Petolinnut liikkeellä

Torstaina 28.8.2014 sade piiskasi jo neljättä päivää. Reippaita kuuroja saatiin pitkin päivää navakan (12-14 m/s) pohjoisluoteisen tuulen saattelemana. Aamulla yritin meristaijia mutta jäi lyhyeksi, iltapäivällä kierrettiin saaren itäosa sadekuuroista huolimatta. Havaittiin mm. 3 harmaahaikaraa, 24 varpushaukkaa, 2 tuulihaukkaa, nuori ruskosuohaukka, 5 suosirriä, 4 suokukkoa, 2 töyhtöhyyppää, tundrakurmitsa ja sirittäjä. Illalla mm. Meri Öhman saapui saareen. Sisäikkunoiden maalausprojekti jatkui. Illansuussa saksalainen sukellusvene ohitti Patteriniemen matkallaan Turkuun, otti Utöstä luotsin kyytiin.

PENSASKERTTU VIERAILI JUOMA-ALTAALLAMME
PENSASKERTTU VIERAILI JUOMA-ALTAALLAMME
SAKSALAINEN SUKELLUSVENE OHITTAA PATTERINIEMEÄ
SAKSALAINEN SUKELLUSVENE OHITTAA PATTERINIEMEÄ

Perjantaina 29.8.2014 vihdoin matalapaine alkoi hellittää – ei enää sadetta mutta tuuli oli edelleen pohjoisessa 6-7 m/s. Staijia aamulla pari tuntia ja samoin iltapäivällä omalla pihalla kolmisen tuntia. Saaren itäosassakin käytiin. Muuttavana nähtiin mm. 15 kuikkaa, harmaahaikara, 20 mustalintua ja kahlaajia mm. 3 suosirriä, 4 suokukkoa, liro ja 2 taivaanvuohta.

MUUTAMA LIRO ON VIELÄ NÄKYNYT
MUUTAMA LIRO ON VIELÄ NÄKYNYT

Tänään oli petolintujen päivä, varsinkin iltapäivällä oli mukavaa muuttoa: 11 tuulihaukkaa, 2 mehiläishaukkaa, 2 hiirihaukkaa, 3 ruskosuohaukkaa ja 57 varpushaukkaa. Hienoin havainto oli saaren yli lounaaseen muuttanut 1kv koiras arosuohaukka, josta Mikko ehti ottaa muutaman hyvän dokumenttikuvankin. Pikkulinnuista mainittakoon 4 hippiäistä ja sirittäjä, myös leppälintuja oli useita. Kahvilla kävi Peter Johansson Jurmosta ja illalla saapuivat vieraaksi Outin sisko Helena miehensä Svenin kanssa. Myös Öhmanin Ossi saapui saareen plus pari muuta lintuihmistä.

NUORI AROSUOHAUKKA MUUTTI LOUNAASEEN (Kuva: Mikko Järvinen)
NUORI AROSUOHAUKKA MUUTTI LOUNAASEEN (Kuva: Mikko Järvinen)

Lauantai 30.8.2014 oli kaunis, puolipilvinen ja heikkotuulinen (NE 5 m/s) päivä. Staijattiin pitkin päivää mutta vieraiden yms takia tarkkailu ei läheskään aukotonta. Kierrettiin myös pääosa saaresta. Hyvä petolintumuutto jatkui – tänään nähtiin mm. 271 varpushaukkaa, 19 tuulihaukkaa, 5 hiirihaukkaa, 4 sinisuohaukkaa, 4 ruskosuohaukkaa, nuolihaukka ja mehiläishaukka eli yli 300 petolintua. Ihan hyvin Utön mittakaavassa! Muita muuttajia olivat mm. 15 kuikkaa, 4 Gaviaa, 4 harmaahaikaraa, 41 mustalintua, 18 uuttukyyhkyä ja kahlaajia mm. 5 suosirriä, peräti 11 pikkusirriä (varmaankin Utön ennätyslukema), isokuovi, 11 suokukkoa ja 8 valkovikloa. Saaressa pyöri käki ja jo mm. 15 hippiäistä sekä punarinta – syysmuutto siis hyvässä vauhdissa. Itärannalla oli illansuussa itämerennorppa, ensimmäinen jonka koskaan näen täällä pääsaarella.

VARPUSHAUKKAMUUTTO ON VAUHDISSA!
VARPUSHAUKKAMUUTTO ON VAUHDISSA!
2kv KOIRAS SINISUOHAUKKA ITÄNIITYLLÄ
2kv KOIRAS SINISUOHAUKKA ITÄNIITYLLÄ

Sunnuntai 31.8.2014 oli puolipilvinen, tuuli idästä 6-8 m/s ja ilma vähän viilentynyt. Staijia aamulla pari tuntia, myöhemmin kompattiin lähes koko saari. Muuttavana nähtiin mm. 11 kuikkaa, 24 mustalintua, jouhisorsa, 36 varpushaukkaa, mehiläishaukka, ruskosuohaukka, 7 tuulihaukkaa ja illansuussa itäniityllä ja eteläniemellä kierteli jonkin aikaa +1kv naaras arosuohaukka. Maastomääritys varmistui vielä kuvista, jotka eivät ole ihmeellisiä laadultaan mutta riittäviä dokumenteiksi. Jo aamulla nähtiin nuori sirosuohaukka, jonka määritys jäi vähän auki – siitä saimme tiedon Jurmosta Helstolalta (kiitos!) mutta sielläkin lintu meni hiukan kaukaa ajatellen lopullista lajimääritystä. Kahlaajia nähtiin mm. valkoviklo, 13 suokukkoa, 4 suosirriä, 3 pikkusirriä ja ”parhaana” 2 pulmussirriä (vp ad ja 1kv), jotka ruokailivat majakan ja eteläniemen edustan luodoilla. Vieraamme lähtivät tänään mantereelle, samoin Meri ja Ossi Öhman. Tämä on muuten blogipäivitys numero 700, not bad… Kiitos lukijoille, jatkoa seuraa!

HEIKKO DOKUMENTTIKUVA +1kv NAARAS AROSUOHAUKASTA, MUITAKIN KUVIA ONNEKSI SAATIIN
HEIKKOTASOINEN DOKUMENTTIKUVA +1kv NAARAS AROSUOHAUKASTA, MUITAKIN KUVIA ONNEKSI SAATIIN
PAJULINTUJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA
PAJULINTUJEN MUUTTO ON HYVÄSSÄ VAUHDISSA

 

 

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...