Pakkasta paossa Eilatissa

Keskiviikkona 30.12.2009 lähdimme Outin kanssa pakoon Suomen pimeyttä ja kylmyyttä – nyt suuntana Israelin Eilat Agabanlahden perukassa. Ajoimme illaksi lumituiskussa ja hankalassa kelissä lentokenttähotelliin Hesaan, jossa söimme maittavan illallisen ennen yöunia. Lentoasemalle siirryttiin torstaina 31.12.2009 varhain aamulla, sillä Primera Air’in lento Eilatiin piti lähteä jo klo 7, tosin myöhästyttiin tunti lähdössä. Lentoasemalla tavattiin sovitusti Nurmen Jukka ja Kyllösen Marja, jotka liittyivät seuraksemme alkavalle matkalle. Lento sujui ongelmitta ja Ovdan kentälle saavuttiin klo 12.05. Bussilla Eilat’iin ja majoituttiin hotelli Americanaan – Eilatin taivas oli puolipilvinen, meri tyven ja lämpöä 24 astetta.. Illansuussa tehtiin vielä kävelykierros rannalle ennen pimeyden laskeutumista klo 17 paikkeilla. Lintuja nähtiin niukasti – Eilatin ranta-alue on nykyään kovin urbaani ja steriili, lintuja se ei suuresti houkuttele. Mainittavia olivat n. 60 kylävarista, 2 kauluskaijaa, 2 kynsihyyppää, kirjokalastaja ja pari kaitanokkalokkia. Uuden vuoden aattoa vietettiin yhdessä porukalla hyvän ruuan äärellä ja puolenyön ilotulitus on upein koskaan näkemämme. Tuntuu kuin Eilat ja viereinen Agaba olisivat kilpailleet paremmuudesta!

ilotulitus
Eilatissa raketit ammuttiin vasta täsmälleen puolen yön aikaan

Perjantaina 1.1.2010, uudenvuodenpäivänä, taivas oli pilvetön ja lämpöä +24 astetta. Jukan kanssa tehtiin aamulla kierros kaupungilla – lintuja oli niukasti sillä kylävaristen ja arabianbulbulien lisäksi nähtiin mainittavaa vain 2 kuningaskalastajaa ja kirjokalastaja. Niinpä aamiaisen jälkeen vuokrattiin auto – Mazda, jolla lähdimme aamupäivällä ajelemaan kohti pohjoista. Ensimmäinen kohde oli Eilatista n. 40 km päässä oleva Yotvatan keidas, jossa vietettiin n. 3 tuntia. Nähtiin mm. 15 rotkorakkelia, 5 mustapyrstötaskua, ainakin 8 isopurppuramedestäjää, 2 kynsihyyppää, 3 mustaleppälintua, 3 priiniaa, etelänisolepinkäinen (ssp aucheri), 8 pikkumehiläissyöjää, sinirinta, varpus- ja tuulihaukka ja 3 mustapäätaskua. Kuvia syntyi ihan mukavasti. Iltapäivällä ajettiin km20:n altaille, jossa nautittiin iltavalot ja lintujakin oli runsaasti. Altailla oli mm. n. 300 flamingoa, 3 kapustahaikaraa, n. 50 ristisorsaa, 2 ruostesorsaa, n. 40 lapasorsaa, tavi, n. 30 jouhisorsaa, n. 40 pitkäjalkaa, 3 avosettiä, 10 mustajalkatylliä, 2 tylliä, n. 150 pikkusirriä, 3 valkovikloa, ruskosuohaukka, varpushaukka, vuorikirvinen ja valkoposkitiira. Hieno paikka! Illaksi ajettiin Eilatiin, jossa syötiin yhdessä maittava illallinen Santa Fe-ravintolassa. Uni maistui!

meropsis
pikkumehiläissyöjät ovat täällä kauniin sinisiä verrattuna Egyptin vihreäkurkkuisiin pikkumeropseihin

rakkeli
rotkorakkeli on hieno lintu lennossa

Lauantaina 2.1.2010 lähdettiin porukalla aamiaisen jälkeen vuoristoretkelle Eilatin länsi-luoteispuolelle. Päivä oli kuuma ja aurinkoinen, tuulikin hyvin heikko. Kierreltiin vuorilla ja kompattiin paria wadia kunnes kiivettiin ylös Mt.Yoashille katselemaan yhtä aikaa neljää valtakuntaa (Egypti, Israel, Jordania, Saudi-Arabia). Lintuja nähtiin odotetun niukasti kun ei ole muuttoaika, mainittavimmat olivat 3 mustapyrstötaskua, kalottitasku, surutasku, 2 isopurppuramedestäjää ja sinirastas. Paluumatkalla vuorilta pysähdyttiin toviksi Eilatin hautausmaalle, jossa paras havainto oli komea ja erittäin luottavainen koiras-hupputasku. Alkuiltapäivällä ajettiin kuumuutta pakoon Agabanlahden rannalle, lähelle Egyptin rajaa, jossa Marja ja Outi menivät koralleille snorklaamaan ja Jukan kanssa lähdettiin hakemaan lintuja läheiseltä kamelifarmilta. Farmilla nähtiin ja kuvattiin mm. 2 mustapyrstötaskua, kalottitasku ja 2 afrikankalliopääskyä. Iltavalot katsastettiin meren rannalla ja illallinen syötiin tänään perinteisiä israelilaisruokia tarjoavassa Duda-ravintolassa. Unta ei taaskaan tarvinnut houkutella.

jukkatasku
Jukka kuvaa luottavaista koiras-hupputaskua

Sunnuntai 3.1.2010 oli meille kaikille retkipäivä Kuolleelle Merelle. Lähdettiin aamiaisen jälkeen hotellistamme klo 7.15 ajamaan vuokrabiilillämme kohti Ein Gediä, Kuolleen Meren rantakohdetta. Sää oli jälleen pilvetön ja lähes tyven mutta onneksi hiukan viileämpi. Matkan pituus oli n. 240 km ja olimme perillä klo 10.20 maissa. Aluksi pyörittiin tunnin verran Ein Gedin parkkipaikan ympärillä kuvaamassa – paikalla oli kymmeniä rotkorakkeleita, n. 10 lyhytpyrstökorppia, mustaleppälintu, aavikkopyy, n. 5 mustapyrstötaskua, 3 pikkumehiläissyöjää, 2 isopurppuramedestäjää ja iltapäivällä palatessamme parkkipaikalle löysimme vielä 3 arabiantimalia. Mainio lintupaikka joka tuotti itselleni kaksi WP-pinnaa, arabiantimalin ja aavikkopyyn! Retkeilimme Ein Gedin luonnonsuojelualueella hienoa puronvarsipolkua ylös vuorille – Daavidin putoukselle saakka – ja nähtiin n. 20 nubianvuohea, kymmenkunta kalliotamaania ja linnuista mainittakoon n. 12 lyhytpyrstökorppia, 2 arokorppia, 2 virtavästäräkkiä, kalottitasku, 2 mustaleppälintua ja tuulihaukka. Ein Gedin jälkeen menimme koko poppoo läheiselle rannalle ”uimaan” Kuolleeseen Mereen – hauska kokemus vaikka uintiliikkeistä ei oikein mitään tullutkaan kellutuksen takia. Paluumatkalla pysähdyimme vielä pienelle lammelle hakemaan tamariskivarpusia mutta tällä kertaa turhaan, paikalla oli vain 2 pikkumehiläissyöjää ja mustapäätasku. Eilatiin takaisin saavuttiin klo 19 maissa ja illallinen nautittiin ravintola Passadorissa mukavan retkipäivän päätteeksi.

outirakkeli
rotkorakkelit olivat Ein Gedissä Outin ystäviä

lyhytkorppi
lyhytpyrstökorppeja oli runsaasti Kuolleen Meren ympärillä

Maanantaina 4.1.2010 Marja ja Outi pitivät kaupunkipäivän ja olivat altaalla uimassa, Jukka ja minä kiertelimme tietenkin lintupaikkoja. Sää oli edelleen pilvetön, lämpöä 22 astetta ja raikas tuulenvire. Aloitimme linturetkemme Eilatin lintuasemalta, jonne saavuimme klo 7 maissa. Mitään yllättävää uutta ei näkynyt, mainittavimmat olivat 6 pikku-uikkua, lieju- ja nokikana, ruskosuohaukka, 3 pikkumehiläissyöjää, mustapäätasku, mustapyrstötasku, n. 20 pitkäjalkaa, pikkusirrejä, suokukkoja, tyllejä yms. Jatkoimme matkaa km20:n altaille jossa nyt jo aiemmin nähtyjen flamingojen, pikkusirrien, viklojen ym lisäksi mm. 38 jalohaikaraa, 2 vuorikirvistä, pensasvarpunen ja koiras-aavikkotasku. Seuraavaksi ajettiin uudelleen Yotvataan, jossa pyörittiin pari tuntia. Havaittiin nyt mm. 35 kynsihyyppää, kiertelevä arabihaukka, sinisuohaukka, 4-5 isopurppuramedestäjää, sinirinta, mustaleppälintu, 3 mustapyrstötaskua, 3 mustapäätaskua ja ainakin 5 pensasvarpusta. Maittavan kaffepaussin jälkeen matkattiin ”Amranin pilareille”, josta haettiin turhaan paikalla aikaisemmin talvehtineita rotkopunavarpusia. Nähtiin kuitenkin mustapyrstötasku sekä tien varrella 2 aavikkokiurua, joista syntyi mukavia kuviakin – samalla sain taas uuden WP-lajin. Teimme vielä pienen koukkauksen km20-altaalle ja sitten hotellille purkamaan tavarat – oli aika palauttaa mainio vuokra-automme. Tehtiin vielä koko porukalla kävely kaupungilla ja iltapala nautittiin hotellin lähellä pikku ravintolassa.

aavikkokiuru
aavikkokiurusta sain uuden wp-pinnan

Tiistai 5.1.2010 ei ollut linturetkipäivä vaan osallistuimme kaikki neljä Jerusalemin turistiretkelle, johon lähtö oli klo 6.20 aamulla ja takaisin hotelliin palasimme vasta klo 21 illalla. Matka oli onnistunut, sääkin oli Jerusalemissa hyvä – puolipilvistä, +18 astetta eikä sadetta. Menomatkalla pysähdyttiin Kuolleen Meren rannalla, jossa söimme aamiaisen ja muutamat kävivät pikaisesti kastautumassakin. Jatkettiin bussillamme Jerusalemiin, jossa vierailtiin päivän aikana mm. Getsemanen puutarhassa, Kaikkien kansojen kirkossa, Öljymäellä, Siionin portilla, Itkumuurilla, kuljettiin osa Via Dolorosasta, käytiin Golgatalla ja Jeesuksen haudalla ja päätettiin kierros Jaffa-portille vanhan kaupungin muurilla. Takaisin Eilatiin ajeltiin pimeässä, tyytyväisinä retkeen mutta toki aika väsyneinäkin. Bussimatkaa kertyi päivän aikana n. 650 km. Illalla hotellille ja nukkumaan.

jerusalem
Jerusalemia katsottuna Öljymäeltä, keskellä kultakupolinen kalliomoskeija

Keskiviikko 6.1.2010 oli Eilatin matkamme viimeinen lomapäivä. Aloitimme Jukan kanssa auringonnousun aikaan tunnin kuvaussession North Beachin kivilaiturilla – jokunen kuva syntyi valkosilmälokeista, joita nähtiin n. 30 yksilöä. Muita havaintoja olivat 10 kauluskaijaa, 2 kuningaskalastajaa, kirjokalastaja, mustaleppälintu sekä runsaasti kylävariksia. Ilma oli edelleen pilvetön mutta nyt kylmä pohjoistuuli puhalsi Eilatin yli niin että lämpötila aamulla oli vain 12 astetta. Aamiaisen jälkeen lähdimme nelisin taksilla Marineparkin Aquariumiin ihmettelemään Punaisen meren vedenalaista maailmaa. Iltapäivän oleskelimme rannalla auringonpaisteesta nauttien kunnes illalla menimme taas porukalla syömään Santa Fe’hen. Olipa yhtä hyvä ruokapaikka kuin aiemminkin! Mainittakoon vielä, että Jukka ja Marja näkivät iltapäivällä silkkihaikaran, retken ainoan.

valkosilma
North Beach on hyvä paikka nähdä valkosilmälokkeja

Torstaina 7.1.2010 oli paluupäivä Suomeen, hotellilta lähdimme kohti Ovdan kenttää klo 9.15. Matkalla näkyi mm. kalottitasku. Tiukkojen turvatarkastusten jälkeen pääsimme lennolle ja Helsinki-Vantaalle saavuttiin klo 18 maissa – noin 15 asteen pakkaseen. Raju muutos päin naamaa! Ajeltiin Outin kanssa Turkuun ja kotona oltiin klo 21 maissa.
Etelä-Israel on hienoa lintualuetta vaikka nyt keskitalvella lintuja olikin niukasti verrattuna muuttoaikoihin. Näimme reissulla yhteensä 72 lajia, joka ei tietenkään ole kovin paljon mutta reissu olikin kepeä lomareissu vähän kaikkien toiveita kuunnellen. Lintukuvia syntyi kohtuullisesti ja valoahan täällä piisaa välillä jopa tarpeettomankin kovana. Ehkä seuraavan kerran tullaan keskellä kiihkeintä lintujen muuttovirtaa? Kiitos vielä Marjalle ja Jukalle seurasta, harvoin on naurettu näin paljon ja yhteistä mukavaa tekemistä riitti koko ajalle!

kala
Punaisen meren kalamaailma on värikäs

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...