Ei kovin vilkasta, pohjoistuuli pysäyttää. Saaressa näkyi mm. ruskosuohaukka, hiirihaukka, tuulihaukka, kalasääski, 2 kurkea, 2 isokuovia, 2 taivaanvuohta, närhi, isolepinkäinen, 3 luotokirvistä, 2 kangaskiurua, 2 tiltalttia, nokkavarpunen, kivitasku ja 3 mustaleppälintua (k,2n). Punarinnat ja rastaat olivat paljon vähentyneet eilisestä.

TAIVAANVUOHET SOIDINTAVAT ÖSTERÄNGILLÄ
TAIVAANVUOHET SOIDINTAVAT ÖSTERÄNGILLÄ

Lankalauantaina 16.4.2022 oli keväisen kaunis keli – lähes pilvetöntä, lämpöä jo yli 7 astetta ja pohjoistuuli oli heikennyt, nyt 2-5 m/s. Aamulla staiji jäi väliin, kun keskityin kuvaamiseen ja myöhemmin kierrettiin itäosat ja kyläalue. Linnut ovat edelleen vähentyneet – kylmä yö, pohjoisvirtaus ja kirkas taivas eivät ole ulkosaariston lintuilmaa kevätmuuton aikana. Mainittavia olivat mm. ristisorsa, 48 haapanaa, hiirihaukka, suopöllö, isokuovi, 2 taivaanvuohta ja pikkulintuja mm. 2 kivitaskua, 3 kangaskiurua, 2 luotokirvistä (saaressa pesinee ainakin 2-3 paria), 3 tiltalttia, naaras nokkavarpunen ja 2 mustaleppälintua (naaras kylällä ja ad koiras Enskärillä). Iltapäivällä lämmitettiin pääsäissauna. Juha Laaksonen ja Minna Pyykkö saapuivat illalla saareen.

MUUTAMIA KANGASKIURUJA ON NÄKYNYT VIIME PÄIVINÄ
MUUTAMIA KANGASKIURUJA ON NÄKYNYT VIIME PÄIVINÄ

Sunnuntaina 17.4.2022 oli lämpöä 5 astetta, lounaistuulta 4-5 m/s ja aamu oli aurinkoinen, mutta loppupäivä pilvinen. Staijia aamulla 3 tuntia luotsiasemalla, muuten saarikierros Kesnäsiä lukuun ottamatta. Merellä/muutolla näkyi mm. 4 laulujoutsenta, 22 valkoposkihanhea, 26 haapanaa, 520 mustalintua, 8 pilkkasiipeä, 145 allia, 2 merikihua, 47 isokuovia, 241 ruokkia ja 2 etelänkiislaa. Toinen kiisloista oli leukistinen/albinistinen hohtaen kokonaan valkoisena matkatessaan 2 ruokin kanssa luoteeseen. Todella erikoisen näköinen, mutta olen tällaisen samanlaisen nähnyt ja kuvannut vuonna 2009 Norjassa (kuva löytyy täältä: https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/06+ruokkilinnut+-+auks/etel%C3%A4nkiisla+-+common+guillemot+(murre)/etelankiisla_11_Norja_06_09.jpg).

PUNAKYLKIRASTAIDEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA
PUNAKYLKIRASTAIDEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

Saarikierroksella nähtiin mm. mustakurkku-uikku, 7 kurkea, 2 piekanaa, kanahaukka, metsäviklo, 2 lehtokurppaa, 6 taivaanvuohta, sarvipöllösuopöllö, Juha Laaksosen näkemä aikainen käenpiika, 2 mustaleppälintua Enskärillä, ja Harri Hölttä puolestaan näki koululla lyhyesti tulipäähippiäisen, jota ei havaittu uudelleen. Punarintoja oli useita satoja, mutta pikkurastaat ovat jo vähän vähentyneet. Illalla oli taas huuhkaja Kobbanilla.

ÖRÖBÅDANIN KALALOKKIPARI ANTAA KYYTIÄ MERIKOTKALLE
ÖRÖBÅDANIN KALALOKKIPARI ANTAA KYYTIÄ MERIKOTKALLE

Uusimmat kuvat isompina tiedostoina exif-tietoineen löytyvät täältä:
https://jtenovuo.1g.fi/kuvat/UUSIMMAT+-+LATEST+PHOTOS/

 

 

Lisää kirjoituksia

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...

Sepellintuja saaressa

Torstaina 2.5.2024 oli turistikeli – pilvetöntä, heikkoa (3-5 m/s) itä- ja koillistuulta ja...