Petolintuja liikkeellä, hysyjäkin

Työviikon päätteeksi pääsin vasta perjantai-illalla 3.9.2010 lähtemään Utöseen, Outi nyt Helsingissä. Kaakkois-Suomen päällä ollut syvä matalapaine pyöritti tänne Länsi-Suomeenkin sadekuuroja ja kovaa pohjoistuulta – n. 15 m/s, puuskissa enemmänkin. Ajelin Nauvoon kauppaan ja kaffelle ja m/s Eivorille kertyi runsaasti matkustajia, joista muutama minulle tuntematon lintuharrastaja päätyi Jurmoon. Sateessa, tuulessa ja pimenevässä illassa ei mainittavia havaintoja kertynyt muita kuin pesällään Fagerholman merimerkillä edelleen päivystänyt kalasääski. Kohta varmaan on aika lähteä kohti Afrikkaa… Utöseen saavuttiin klo 23 ja laivan valoissa pyöri muutama pikkulintu. Toivottavasti tuuli vähän rauhoittuu huomiseksi.

sinihaukka
Syksyn ensimmäinen sinisuohaukka ehti vasta nyt Utöseen

Lauantai 4.9.2010 oli puolipilvinen, syksyisen viileä (14 astetta) päivä – tuuli pohjoisessa 8 m/s, myöhemmin vähän heikkeni. Aamulla pari tuntia staijausta luotsiasemalla, muuten kiertelyä ja vähän kuvaamistakin. Pikkulintuja saaressa niukasti – mainita voinee 4 harmaasieppoa, kirjosieppo, 2 leppälintua, muutama pajulintu, 4 hippiäistä ja 2 pikkusieppoa, joista kuvauksellisempi 1kv-yksilö oleskeli saunalahden perukan isossa puskassa, toinen Kattrumpanin tyvellä. Merellä näkyi mm. kuikka, n. 75 muuttavaa vp-koirashaahkaa, muuttava harmaahaikara ja saunalahdella vielä paikallisena 1juv ja 2ad mustakurkku-uikkua. Petolintuja oli tänään ihan mukavasti liikkellä – yhteensä 7 tuulihaukkaa, 54 varpushaukkaa, nuori kanahaukka, nuori sinisuohaukka, kalasääski, 5 merikotkaa, ampuhaukka ja sokerina iltapäivällä n. 3 minuuttia itäosan yllä pyörinyt nuori muuttohaukka, josta Varesvuon Markus sai hienoja kuvia (ks. tästä). Itsekin näin myös tämän syksyn 2. ”peren” hyvin mutta olin paljon etäämpänä ja vastavalon puolella. Kahlaajia havaittiin tänään 5 valkovikloa, 18 suokukkoa, 4 suosirriä, isosirri, kapustarinta, isokuovi ja 2 tylliä. Käpytikkoja näkyi 4 ja käpylintujen ääntä kuului pari kertaa, hylkeitä oli luodoilla 7 kpl. Markuksen ja Minnan kanssa parannettiin illalla maailmaa kaffekuppien äärellä.

pieppo
Nyt nuorta pikkusieppoa pääsi läheltäkin kuvaamaan

Sunnuntaina 5.9.2010 tuuli oli luoteessa ja nyt heikko, taivas puolipilvessä ja lämpöä 12 astetta. Edessä oli taas paluu töihin mantereelle, m/s Eivor lähti jo klo 11.15 näin ”talviaikataulujen” aikaan. Aamulla staijailin hetken luotsiasemalla, jossa näkyi mm. 2 kuikkaa, tylli, 3 käpytikkaa ja 2 varpushaukkaa sekä nyt n. 55 hyljettä luodoilla. Muutolla oli jo runsaasti peippoja ja järrinkin ääntä kuului pariin otteeseen. Myös syksyn eka urpiainen lenteli majakalla. Aamu kului kuitenkin Markuksen kanssa meidän pihalla lintuja kuvaten – yöllä oli saapunut mukavasti uusia hysyjä. Pihanurmikolla ruokaili – ja lauloikin pari kertaa – nuori sinirinta, lisäksi pihalla havaittiin mm. kultarinta, 1kv pikkusieppo, pensaskerttu, 2 hernekerttua, ruokokerttunen, leppälintu, 3 punarintaa ja fyllareita & harmaasieppoja. Lammashaassa näkyi vielä toinenkin 1kv pikkusieppo. Paluumatkalla Pärnäisiin ei kummempia havaintoja, kannella oli intiaanikesäinen fiilis auringonpaisteessa ja Turussa olin klo 17.30 aikoihin. Mukava viikonloppukeikka vaikka laivalla oli mennen tullen harvinaisen kova ryysis ja meteli.

muuhaukka
Muuttohaukka näyttäytyi minulle etäämpää ja hankalassa vastavalossa, dokumentti kuitenkin

Lisää kirjoituksia

Kahlaajamuuttoa ja hyönteissyöjiä

Torstaina 23.5.2024 oli edelleen pilvetöntä ja lämpöä 16 astetta, nyt kuitenkin reipasta itätuulta...

Reipasta kuikkamuuttoa, merops pistäytyi

Maanantaina 20.5.2024 oli vaihteeksi pitkään pilvistä, iltapäivällä kuitenkin taas aurinkoa. Pohjoistuuli (6-9 m/s)...

Amerikanmustalintu ja muuta mukavaa

Torstaina 16.5.2024 sama säätyyppi jatkui – aurinkoa, lämpöä 14 astetta ja lounaistuulta oli...

Hanhia ja harvinaisuuksia

Maanantaina 13.5.2024 korkeapaine piti sään liki kesäisenä: pilvetöntä, lämpöä 13 astetta ja heikkoa...

Episodi nimeltä tiibetinhanhi

Lauantaina 11.5.2024 lähdimme Outin kanssa takaisin Utöhön. Ajeltiin aurinkoisena aamupäivänä Nauvoon kahville ja...

Kylmä koillisvirtaus hiljentää pikkulintumuuttoa

Maanantaina 6.5.2024 koillisesta levisi Suomeen kylmää ilmaa ja Utössäkin oli jo itäkoillista tuulta...